News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

06.14.2022
Premiera spectacolului-lectură MAIDAN INFERNO de Neda Nejdana


Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului-lectură MAIDAN INFERNO de Neda Nejdana, traducere din limba franceză de Alexandra Ionel, în adaptarea lui Tudor Lucanu, care va avea loc miercuri, 15 iunie 2022, în Studioul Euphorion, de la ora 19:00.

 

Spectacolul face parte dintr-o serie de trei producții realizate de către Teatrul Național în cadrul campaniei UNITER – Artiști români pentru artiști ucraineni.

 

regia și scenografia: Tudor Lucanu; univers sonor: Radu Dogaru

 

Distribuţia:

Oreste: Matei Rotaru

Ania: Cecilia Lucanu-Donat

Stepanâci: Cătălin Herlo

Zoia: Romina Merei

Liub: Cosmin Stănilă

Margot: Irina Wintze

Fotograful (pe proiecția video): Adriana Băilescu

 

Autoarea textului, Neda Nejdana (născută în 1971 la Kramatorsk, în regiunea Donețk din estul Ucrainei) este unul dintre cei mai importanți autori dramatici ucraineni contemporani, și printre cei mai implicați și mai apreciați oameni de cultură din Ucraina. Dintre multiplele sale realizări profesionale menționăm că este: co-fondator și director al teatrului independent MIST din Kiev (din 2006), coordonator de proiecte dramatice la Centrul Național de Arte Performative Les Kurbas (din anul 2007), profesor la Universitatea Taras Șevcenko din Kiev și președinte al Uniunii Dramaturgilor din Ucraina. De asemenea, a coordonat secția de teatru a revistei „Kino-Teatr“, a ocupat poziția de dramaturg la teatrul municipal din Kiev și este unul dintre fondatorii website-ului teatral „Virtep“; este autoarea a 30 de piese și a numeroase articole despre dramaturgie, teatru și cinema, în colecții academice, antologii, reviste și publicații online. I s-a decernat premiul „Petro Kraveț“, Premiul Președinției Ucrainei, iar patru dintre piesele sale au fost incluse în catalogul celor mai bune piese din Europa în 2004-2008 și în catalogul celor mai bune piese, al Convenției Teatrale Europene/ETC, în 2012.

 

MAIDAN INFERNO este un text pe care autoarea l-a scris în primăvara anului 2014, când a primit o bursă la Maison d'Europe et d'Orient în Paris. Piesa rezultată din această rezidență evocă infernul luptelor de stradă derulate în Ucraina în 2013-2014, în urma protestelor masive față de politicile guvernului pro-rus condus de Viktor Ianukovici, începute ca un protest spontan în seara de 21 noiembrie 2013 împotriva conducerii țării, ca urmare a nesemnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Protestele pro-europene au ajuns să fie cunoscute în întreaga lume sub numele de „Maidan“ sau „EuroMaidan“.

Structurată în 20 de secvențe, piesa urmărește destinele încrucișate a șapte personaje, autoarea reușind să contureze un tablou infernal, așa cum sugerează și titlul piesei, unde eroii sunt în majoritate studenți. Aceștia înfruntă cu curaj și determinare gerul crâncen și represaliile violente ale forțele armate guvernamentale, în numele libertății și afirmării Ucrainei ca națiune de sine stătătoare, cu o limbă și o cultură proprie.

Textul Nedei Nejdana, citit în anul 2022, capătă dimensiuni premonitorii, ajutându-ne să înțelegem mai bine detaliile istorice ale conflictului din zonă și oferindu-ne o perspectivă mai clară asupra dorinței poporului ucrainean de a se elibera de frica și de controlul mai puternicului vecin din est.

Teatrul Național din Cluj-Napoca dorește să-i mulțumească pe această cale fotografului Vadym Vadven, pentru permisiunea de a folosi fotografia realizată de acesta în timpul protestelor de la Maidan.

 


06.10.2022
Repetițiile sunt în toi pentru un nou spectacol-concert creat de Ada Milea!

La scena mare a Teatrului Național, se pregătește premiera – O SCRISOARE PIERDUTĂ ÎN CONCERT, o revizitare muzicală, plină de haz contemporan, a faimoasei comedii semnate de I.L. Caragiale.

În anul sărbătoririi a 170 de ani de la nașterea marelui dramaturg, Ada Milea se joacă într-o manieră inedită cu personajele de acum clasice ale ridicolei clase politice românești, nedezmințindu-și stilul mereu inventiv și exploziv, care găsește cheia perfectă a sarcasmului caragialesc.

Vă propunem așadar, în curând, un spectacol-concert pe care îl creează împreună cu artiștii: Anca Hanu – alături de care semnează muzica, Andu Dumitrescu – care realizează scenografia și proiecțiile video, Andrea Gavriliu – care realizează mișcarea scenică, și actorii – care performează pentru dumneavoastră: Miron Maxim, Diana-Ioana Licu, Cornel Răileanu, Cristian Rigman, Ruslan Bârlea, Anca Hanu, Adriana Băilescu, Radu Dogaru și Mihnea Blidariu.

Acest proiect face parte din Programul „Teatru Muzical“, creat de Teatrul Național din Cluj-Napoca pentru a răspunde cerinței crescânde a publicului de a vedea spectacole care îmbină magia teatrului și a muzicii. Programul are și un caracter experimental și vă invită să descoperiți performanțele vocale ale actorilor noștri.


06.07.2022
Au început repetițiile la spectacolul-lectură MAIDAN INFERNO de Neda Nejdana, în regia lui Tudor Lucanu


La Studioul Euphorion pregătim premiera spectacolului-lectură MAIDAN INFERNO, primul dintr-o serie de trei spectacole ale TeatruluI Național realizate în cadrul campaniei UNITERArtiști români pentru artiști ucraineni. Tudor Lucanu, regizorul și scenograful spectacolului, și-a compus echipa artistică din actorii Matei Rotaru, Cecilia Lucanu-Donat, Cătălin Herlo, Romina Merei, Cosmin Stănilă, Irina Wintze și Adriana Băilescu. Radu Dogaru, actor al Teatrului, creează universul sonor al spectacolului.

 

Neda Nejdana (născută în Ucraina, în anul 1971) este scriitor, critic, dramaturg, profesor la Universitatea Națională Taras Shevchenko și director al Teatrului Mist din Kiev. A scris numeroase piese de teatru, traduse în multe limbi, și puse în scenă în Ucraina, Rusia, Polonia, Belarus. De asemenea, a tradus piese de teatru franceze, rusești și belaruse, pe care le-a pus în scenă în Ucraina.

MAIDAN INFERNO a fost scris în anul 2014, când autoarea a primit o bursă la Paris pentru a scrie despre protestele pro-europene (numite și EuroMaidan) din Piața Independenței din Kiev (Maidan Nezalejnosti)  petrecute în anii 2013-2014, proteste care s-au extins în toate marile orașe ucrainene precum și în diaspora ucraineană din întreaga lume.

Premiera spectacolului va avea loc în data de 15 iunie 2022, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion al Teatrului Național.


06.03.2022
Spectacolul O NOAPTE FURTUNOASĂ de I.L. Caragiale se va juca în cadrul campaniei UNITER Artiști Români pentru Artiști Ucraineni


Uniunea Teatrală din România în parteneriat cu Worldwide Reading Project și CITD (The Center for International Theatre Development) din Baltimore au inițiat Campania umanitară Artiști români pentru artiști ucraineni. Astfel, în perioada 16 mai – 15 iunie 2022, instituțiile culturale de stat și independente din România și Republica Moldova vor prezenta spectacole-lectură pe baza a 10 texte de autori ucraineni, scrise după declanșarea războiului din Ucraina (Andrii Bondarenko, Elena Astasieva, Igor Biliț, Irina Gareț, Liudmila Timoșenko, Maxim Kurocikin, Natalia Blok, Natalia Vorojbit, Oksana Savcenko, Tetiana Kițenko), în traducerea Ralucăi Rădulescu sau vor programa spectacole din repertoriul propriu, donând încasările și sprijinind, astfel, astfel artiștii ucraineni.
 

Teatrul Național din Cluj-Napoca va prezenta, în cadrul campaniei, spectacolul O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia Dragoș Pop, în data de 7 iunie, de la ora 19:00.
 

Biletele pentru spectacol pot fi cumpărate online de pe platforma bilete.ro sau de la Agenția de bilete, care funcționează în clădirea Teatrului Național, pe laterala vestică după următorul program:

Marți – Vineri: 10:00 - 14:00 și 14:30 - 17:00; Sâmbătă – Luni: ÎNCHIS

În zilele în care sunt programate spectacole, Agenția de bilete este deschisă după următorul program:

Marți – Vineri: 10:00 - 14:00 și 14:30 - 19:00; Sâmbătă – Duminică 15:00 - 19:00

 X