Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

LINOLEUM

 

de Vladimir și Oleg Presniakov
traducere de Mașa Dinescu


regia: Alexandru Dabija
decorul şi costumele: Adriana Grand
muzica: Ada Milea
maestru de lumini: Jenel Moldovan


Distribuţia:
Kolea: Cătălin Herlo
Andrei: Radu Lărgeanu
Igor Igorevici: Ionuț Caras
Cadavrul: Cristian Grosu
Arkadi, vecinul: Matei Rotaru
Ghiulea, soția lui Arkadi: Patricia Brad
Nașul, Agent aeroport: Adrian Cucu
Nașa: Anca Hanu
Mirele, Agent aeroport: Cristian Rigman
Mireasa: Sânziana Tarța
Mama miresei: Diana Buluga
Prietena miresei: Alexandra Tarce
Băiatul din aeroport: Sorin Leoveanu
Fetița din aeroport: Ecaterina Pop-Curșeu
Bețivul din aeroport: Robert Nagy


regia tehnică: [Arhidiade Mureşan] / Ioan Negrea
operator lumini: Mădălina Mânzat
sonorizare: Marius Rusu
sufleor: Ana Maria Moldovan

Doi inși închiriază un apartament într-un cartier sărac și se hotărăsc să-l renoveze. Sub podeaua acoperită cu linoleum, găsesc un cadavru de care trebuie neapărat să se descotorosească cu ajutorul proprietarului, care se dovedește a fi fiul mortului. Începe astfel o odisee delirantă: după ce își fac apariția neinvitați la o nuntă din vecini, hotărăsc să ducă omul vânăt în aeroport și să-l arunce pe pista de decolare sub roțile unui avion pentru a-i înscena moartea: „Trebuie mers și văzut pe unde e mai puțin periculos să-l târâm prin aeroport... și să alegem zborul sub care să-l vârâm... Să vedem ce și când decolează“. În aeroport întâlnesc un băiat care le povestește despre celebrul pianist rus Anton Rubinstein și cât de aproape a fost el, dintr-o eroare de control la graniță, să fie deportat în Siberia. Dar cadavrul începe să se miște, și-atunci lumile se amestecă, atunci când mortul le spune: „vă propun să recapitulați în liniște ce vi s-a întâmplat pe ziua de azi (...)?! Și cum se face că mă auziți și mă vedeți pe mine, mortul — nu vă dați seama? Fiindcă și voi sunteți...“
„E un teatru simplu, direct, adevărat“, le spunea regizorul Alexandru Dabija, actorilor. „Cheia stă în felul în care ne purtăm cu cadavrul. Aici piesa zboară din realism și trece în altceva. Cine-i mortul pe care l-ați scos de sub linoleum? Ce facem noi cu un cadavru? Sunt întrebări la care vă invit să răspundeți“.
Frații Vladimir și Oleg Presniakov scriu în tandem. Semnătura sub care publică, frații Presniakov, a devenit, rapid, „marcă înregistrată a teatrului rusesc. S-au născut la Ekaterinenburg, făcându-și studiile la Universitatea Gorki din orașul natal. Sunt romancieri, dramaturgi, scenariști, regizori, fiind considerați cei mai jucați dramaturgi ruși, după Cehov. Au devenit cunoscuți cu piesa Terorism, care le-a adus celebritatea internațională, fiind jucată din Europa (Anglia, Germania, Suedia, Polonia, Norvegia, Spania, Irlanda) până în Australia. Teatrul de Artă din Moscova (MHAT) a organizat un Festival Presniakov cu spectacole bazate exclusiv pe textele lor. Dialogul pieselor scrise de ei pare luat direct din stradă, ei examinând, de fapt, cu tristețe și umor, viața în Rusia de azi. Piesa Linoleum a apărut în volumul Cel mai bun, publicat în 2005.


Prețul biletelor:

60 lei, 50 lei, 40 lei, 30 lei, 20 lei, 10 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol);

10 lei (reducere pentru elevi și studenți);
20 lei, 15 lei (reducere pentru pensionari).


Premiul „Aureliu Manea" pentru cel mai bun regizor: Alexandru Dabija pentru spectacolul Linoleum de Vladimir și Oleg Presniakov, ex aequo cu Bocsárdi László pentru spectacolul Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek, la Gala Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca, 2016.


 


Data premierei: duminică, 8 mai 2016

Sala mare
14+
2h