Every day of our lives we make choices which influence our future, and some choices, despite being personal, end up having a historic impact on a global scale. Maidan Inferno is about our ability to decide on our true personal values and about the choices we make when the existence of these values is called into question. How many people are willing to defend their values? Is there a price to pay for their endurance? The events that took place in Ukraine in the winter of 2013-2014 proved once again that, in order to retain our freedom, justice and dignity, we must often pick the less comfortable path.
Neda Nejdana este unul dintre cei mai importanți autori dramatici ucraineni contemporani, și unul dintre cei mai implicați și mai apreciați oameni de cultură din Ucraina.
Desfășurând o activitate bogată atât ca autor dramatic, cât și ca traducător, critic de teatru, regizor și manager cultural, Neda Nejdana este de asemenea co-fondator și director al teatrului independent MIST din Kiev (din 2006), coordonator de proiecte dramatice la Centrul Național de Arte Performative Les Kurbas (din anul 2007), profesor la Universitatea Taras Șevcenko din Kiev și președinte al Uniunii Dramaturgilor din Ucraina.
Neda Nejdana s-a născut în anul 1971 la Kramatorsk, în regiunea Donețk, din estul Ucrainei. A absolvit Școala de Istoria Artei din Kiev (1982-1986) și Institutul de Limbi Străine din Kiev (specializarea filologie franceză, 1988-1993), studiind apoi și la Academia Mohyla din Kiev (culturologie, 1992-1995) și la Școala Centrului de Dramaturgie Experimentală Modernă Anatoliy Diacenko. Deține un doctorat în literatură, cu tema: „Rolul structural și creativ al mitului în dramaturgia ucraineană contemporană“.
În planul multiplelor sale realizări profesionale, mai merită menționat că Neda Nejdana a coordonat secția de teatru a revistei „Kino-Teatr“, a ocupat poziția de dramaturg la teatrul municipal din Kiev și este unul dintre fondatorii website-ului teatral „Virtep“.
Este autoarea a 30 de piese și a numeroase articole despre dramaturgie, teatru și cinema în colecții academice, antologii, reviste și publicații online. Textele sale au fost traduse în peste 14 limbi, incluse în antologii reprezentative de teatru contemporan și distinse cu numeroase premii, fiind montate atât pe scenele din Ucraina, cât și în afara țării – în Polonia, Rusia, Belarus, Turcia, iar mai recent – Franța, Marea Britanie și România.
I s-a decernat premiul „Petro Kraveț“, Premiul Președinției Ucrainei, iar patru dintre piesele sale au fost incluse în catalogul celor mai bune piese din Europa în 2004-2008, precum și în catalogul celor mai bune piese al Convenției Teatrale Europene/ETC, în 2012.
Neda Nejdana este și traducătorul în limba ucraineană a pieselor dramaturgului român Matei Vișniec.
Acum, Neda Nejdana se află în continuare în Ucraina (iunie 2022) și nu dorește să părăsească țara, în ciuda războiului devastator. „Eu și familia mea am decis să rămânem în Ucraina pentru a ajuta. Unde ne aflăm este destul de calm, nu au fost atacate localități din regiune. Am mai auzit sirenele, dar e totuși calm. Sperăm că suntem aici cât de cât în siguranță și că putem ajuta de aici, fiecare cum putem. Spre exemplu, am decis împreună cu soțul meu – și el dramaturg, să oferim lucrările noastre, pentru a fi citite, unde se dorește – în Polonia, în România, în Franța și în Marea Britanie – iar banii obținuti sunt pentru a ajuta Ucraina“, spune autoarea într-un interviu acordat RFI (realizator: Cristina Teacă).
Material realizat de Ramona Tripa
Bibliografie:
Corvin, Michel: „Prefață“ și „Notă“ la Neda Nejdana:Maïdan Inferno, l'Espace d'un Instant, Paris, 2016.
Vișniec, Matei: Neda Nejdana, de la Kiev la Cernăuți, în Observatorul Cultural, nr. 1102, https://www.observatorcultural.ro/articol/neda-nejdana-de-la-kiev-la-cernauti. Accesat la data de 8 iunie 2022.
Interviu RFI România cu Neda Nejdana, realizat în 14 martie 2022 de către Cristina Teacă, https://www.rfi.ro/special-paris-143459-scenarista-ucraineana-neda-nejdana-rusii-spun-ca-lasa-oamenii-sa-plece-dar-de. Accesat la 8 iunie 2022.
https://newtheatre.net/people/patrons. Accesat la data de 8 iunie 2022.
http://eurodram.org. Accesat la data de 8 iunie 2022.
Piesa a fost scrisă în primăvara anului 2014, în cadrul unei rezidențe la Maison d'Europe et d'Orient în Paris. După cum o reflectă și titlul, textul evocă infernul luptelor de stradă derulate în Ucraina în toamna-iarna 2013-2014, în urma protestelor masive față de politicile guvernului pro-rus condus de Viktor Ianukovici. Fenomenul a ajuns să fie cunoscut sub numele de „Maidan“ sau „EuroMaidan“, căpătând sensul unei adevărate răscoale populare, mai fiind denumit și „revoluția demnității“ în Kiev și în alte orașe de pe teritoriul Ucrainei.
„Maidan“ este și numele Pieței Independenței din Kiev, punctul principal de întâlnire al protestatarilor, unde aceștia se adunau regulat și unde au avut loc demonstrații de proporții.
Pornind de la documente autentice, articole din ziare, mesaje de pe rețele sociale, mărturii adunate la fața locului, amintiri personale și memorii ale rudelor și prietenilor, Neda Nejdana conturează un tablou percutant al luptei îndârjite a revoluționarilor ucraineni, majoritatea studenți, care înfruntă cu curaj și determinare gerul crâncen și represaliile violente ale forțelor armate deservind guvernul, în numele libertății și afirmării Ucrainei ca națiune de sine stătătoare, cu o limbă și o cultură proprie, care refuză să fie anulate de mai puternicul său vecin din est.
Piesa este structurată în 20 de secvențe și urmărește destinele încrucișate a șapte personaje: Oreste, alpinist; Ania, studentă la Litere; Stepanâci, paznic; Zoia, infirmieră; Pafnuțiu, seminarist; Liub, muzician, și Margot, jurnalistă. Deși simbolice și reprezentative pentru categoria pe care o ilustrează, personajele sunt solid construite și puternic individualizate.
Scriitura este bogată și plină de emoție și ne poartă printr-o multitudine de lumi. Subtitlul „Piesă în cinci interludii, cu prolog, două epiloguri, monologuri și patru lumi“ precum și notele de la începutul piesei fac referire la patru dintre acestea: lumea cunoscută a faptelor; lumea tenebroasă a agresorilor; lumea interioară a monologurilor protagoniștilor și lumea rețelelor sociale, un contrapunct modern la barbarismul luptelor evocate în text, care amintesc de epoci mai întunecate din trecutul umanității.
Un alt contrapunct luminos este muzica – textul piesei, aidoma protestelor de la Maidan, este presărat cu momente muzicale: protestatarii cântă cântece populare și adaptări șugubețe ale acestora în contextul revoltei, se cântă spontan imnul național, personajul Liub își scoate chitara deseori și cântă, alteori bate la tobe.
În lumina evenimentelor recente (invazia Ucrainei de către Rusia în 24 februarie 2022), Maidan Inferno a căpătat o valoare premonitorie. Lupta pe care o evocă este acum mai intensă și mai vizibilă, la nivel global, ca niciodată. Lectura textului oferă informații esențiale și detalii revelatoare care ajută la o înțelegere mai profundă a evenimentelor istorice actuale care zguduie această parte a lumii.
„Libertate sau moarte“ sunt cuvintele cu care se încheie piesa – ecou al sloganului Revoluției franceze de la 1789, punte peste timp și spațiu, marcând esența identică: visurile și aspirațiile poporului ucrainean sunt visurile și aspirațiile oricărui popor de pe glob, și niciun preț nu este prea mare pentru împlinirea acestora, după cum protagoniștii piesei o demonstrează.
Neda Nejdana spunea la un moment dat că pentru ea lumea s-a schimbat după evenimentele de la Maidan și, într-adevăr, prin Maidan Inferno autoarea dă formă acestei revelații, comunicând mai departe, cititorilor și spectatorilor de pretutindeni, sensul acestei transformări.
Material realizat de Ramona Tripa
Bibliografie:
Corvin, Michel: „Prefață“ și „Notă“ la Neda Nejdana: Maïdan Inferno, l'Espace d'un Instant, Paris, 2016.
Heyndrickx, Samuel: Passerelle spéciale récits Ukrainiens avec Dominique Dolmieu des éditions L’espace d’un instant et Neda Nejdana autrice ukrainienne résidant à Kiev, https://www.rphfm.org/passerelle-speciale-recits-ukrainiens-avec-dominique-dolmieu-des-editions-lespace-dun-instant. Accesat în data de 8 iunie 2022.
Karpenko, Andrii: Kyiv and Paris in a drama dialog, în The Day, https://day.kyiv.ua/en/article/culture/kyiv-and-paris-drama-dialog. Accesat în data de 8 iunie 2022.
Steiciuc, Elena-Brândușa: Neda Nejdana, MAIDAN INFERNO în jupânu’, https://www.jupanu.ro/carte-film-si-tv/neda-nejdana-maidan-inferno-25185. Accesat în data de 8 iunie 2022.
https://chroniquefestivalmeo.wordpress.com/2015/03/23/jour-3-lecture-de-maidan-inferno-de-neda-nejdana. Accesat în data de 8 iunie 2022.