News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

Postat pe 12.10.2023
Dialog despre Revoluție: istoricul Mădălin Hodor, alături de regizorul Tudor Giurgiu și echipa filmului LIBERTATE pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca

 

În data de 10 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc în Sala mare a Teatrului Național o proiecție specială a filmului LIBERTATE, urmată de un dialog despre Revoluția Română la care vor participa istoricul Mădălin Hodor, Răzvan Rotta (care a surprins pe 21 decembrie 1989 mai multe fotografii-document în Cluj-Napoca), regizorul Tudor Giurgiu și doi dintre actorii Teatrului Național din Cluj-Napoca care joacă în film: Ionuț Caras și Cătălin Herlo. Dialogul va fi moderat de jurnalistul Mihnea Măruță.

În cadrul evenimentului va fi proiectat în premieră și scurtmetrajul Pânză de păianjen, dedicat actorului Călin Nemeș, erou al Revoluției din 1989, regizat de cineastul amator clujean Valentin Grancea. Filmul conține imagini nedifuzate până acum ale Revoluției din Cluj-Napoca, precum și cadre din Golaniada din 1990, în care apar personalități precum Ana Blandiana, Augustin Buzura și Ion Mureșan.Biletele au fost puse în vânzare online, dar pot fi achiziționate și de la casa de bilete a teatrului.

Mădălin Hodor este istoric, absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, și angajat al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivei Securităţii, Bucureşti. A publicat, printre altele, studiile „Ce nu cuprinde un dosar de Securitate” (CNSAS, Totalitarism şi rezistenţă, teroare şi represiune în România comunistă, 2001), „«Cine a tras în noi după 22». Studiu asupra vinovăţiilor pentru victimele Revoluţiei Române din decembrie 1989” (în colab., Noua Revistă de Drepturile Omului, 2018).


Evenimentul este realizat de către Transilvania Film, cu sprijinul Teatrului Național Cluj-Napoca și Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Partener de mobilitate: Autonom.


LIBERTATE spune o poveste mai puțin cunoscută. În Sibiu, în haosul lunii decembrie 1989, mai mulți bărbați – securiști, militari, civili – au fost ținuți ostatici într-o piscină dezafectată și acuzați că sunt teroriști. Din distribuția filmului fac parte patru dintre actorii Teatrului Național din Cluj-Napoca - Ionuț Caras, Cătălin Herlo, Anca Hanu și Cosmin Stănilă, alături de  unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai momentului – Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Andi Vasluianu sau Ștefan Iancu.

Filmul a câștigat anul acesta Premiul pentru Cel mai Popular Film Românesc la TIFF, Premiul CICAE la Sarajevo, Premiul Juriului Ecumenic la Cinefest Miskolc și Premiul pentru cele mai bune costume și decoruri (semnate de Viorica Petrovici, respectiv de Vali Ighigheanu) la Waterloo Historical Film Festival.

LIBERTATE este o co-producție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films și distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuția internațională, filmul a fost achiziționat de compania londoneză Reason8.

Sponsorii campaniei de promovare a filmului Libertate sunt Vodafone România, Banca Transilvania, Groupama, Conceptul Lab by Theo Nissim, Iulius Group, Aqua Carpatica.

Parteneri media: Rock FM, KISS FM, Magic FM