Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 04.05.2015
Premiera spectacolului AMERICAN DREAM de Nicoleta Esinencu

 

Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului American dream de Nicoleta Esinencu, care va avea loc în Studioul „Art Club", marți, 5 mai, de la ora 19:00. Regia este semnată de Leta Popescu, asistent de regie: Cătălin Filip, scenografia: Brândușa C. Bălan, asistent de scenografie: Gloria Gagu, video: Alexandru Lupea, Alexandru Ponoran, muzica: bhkata. Distribuţia este formată din actriţele Diana Buluga, Sânziana Tarța, Alexandra Tarce.

 

Adeptă a unui teatru documentar-politic, Nicoleta Esinencu vorbește în textul ei despre „visul american" și cel „rusesc" mixând engleza cu româna moldovenească, într-o structură de tip colaj, având ca punct de pornire regulile jocului „Monopoly". O studentă basarabeancă traversează oceanul spre America tuturor posibilităților, împrumutând bani pentru drum. Nu numai că se întoarce fără să fi câștigat nimic, ci e nevoită să plece spre punctul cardinal opus, Moscova, prilej de noi umilințe. În spațiul intim al Studioului „Art Club", istoria tinerei Tatiana este susținută cu dezinvoltură și mult talent de cele trei actrițe conduse inspirat de regizoarea Leta Popescu.

  

Nicoleta Esinencu (n. 1978 la Chișinău) este dramaturg de origine română din Republica Moldova, absolventă a Universității de Stat a Artelor din Chișinău, specialitatea Dramaturgie și Scenaristică. Este secretar literar la Teatrul „Eugène Ionesco" din Chișinău.  Autoarea pieselor Cum să scrii o piesă, Fuck you, eu.ro.Pa!, A șaptea kafana (coautoare, împreună cu Dumitru Crudu și Mihai Fusu), Zuckferei, Clear history. Piesa American Dream a fost scrisă în 2014. Despre piesele sale, autoarea declara într-un interviu: „Poate pe unii realitățile îi inspiră, pe alții îi provoacă, pe mulți îi dor. Eu nu fac nimic altceva decât sa iau din realitate și să pun pe foaie."

  

Leta Popescu (n. 1989) se află la a cincea colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca. A realizat asistenţă de regie la spectacolele Steaua fără nume (regia Alexa Visarion), Sânziana şi Pepelea (regia Alexandru Dabija), Mein Kampf (regia Alexandru Dabija) şi Clovni extratereştri (regia Eli Simon). A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj, secţia Regie, în 2013 şi este în prezent masterandă în cadrul aceleiaşi facultăţi. Pentru co-regia spectacolului Parallel, realizat la Fabrica de Pensule Cluj, Leta Popescu a împărțit Premiul UNITER 2014 pentru DEBUT cu Lucia Mărneanu, performer în spectacol şi cu Ferenc Sinkó, co-regizorul şi coregraful spectacolului.