Concept, coregrafie, interpretare, ilustrație muzicală, text și sudoare:
Acesta este primul meu solo și este dedicat muzicii. Prin muzică am reușit întotdeaua să accesez anumite senzații, să deblochez amintiri și să-mi stimulez imaginația. Mă simt foarte norocoasă pentru faptul că am o meserie în legătură atât de strânsă cu muzica! Sunt culturi în care nici nu există cuvinte separate pentru muzică și dans. Aceasta este doar una din informațiile pe care le-am aflat din cărțile și documentarele care m-au inspirat pentru acest spectacol.
E Organic Sound Twist pentru că fiecare sunet pe care l-am colectat în universul sonor al spectacolului mă lucrează dinăuntru în afară și ajut publicul s-o vizualizeze.
Muzica mă ajută să-mi amintesc de un trecut care nu a avut loc. Mă face să-mi imaginez un viitor ce va deveni un trecut neîmplinit. Dar asta nu mă întristează. Pentru că atunci când o reascult, mă păcălește cum că s-a întâmplat. Și chiar s-a întâmplat. Și a sunat bine de tot în corpul meu!
OST (Organic Sound Twist), cu care s-au deschis anul acesta „Întâlnirile Internaționale de la Cluj", ediția a VII-a „Extreme" (4-8 octombrie 2017), este primul solo de teatru-dans al interpretei, în care Andrea Gavriliu revendică în nume propriu „concept, coregrafie, interpretare, ilustrație muzicală, text și sudoare". Realizat ca performance, stabilește un dialog intim, gestual, verbal, acrobatic cu spectatorii, în ton direct, apropiat, serios și ștrengăresc. Energică și convingătoare, artista îi provoacă și îi antrenează într-o incursiune insolită, pe calea sunetelor, să-și recâștige senzațiile, să le „acceseze", cum spune ea în limbajul tinerilor de azi, în ceea ce au proaspăt, unic și miraculos, ghidându-i, să le caute, să le refacă, să le urmeze, să se lase în voia universului sonor, care scaldă și definește existența. Să se impregneze de muzică spre a-și amplifica și îmbogăți trăirile, cu un fel de nouă conștiință, mai trează, mai receptivă la propriile simțiri și impulsuri. Dezlănțuită, naturală, luându-l martor și conlocutor la cheltuirea de sine, la bucurie, efort și răgazuri. (...) Comicul punctează inteligent spectacolul, antrenant în permanență, menținând pe tot parcursul interesul receptorului. Micile istorii evocate sau numai atinse, parcă întâmplător, frânturi melodice ce sfredelesc în minte, șlagărele, la modă cândva, cu ani în urmă, devin repere interioare exacte sau aleatorii, cuprinzând tot mai largi arii temporale, conducând pe nesimțite mult îndărăt, recuperând trecutul pierdut, epoci care răsar din faldurile memoriei, vremuri ale speranței. (...) E în tot spectacolul o poezie stenică a analogiilor, a asociațiilor, a mișcării, a sunetelor și melodiilor care îl transformă într-un eseu dinamic și vioi dintre timp, spațiu și trăire, despre știința de a te insera în lume și în existență. De a contempla lumea exterioară în reperele ei năbădăioase și de a-ți crea și apăra lumea interioară cu artă și înțelepciune.
Doina Modola, Andrea Gavriliu - în căutarea timpului trăit,
în Teatrul azi
nr.12/2017
Spectacolul de dans al Andreei Gavriliu, primul ei solo, este conceput ca o fulgurație scenică menită să te pună pe gânduri, să te facă să treci de la umor la uitare de sine, de la catharsis la impresia că te afli în fața unei improvizații, pentru ca, după ce te coboară la senzația de repetiție teatrală să te urce brusc la coregrafii sublime. Marea reușită a acestui spectacol este cea de a stârni senzații prin modalități artistice neobișnuite.
Florin Moldovan, Organic Sound Twist, muzica de dincolo de muzică, la Teatrul Național Cluj,
în Ziar de Cluj, 5 oct. 2017
OST (Organic Sound Twist) este un eseu dansant despre muzică şi prezenţa ei în mentalul omului comun de azi.(...) Demersul interpretei este unul de înaltă ţinută artistică. Nu alunecă în platitudini sofisticate, nici în umor grosier. Interacţionarea cu sala, firescul jocului, al dansului (cu transpiraţia de rigoare) asigură viabilitate ansamblului construit cu migală. Când grav, când jucăuş, limbajul trupului are puterea comunicării.
Adrian Țion, Dans extrem - Organic Sound Twist la Întâlnirile Internaționale de la Cluj, 2017,
pe Agenda LiterNet, 5 oct. 2017