director and music selection: Andrei Măjeri
set design and video design: Mihai Păcurar
costumes and styling: Lucian Broscățean
mișcarea scenică: Sinkó Ferenc
musical training: Incze G. Katalin
footwear: Mihaela Glăvan
digital prints made by: YOUNG Advertising
creative consultant: Liana Martin
assistant directors: Alexandra Felseghi, Petro Ionescu
lighting designer: Mădălina Mânzat
special thanks: Genoveva Hossu, Paul Pitea, Carmen Cherecheș, Adelina Șulea
stage manager: [Arhidiade Mureşan] / Doru Bodrea
lighting technicians: Mădălina Mânzat, Andrei Mitran
sound / video: Marius Rusu, Vasile Crăciun
prompter: Ana-Maria Moldovan
A variant of a tale spread throughout the Balkans and beyond, Lucian Blaga's Master Manole depicts the permanent search for perfection, the search to fulfill one of man's fundamental purposes - to construct/to create.
Our performance shows an atheist-turned master-builder who experiences, in his difficult path to creation, the different beliefs of the place, the strongest and the most institutionalized of which actually finances his work. To achieve his masterwork, Manole resorts to the supreme sacrifice and kills a woman.
Blaga's text keeps the tragic narrative specificity of the legend, which turns here in a commemoration space, as well as a space of possible counter-memory interrogation. We believe the context of the 100 years from the Great Union would aptly frame a debate triggered by a „remix" of this fundamental myth. A mature society must be able to reflect upon itself.
Just like ancient Greeks went to theatre knowing in advance the subject of the play, the contemporary public comes to Master Manole with a clear order of events in his mind, but also prepared to be challenged by innovative interpretations and always obliged to take distance from the representation of the myth.
Questioning the bigotry (along with rituals and traditions seen as social constructs), the permanent construction of the country and the feminist perspective, the performance launches a concept connected to the deepest artistic anxieties. We called it THE MANOLE COMPLEX.
Andrei Măjeri
Ticket prices:
60 lei, 50 lei, 40 lei, 30 lei, 20 lei, 10 lei (depending on the seat location);
10 lei (discounts for pupils and students); 20 lei, 15 lei (discounts for pensioners).
Din primul moment și până în cel din urmă, spectacolul reușește ceva, și anume să sugereze atmosfera întunecată a unui târziu Ev Mediu românesc, prelungit dincolo de limitele celui european și cam fără legătură cu el.
Tânărul Andrei Măjeri, cu montarea Meșterul Manole se înscrie pe lista regizorilor care nu doar trebuie urmăriți, dar care deja încep să-și formeze un glas limpede (...). Așezând alături de celelalte spectacole ale sale (...) o piesă de Lucian Blaga, cu toate riscurile artistice pe care un astfel de titlu le aduce cu sine, demonstrează că are curajul necesar să se avânte pe teritoriul marilor teme - importante și ardente, să-și pună întrebări grele, care îl expun, și să facă cercetare curturală, dar și personală, intimă.
În sfârşit o premieră reprezentativă pentru omagierea personalităţii părintelui spiritual al Teatrului Naţional din Cluj şi o contribuţie majoră în vederea centenarului Marii Uniri! Statuia lui Lucian Blaga din faţa clădirii teatrului, realizată de Romul Ladea, numele poetului şi dramaturgului de pe frontispiciu primesc, în această lumină, o mai solidă determinare şi firească motivaţie valorică. Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj se dovedeşte demn de numele ce îl poartă. Premiera cu Meşterul Manole tinde să fie un eveniment. Piesa a primit carnaţie scenică postmodernistă în regia tânărului regizor Andrei Măjeri, plasând acţiunea, după dorinţa autorului, în „timp mitic românesc“. Viziunea regizorală se concentrează pe mitul creaţiei ca izbăvire divină, abstrasă din haosul rătăcirilor. Nuanţele de eseu teatral sunt îmbinate cu cele de feerie poetică vizuală şi tragism mitic. Spectacolul este rezultatul însumării unor sinteze sincretice, eşalonate în ritm baladesc, oniric.
(...) Țin să subliniez că, în opinia mea, Meşterul Manole este ceea ce se cheamă un spectacol demn de luat în seamă. Un spectacol bun, nu numai în contextul carierei de până acum a lui Andrei Măjeri, ci şi pentru ceea ce înseamnă afişul curent al Teatrului Naţional „Lucian Blaga". De salutat şi pentru modul în care înţelege instituţia producătoare să îşi onoreze patronul spiritual. Nu în ultimul rând, spectacolul cu Meşterul Manole este un exemplu demn de urmat de toate acele Teatre animate, în mod real, de a contribui, cu mijloacele artei proprii, la sărbătorirea Centenarului.
(...) demersul regizorului Andrei Măjeri înlătură orice ar putea fi lipsit de nerv și de credibilitate, găsind noi fațete ale textului, fără ireverențe ori vreo tratare iconoclastă gratuită. Legenda e împrospătată, carnația personajelor devine veridică.
Andrei Măjeri a conceput un spectacol cu potenţial montând „Meşterul Manole" după Lucian Blaga la Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca. Pornind de la bun început de la conceptul de remix, de reinterpretare şi mizând pe liniile de forţă ale textului, temele general valabile şi mitul creatorului, demersul său artistic are consistenţă şi coerenţă, impresionează vizual (...)
revista online de teatru Yorick.ro, nr.424, 16 oct.2018
Viziunea regizorală (...) se fundamentează pe o abordare de tip geometric a unei realități ce scapă interpretărilor de ordin rațional. Există în această montare o abordare matematică a realității ce permite însă manifestarea unor fapte care eludează înțelegerea comună. (...) Spectacolul semnat de Andrei Măjeri și echipa lui are, în concluzie, meritul de a fi fost realizat printr-o arheologie onestă și creativă în textele lui Lucian Blaga (țesînd și scrieri filosofice și poetice în substanța textului dramatic) și de a provoca un exercițiu de conștientizare cu privire la posibilitățile scenice pe care le deschide un text atît de puțin vizitat.
Paradoxal, taman soborul, ipocrit şi lipsit de umanitate, se rosteşte pentru justiţie, una deopotrivă mundană şi în acord cu tablele legii. Amplificând astfel, în ultimele clipe, tragedia. E aproape un loc comun că o creaţie cere o jertfă. E simplu şi îndelung ilustrat în istorie. Dar Avraam a fost oprit de Dumnezeu în ultima clipă, înainte de gestul fatal. Legenda zidarului ce face un sacrificiu este răspândită pe tot felul de meleaguri, din Deva până în Ţara Soarelui Răsare. E drept că Manole are de ridicat un templu, nu o simplă construcţie pentru oameni. Manole este Artistul. Şi spectacolul lui Măjeri pe asta focalizează. Artistul, în sine, şi doza, mai mică sau mai mare, din esenţa lui în noi. O dată căzând cortina, trebuie să o iau de la capăt, pentru a vedea altfel.