Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

FOCUS: RADU STANCA
 

FOCUS: RADU STANCA, a zecea ediție a proiectului nostru săptămânal, dedicat poeziei românești, încheie acest șir, la finalul stagiunii 2019/2020.

Radu Stanca (1920-1962), al cărui nume îl poată Teatrul Național din Sibiu și studioul principal al Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca este, în această săptămână, poetul pe care teatrul nostru îl omagiază, în anul în care s-au împlinit 100 de ani de la nașterea sa. Un om cu multiple fațete profesionale, Radu Stanca a fost un inovator și pasionat om de teatru, regizor, actor și autor de piese de teatru, extrem de prolific, în ciuda faptului că a trăit doar 42 de ani. Absolvent din 1942 al Facultății de Litere și Filosofie din cadrul Universității Ferdinand I, Radu Stanca este în egală măsură legat de Cluj, orașul în care a copilărit, s-a format ca scriitor, și-a început studiile și a trăit în ultima perioadă a vieții, precum și de Sibiu, orașul în care s-a mutat, în 1940, student fiind, odată cu refugierea Universității clujene, în urma Dictatului de la Viena.

După terminarea studiilor, este numit asistent suplinitor la Catedra de filosofie a culturii, condusă de Lucian Blaga, dar, din cauza condițiilor politice în continuare tulburi, Radu Stanca rămâne la Sibiu și după 1945, când Universitatea revine la Cluj. Devine profesor de estetică la Conservatorul popular din Sibiu, face parte din trupa de actori amatori care vor pune bazele Teatrului din Sibiu, ca apoi să devină regizor al acestui teatru. În 1951 se căsătorește cu Doti Stanca, pe atunci actriță a Teatrului Național din Cluj, iar în 1954 se naște fiul lor, Barbu. Întreaga sa activitate, scenică și poetică, e potențată de această relație luminoasă și numinoasă dintre el și cea pe care profesorul Vartic o numește „anima“ lui, Doti, alături de care reușește să revină la Cluj și la teatrul de aici. Stilul regizoral „euphorionist
pe care îl dezvoltă și îl practică cu predilecție în spectacolele la care lucrează alături de Doti Stanca este sursa denumirii Studio-ului „Euphorion al Teatrului Național din Cluj-Napoca, înființat în perioada directoratului lui Ion Vartic.

Moartea la doar 42 de ani a lui Radu Stanca, urmată la numai câteva luni de moartea fiului, Barbu, la doar 8 ani și 8 luni, o lasă pe Doti Stanca singură în micul lor apartament clujean, până la plecarea ei de pe această lume, în 2019.

Ne bucurăm să vă putem oferi astăzi un interviu inedit despre el, acordat cu generozitate de prof. univ. dr. Ion Vartic, ca preambul al Focusului RADU STANCA. Ion Vartic, întemeietor al școlii de teatru de la Cluj, director al Teatrului Național Cluj-Napoca (2000-2010) și nepot după mamă al lui Radu Stanca, alături de echipa teatrului nostru, vă invită într-o călătorie într-una din cele mai frumoase povești de dragoste și relații profesionale între un regizor și actrița vieții lui.

Vă așteptăm pe 24 iunie pe pagina de Facebook a Teatrului Național Cluj-Napoca împreună cu actorii Diana Buluga, Irina Wintze, Miriam Cuibus, Angelica Nicoară, Sorin Leoveanu, Miron Maxim și Mihai-Florian Nițu.

Realizator interviu: Andreea Iacob
Filmare și montaj: Dragoș Popa
 
 
FOCUS: Radu Stanca - interviu cu prof. dr Ion Vartic
 FOCUS: Radu Stanca - recită actrița Diana Buluga
 

FOCUS: Radu Stanca - recită actrița Irina Wintze

     
  
FOCUS: Radu Stanca - recită actrița Angelica Nicoară
 FOCUS: Radu Stanca - recită actrița Miriam Cuibus
 FOCUS: Radu Stanca - recită actorul Sorin Leoveanu
     
   
FOCUS: Radu Stanca - recită actorul Miron Maxim
 FOCUS: Radu Stanca - recită actorul Mihai-Florian Nițu