News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery


Teatrul Național „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca vă invită sâmbătă, 9 martie 2024, de la ora 19:00, în Sala mare, la premiera spectacolului A DOUĂSPREZECEA NOAPTE SAU CUM DORIȚI după William Shakespeare, în regia lui Botond Nagy.

În această nouă montare, misterioasa Iliria devine un spațiu al suferințelor contemporane, dar și al dilemelor eterne, filtrate prin umorul confuziilor și dedublărilor repetate. Regizorul explorează ambiguitățile textului shakespearian dintr-o perspectivă actuală, recognoscibilă și, totodată, inedită, conturând, alături de scenografa Andreea Săndulescu și de compozitorul Claudiu Urse, un univers vizual și sonor în care extravaganța mușcător-comică se contopește cu o melancolie difuză.

Dramatizarea, bazată pe două traduceri consacrate ale piesei lui Shakespeare, deplasează bine-cunoscuta intrigă amoroasă în zona escapismului ludic. Astfel, personajele sunt antrenate într-o sarabandă a identităților mereu schimbătoare și forțate să îndure supliciul jocului perpetuu, dublat și el de căutarea salvării prin iubire. Deruta protagoniștilor este explorată din perspective multiple, drama lor fiind și una a sexualității reprimate, a dezrădăcinării și a instabilității eului.
Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca vă propune, începând cu luna martie 2024, cursuri introductive în arta actorului, sub formă de întâlniri de lucru cu actori profesioniști experimentați. Cursurile se adresează liceenilor și tinerilor pasionați de teatru și vor continua până la finalul stagiunii. Participarea este gratuită, cu înscriere prealabilă. Vă invităm, așadar, să vă înscrieți la atelierele programate în luna martie:

 

METAMORFOZE. LABORATOARELE DESCHISE ALE TEATRULUI

cu Miriam Cuibus și Cătălin Codreanu

Cursul este compus din 2 ședințe: sâmbătă 9 și 23 martie, între orele 11.00-14.00.

Înscrierile se fac, în limita locurilor disponibile (maximum 17 persoane), accesând următorul link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVjdmYNmbDq-UjTscvPbsk-v3G77QSzyLpmL2asObqRfbyZA/viewform?usp=sf_link

Ținuta participanților trebuie să fie una lejeră, de mișcare.

 

Atelierul constituie un curs introductiv în arta actorului, destinat adolescenților și tinerilor pasionați de arta teatrală, dornici să se inițieze în tainele creației actoricești în scopuri artistice, recreative sau de dezvoltare personală.

Recunoscând corpul actorului ca loc al creației, cursul se fundamentează pe o abordare integrativ-holistică dezvoltată în jurul conceptului de body-mind. Cursul este centrat pe explorarea spiritului ludic și potențarea forțelor creatoare ale imaginarului, urmărind dezvoltarea capacității de metamorfozare corporal-vocală. Format din antrenamente, exerciții, studii, programul nostru propune, în special, investigarea resurselor primare ale comunicării nonverbale și ale limbajului corporal, dar are în vedere și explorarea conexiunii corp – voce sau gest – cuvânt.

Invităm tinerii în laboratorul actorului pentru a învăța să se cunoască mai bine pe ei înșiși și pe celălalt/ceilalți, pentru a deprinde obișnuința de a privi și înțelege mai profund lumea în care trăim. Să învețe să fie receptivi și atenți, prezenți și empatici, ludici și imaginativi. Să dezvolte capacitatea de a colabora cu rigoare și disciplină în cadrul unei echipe, de a răspunde prompt la stimuli concreți sau imaginari, de a crea legături, rețele de energie și relații comunicaționale. Să deprindă actele fundamentale ale actoriei: a da – a primi – a opta – a transforma. Să îngăduie în ființa lor schimbul și schimbarea, să guste din bucuria metamorfozelor și ficțiunilor teatrale.

Experiențele laboratorului întăresc încrederea, spontaneitatea, îmbunătățesc imaginea de sine, formează un comportament prosocial, ajută la gestionarea și autoreglarea emoțională, dezvoltă capacitatea de adaptare la schimbare. În același timp, practicile abordate consolidează gândirea analitică și metaforică, edifică starea de creativitate a tânărului, transformându-l într-o prezență vie, fluidă și expresivă.

 

 

DE LA TEXTUL CITIT LA INTERPRETAREA SCENICĂ: GEST, MIMICĂ, EXPRESIE VOCALĂ

cu Elena Ivanca

Cursul este compus din 2 ședințe: sâmbătă 2 și 30 martie, între orele 11.00-14.00.

Înscrierile se fac, în limita locurilor disponibile (maximum 17 persoane), accesând următorul link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeWCbp_AZCv7wC7L3QHO-5j3pfuJI3CVPcsUYS0kZIA8XsCXg/viewform?usp=sf_link

Ținuta participanților trebuie să fie una lejeră, de mișcare.

 

Prin acest atelier vom descoperi împreună cum personajul din carte, personajul din cuvinte, citit, se poate transforma, devenind un personaj de scenă, viu, activ, expresiv. Vom descoperi cum trecem de la text la întruparea personajului.

Ceea ce face viu un text este intenția cu care îl rostești, multitudinea de sensuri și nuanțe, dicția și ambitusul vocal, rolul pauzelor, viteza vorbirii, ritmul, energia, felul în care punem accentul în frază și multe altele. Universul textului și al personajelor se lărgește pe măsură ce descoperim toate acestea.

Plecând de la o simplă lectură, vom vedea și experimenta cum se transformă totul și cum personajele își caută o nouă viață, iar povestea devine mai târziu spectacol, cu personaje în carne și oase.

Ce vom face? Vă voi propune o scenă dintr-o piesă de teatru, clasică sau contemporană, o vom cititi, o vom descifra pătrunzându-i secretele, o vom cuceri și vom porni activ pe drumul misterios al personajului viu, dându-i corp și voce.


02.28.2024
Cosmin Stănilă nominalizat la Premiile UNITER pentru piesa Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith


Ne bucurăm pentru Cosmin Stănilă, actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca, care a fost nominalizat la premiile UNITER, categoria Cel mai bun text românesc montat în premieră absolută, pentru piesa Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith.

Spectacolul CUM S-A ÎNDRĂGOSTIT DOMNUL GHERASE DE CLARA SMITH, în regia lui Doru Vatavului, a avut premiera în decembrie anul trecut, la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Pentru a XXXII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Alina Epîngeac, Cristina Rusiecki și Octavian Szalad. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023.

Premiile vor fi decernate în cadrul Galei Premiilor UNITER, care va avea loc luni, 27 mai 2024, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.


02.16.2024


Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca s-a alăturat inițiativei mai multor organizații membre ale Centrului Cultural Clujean, care semnalează necesitatea resimțită în sectorul cultural local de a reforma sistemul municipal de finanțare publică nerambursabilă pentru cultură, actualizându-l prin trecerea la folosirea OG 51/1998 îmbunătățită ca bază legală pentru acordarea finanțărilor.

 

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca se delimitează de orice afirmație publică a unor persoane politice cu privire la relația instituției noastre cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Local sunt parteneri de dialog permanent, de încredere și de colaborare culturală de lungă durată.