Colaborări

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

09.10.2015
Gala Premiilor Teatrului Naţional Cluj-Napoca din cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, 2015
 

Premiile Teatrul Național, inițiate cu ocazia ediției din 2014 a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, sărbătoresc și susțin creația artiştilor scenei Teatrului nostru. Acestea au fost acordate celor mai buni actori şi celor mai bune actriţe în rol principal şi secundar, celor mai apreciaţi şi inventivi regizori, celor mai eficienţi tehnicieni de scenă şi spectacolului votat de public, din stagiunea 2014-2015. Premiile au fost și anul acesta oferite cu generozitate de personalităţi clujene, asociaţii şi companii iubitoare de valoare în arta teatrală, cărora le mulţumim din suflet pentru prietenia și implicarea lor.


Premiul „Aureliu Manea“ pentru cel mai bun regizor, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2014-2015, s-a acordat domnului Tudor Lucanu pentru spectacolele Emigranții de Sławomir Mrożek, În trafic de Alina Nelega și 12 oameni furioși de Reginald Rose.

Premiul a fost oferit și înmânat de doamna Viorica Samson Manea.

Doamna Viorica Samson Manea, filantrop, s-a implicat direct în proiecte caritabile legate de îmbunătățirea facilităților și a condițiilor de viață a persoanelor cu handicap. Consecventă şi entuziastă susţinătoare a tinerilor artişti, a inițiat și contribuit la realizarea de diverse proiecte artistice în domeniul filmului, teatrului și editării. Doamna Viorica Samson Manea este sora mult regretatului regizor Aureliu Manea, o legendă a artei regizorale Româneşti. Aureliu Manea, un vizionar al generaţiei sale, şi-a inscris cu onoare numele ȋn analele teatrului Românesc. Teatrul Municipal din Turda îi poartă numele din 2014.

 

Premiul „Mona Marian“ pentru tineri creatori, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2014-2015, s-a acordat domnișoarei Sânziana Tarța pentru rolurile: Cântăreața din spectacolul UbuZdup! după Alfred Jary, regia Gabor Tompa și Lumi din spectacolul-concert Apolodor, după Gellu Naum, de Ada Milea.

Premiul a fost oferit de doamna profesor universitar Ileana Orlich (Arizona State University).

Creația teatrală a Monei Marian s-a bucurat de un succes deosebit în Statele Unite, la Universitatea de Stat a Arizonei, unde s-au pus în scenă spectacole ale talentatei regizoare, cum ar fi Trupul femeii ca un câmp de luptă, Angajare de Clowni, Memo, fragmente din Travestiuri și nu în ultimul rând Istoria Comunismului povestită pentru bolnavii mintal, un spectacol realizat în premieră în Arizona.

Începând din anul 2001, Mona Marian a avut parte de admirația publicului american și român din diaspora, profesori, studenți și iubitori ai teatrului, printre care Anthony și Ileana Orlich. Acest premiu pentru creație teatrală este oferit postum din partea lui Anthony Orlich, un developer de mall-uri și administratorul Departamentului de Terenuri al Statului Arizona, un om care a admirat-o în mod special pe Mona Marian și care s-a simțit onorat să îi fie prieten apropiat de-a lungul celor 12 ani de colaborare.

 

Premiul „Eszter Bíró“ pentru tehnicieni de scenă, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2014-2015, s-a acordat domnișoarei Mădalina Mânzat, operator lumini.

Premiul a fost oferit și înmânat de domnul Feri Kóos, proprietar al Companiei Jolly.

Compania Jolly este o firmă de amenajari interioare, una dintre liderii furnizorilor de obiecte sanitare şi sisteme SPA. Susținători ai ideilor inovatoare și a valorilor care îmbină utilul cu esteticul, Jolly este un colaborator fidel al Teatrului Național, înteaga echipă fiind iubitoare a artei scenice, în frunte cu prietenul nostru domnul Feri Koos.

 

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2014-2015, s-a acordat doamnei Ramona Dumitrean pentru rolul Moartea din spectacolul Mein Kampf de George Tabori, regia Alexandru Dabija.

Premiul a fost oferit și înmânat de doamna dr. Rodica Mureșan, reprezentată a Centrului Medical Medstar.

Centrul Medical Medstar este o instituție privată care activează pe piața medicală clujeană de peste 15 ani și oferă pacienților servicii de înaltă calitate, în diverse specialități, atât în sistem privat cât și prin contracte cu diferite societăți de asigurare inclusiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ca instituție medicală, Medstar îşi propune să se implice cât mai activ în viața comunității atât prin activitatea de zi cu zi cât şi prin participarea la astfel de proiecte care să ofere bucurie oamenilor din jur.

Completarea legăturii dintre cultură și serviciile medicale este asigurată de Dna dr. Rodica Mureșan, unul dintre puținii specialiști din țară care abordează patologia vocală și care este mereu alături de artiștii clujeni.

 

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2014-2015, s-a acordat ex aequo doamnei Miriam Cuibus pentru rolul Solange din spectacolul Cameristele de Jean Genet regia István Albu și doamnei Irina Wintze pentru rolul din spectacolul În trafic de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu.

Premiul a fost oferit și înmânat de domnul Florin Barabaș, managing director Kludi Romania.

Firmă nemțească, creatoare de produse de mare calitate, Kludi dezvoltă și produce baterii de baie și bucătărie de lux. Este o firmă în ascensiune pe piața românească, care se identifică cu înalta calitate a serviciilor de livrare, profesionalism în after-sales şi durabilitate. Domnul director este un mare iubitor de cultură.

 

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2014-2015, s-a acordat domnului Ionuț Caras pentru rolul Fratele Tibergiu din spectacolul UbuZdup! după Alfred Jarry, regia Tompa Gabor.

Premiul a fost oferit și înmânat de domnul Andrei Timen, președintele Rotary Club SAMVS, Cluj-Napoca.

Rotary este o organizaţie de oameni de afaceri şi specialişti în diferite domenii, reuniţi pe plan mondial, care au un rol activ în comunitățile în care trăiesc, îmbogățindu-și prin aceasta atât viața personală cât și pe cea profesională.

Rotary oferă ajutor umanitar, promovează cele mai înalte standarde etice în orice activitate profesională şi contribuie la instaurarea climatului de bunăvoinţă şi pace în lume. Proiectele clubului Rotary SAMVS au fost și sunt legate de educație, cultură, sănătate, excelență și întărirea spiritului comunitar. Scopul Rotary este încurajarea și cultivarea idealului de „A servi mai presus de sine însuși“.

Pentru ceea ce gândim, spunem sau facem respectam criteriul celor patru întrebări: Este conform cu realitatea? Este loial ambelor părţi? Este în măsură să stimuleze încrederea reciprocă şi să creeze cele mai bune relaţii amicale? Este profitabil pentru toţi?

 

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2013-2014, s-a acordat ex aequo domului Sorin Leoveanu pentru rolul Hitler din spectacolul Mein Kampf de George Tabori, regia Alexandru Dabija și domnului Matei Rotaru pentru rolul AA din spectacolul Emigranții de Sławomir Mrożek, regia Tudor Lucanu.

Premiul a fost oferit și înmânat de domnul Nicolae Tarcea, președintele Fundației Transilvania.

 

Banca Transilvania este de 21 de ani parte a comunității clujene. Pentru Banca Transilvania, Clujul înseamnă acasă. BT susține proiecte culturale, sociale și sportive care aduc un plus comunității noastre, iar colaborarea dintre Teatrul Național Cluj-Napoca și Banca Transilvania este deja o adevărată tradiție, chiar de la prima ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj. Domnul Nicolae Tarcea este un iubitor de cultură și prieten la Teatrului Național Cluj-Napoca.

 

Premiul publicului, votat on-line de spectatorii Teatrului Naţional Cluj s-a acordat spectacolului Elling de Axel Hellstenius și Petter Naess, regia Sorin Misirianțu.