Colaborări

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

12.10.2014
Gala Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca din cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj 2014
 

Inițiat în cadrul festivalului Întâlnirile Internaționale de la Cluj, ediția a IV-a - Căile  Libertății, proiectul PREMIILE TEATRULUI NAȚIONAL s-a născut din dorința recompensării celor mai buni artiști și spectacole din stagiunea precedentă.

Le mulțumim tuturor prietenilorși partenerilor Teatrului nostru care au reușit să se implice cu generozitate în acest eveniment, aducând un omagiu performanței și excelenței artistice a scenei clujene.
 

Decernarea premiilor s-a desfăşurat în cadrul Galei de premiere, în sala mare de spectacole a Teatrului Național, într-un moment de maximă audiență, în prezența invitaților din străinătate (renumiți oameni de cultură, directori și programatori de festivaluri internaționale de teatru), a invitaților români (mari personalități din lumea culturală română, directori de teatre, critici și regizori de teatru), a reprezentanților autorităților locale și naționale, a sponsorilor și partenerilor noștri, precum și a unui număr de 900 de spectatori.


Premiul „Aureliu Manea" pentru cel mai bun regizor, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2013-2014, s-a acordat domnului ALEXANDRU DABIJA - pentru spectacolul Sânziana și Pepelea de Vasile Alecsandri.

Premiul a fost oferit și înmânat de doamna Viorica Samson Manea.


Doamna Viorica Samson Manea, filantrop, consecventă şi entuziastă susţinătoare a tinerilor artişti, este sora mult regretatului regizor Aureliu Manea, o legendă a artei regizorale Româneşti. Aureliu Manea, un vizionar al generaţiei sale şi-a inscris cu onoare numele ȋn analele teatrului Românesc. Din eforturile combinate ale Consiliului Local al municipiului Turda, ale doamnei director Narcisa Pintea şi ale doamnei Viorica Samson Manea, Teatrul Municipal din Turda se numeşte astăzi Teatrul „Aureliu Manea".

 
 

Premiul „Mona Marian" pentru experiment și inovație, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2013-2014, s-a acordat domnului RĂZVAN MUREȘAN - pentru spectacolul Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vişniec

Premiul a fost oferit de doamna profesor universitar Ileana Orlich (Arizona State University).

 

Creația teatrală a Monei Marian s-a bucurat de un succes deosebit în Statele Unite, la Universitatea de Stat a Arizonei, unde s-au pus în scenă spectacole ale talentatei regizoare, cum ar fi Trupul femeii ca un câmp de luptă, Angajare de Clowni, Memo, fragmente din Travestiuri și nu în ultimul rînd Istoria Comunismului povestită pentru bolnavii mintal, un spectacol realizat în premieră în Arizona. De-a lungul unei colaborari de mai bine de 12 ani, începând din anul 2001, Mona Marian a avut parte de admirația publicului American și Român din diaspora, profesori, studenți și iubitori ai teatrului, printre care Anthony și Ileana Orlich.
 

Acest premiu pentru creație teatrală este oferit postum din partea lui Anthony Orlich, un developer de mall-uri și administratorul Departamentului de Terenuri al Statului Arizona, un om care a admirat-o în mod special pe Mona Marian și care s-a simțit onorat să îi fie prieten apropiat de-a lungul celor 12 ani de colaborare dintre minunata Mona Marian și Universitatea de Stat a Arizonei.

 

 

Premiul „Estera Biro" pentru tehnicieni de scenă, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2013-2014, s-a acordat domnilor JENEL MOLDOVAN - maestru de lumini, IOAN NEGREA - tehnician de scenă, GIOVANNI MATEESCU -tehnician de scenă.

Premiul a fost oferit de Compania Jolly şi Asociaţia Conexio prin reprezentata sa, doamna Maia Banciu.

  

Asociaţia Conexio este asociaţia prietenilor Teatrului Naţional Cluj-Napoca, organizaţie non-profit înfiinţată în urmă cu 4 ani. Conexio sprijină activitatea Teatrului prin strângere de fonduri, creând punţi între scena naţională clujeană, mediul de afaceri şi comunitatea locală. Principalul proiect al Conexio este legat de Întâlnirile Internaţionale de la Cluj încă de la prima lor ediţie. Doamna Maia Banciu este prietena noastră, iubeşte teatrul şi continuă astfel o îndelungată experiență în promovarea unor iniţiative culturale şi civice, menite să răsplătească implicarea activă a membrilor comunităţii în creşterea reputaţiei brandurilor locale.

 

 

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2013-2014, s-a acordat domului CORNEL RĂILEANU - în spectacolul Ce nemaipomenită aiureală, de Eugen Ionescu, regia Silviu Purcărete.

Premiul a fost oferit de Rotary Club Cluj-Napoca Samvs și înmânat de domnul profesor universitar Alexandru Marcu, președintele Rotary Club Cluj-Napoca Samvs

  

Rotary este o organizaţie de oameni de afaceri şi specialişti în diferite domenii, reuniţi pe plan mondial, care au un rol activ în comunitățile în care trăiesc, îmbogățindu-și prin aceasta atât viața personală cât și pe cea profesională. Rotary oferă ajutor umanitar, promovează cele mai înalte standarde etice în orice activitate profesională şi contribuie la instaurarea climatului de bunavoinţă şi pace în lume. Proiectele clubului Rotary SAMVS au fost și sunt legate de educație, cultură, sănătate, excelența și întărirea spiritului comunitar. Scopul Rotary este încurajarea și cultivarea idealului de „A servi mai presus de sine insuși"

„Pentru ceea ce gândim, spunem sau facem respectam criteriul celor patru intrebari:

Este conform cu realitatea?

Este loial ambelor părţi?

Este în măsură să stimuleze încrederea reciprocă şi sa creeze cele mai bune relaţii amicale?

Este profitabil pentru toţi?"

  

  

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2013-2014, s-a acordat domului RADU LĂRGEANU - pentru rolul „Papură Vodă" din spectacolul Sânziana și Pepelea de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija.

Premiul a fost oferit de Aegon Romania și înmânat de doamna Adela Marchiş, Marketing and Communications Manager.

 

Cu sediul la Haga, AEGON este o companie internațională, specializată în asigurări de viaţă, planuri de pensii şi soluţii investiţionale, care activează cu succes în peste 20 de ţări din America, Europa și Asia. Aegon are peste 23.000 de angajaţi și peste 47 milioane de clienţi din toată lumea. Activă în Romania de peste 5 ani, compania de asigurari de viață Aegon s-a remarcat prin parteneriatul de succes cu Banca Transilvania, prin preluarea portofoliului Eureko, lansarea diviziei Private Investments și câștigarea premiului Produsul Anului in 2013 pentru Aegon Privilege.

 


Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2013-2014, s-a acordat doamnei
ANCA HANU - pentru rolul „Sânziana" din spectacolul Sânziana şi Pepelea de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija şi „Amalia" din spectacolul Amalia respiră adânc, de Alina Nelega, în regia lui Tudor Lucanu.

Premiul a fost oferit și înmânat de domnul domnul Ferenz Koos, proprietar al firmei Jolly.

 

Compania Jolly este unul dintre liderii furnizorilor de obiecte sanitare şi sisteme SPA, care fac din actul de spălare-igienizare o experienţă meritorie şi oferă relaxarea ca o soluţie cuprinzătoare. Misiunea firmei este să furnizeze idei inovatoare şi să creeze valoare adăugată pentru clienţii lor, făcându-i ambasadorii cerinţei de calitate şi a unui stil de viaţa pe care Jolly îl reprezintă. Să se concentreze atât pe latura estetică cât şi pe cea practică şi să implementeze noutăţile şi ideile inovatoare mai repede şi mai eficient decât oricine-oriunde. Să nu facă nici un compromis când este vorba despre calitate, inovaţie, stil.

  

  

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2013-2014, s-a acordat doamnei ROMINA MEREI - pentru rolul „portăreasa" din Ce nemaipomenită aiureală de Eugen Ionescu, în regia lui Silviu Purcărete şi „mireasa" din Trilogia Aureliu Manea, de Aureliu Manea, în regia lui Tompa Gábor.

Premiul a fost oferit de AFA CLUJ și înmânat de doamna Edit Todoran - vicepresedinte AFA, coordonator fundraising, director general Commodo.

 

Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj este una dintre cele mai puternice asociaţii de femei din România, este vorba despre femei care deţin sau conduc un business şi care sunt preocupate de creşterea calității vieții în comunitatea noastră. Anul acesta, AFA împlineşte 10 ani de activitate şi continuă să deruleze proiecte importante pe domenii diferite: cultură, business, educaţie şi social. De asemenea, Asociaţia susţine şi încurajează Excelenţa prin toate mijloacele pe care le are la dispoziţie şi în toate domeniile.

 

 

Premiul publicului, votat de spectatorii Teatrului Naţional Cluj s-a acordat spectacolului SÂNZIANA ŞI PEPELEA de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija.