Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

OGLINDA NEAGRĂ

 

după nuvelele Roaba și Suflul de Luigi Pirandello
traducere de Maria Rotar


regia: Roberto Bacci
concept spațial: Ionuț Caras
foto afiș: Claudiu Guraliuc


Distribuţia:
one-man show cu: Ionuț Caras


regia tehnică: Doru Bodrea
light design: Jenel Moldovan
operatori lumini: Ionuț Maier, Alexandru Corpodean
sufleor: Alina Forna

 


Prietenului nostru Georges

ÎN ÎNTUNERICUL REFLEXIEI NOASTRE

Luigi Pirandello ne așază în fața unei oglinzi în care e dureros și, totodată, necesar să ne observăm. Dar cine se află, cu adevărat, în fața acelei oglinzi? Să fie oare „personalitatea” noastră? Personajul acela care trăiește lângă noi și în care ne amăgim, în fiecare zi, că ne recunoaștem, doar pentru a fi acceptați de ceilalți? Sau este oare „esența” noastră? Acea ființă unică, acea pagină albă de la origini pe care cu toții s-au grăbit, de-a lungul vieții noastre, să scrie ceea ce voiau ca noi să devenim.
Aceasta e drama secretă pe care o purtăm cu toții și asupra căreia Oglinda neagră invită la reflecție. Fiecare dintre cele două nuvele are potențialul de a fi tradusă în acțiune scenică: datorită ritmului dinamic și puternic dramatic al poveștii și al scriiturii; datorită spațiului fizic pe care Pirandello reușește să-l creeze, din când în când, în jurul protagonistului, ghidându-l, cu precizie, pe spectator, iar în cazul nostru, pe actor; datorită finalurilor neașteptate care îmbogățesc fiecare dintre nuvele cu un autentic suspans.
Roaba: prin confesarea unei plăceri „de nemărturisit”, reputatul și mult stimatul avocat demască mizeria propriei condiții umane, într-un crescendo de o comicitate tragică.
Suflul: în cea mai magică și metafizică dintre nuvele, protagonistul, apropiind degetul mare de arătătorul mâinii drepte și suflând printre ele, descoperă puterea de a ucide. Epidemia dezlănțuită de această putere destructivă, în care omul ajunge să se anihileze pe sine, este adevărata întrebare scrisă pe ușa conștiinței noastre.
Astfel, în întunericul oglinzii noastre, căutăm o reflexie ascunsă, care să ne vorbească despre ce și cine eram. Pentru a continua, măcar, să ne aducem aminte.
Roberto Bacci

 


Ionuț Caras este câștigătorul Trofeului festivalului Bacău Fest Monodrame, 2023.

Nominalizarea 
lui Ionuț Caras l
a categoria „Cel mai bun actor", la secțiunea Concurs - Festivalul de Teatru Scurt din cadrul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Oradea, 2023.







Data premierei: duminică, 26 februarie 2023

Următoarea reprezentaţie
luni, 7 octombrie 2024, ora 19:00 , Luceafărul Iași
Studio „Euphorion“
16+
1h