Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

MOARTE ȘI REÎNCARNARE ÎNTR-UN COWBOY

 

de Rodrigo García
scenariu de Andrei Măjeri
traducere de Luminița Voina-Răuț


regia şi scenografia: Andrei Măjeri
conducerea muzicală: Katalin G. Incze
maestru de lumini: Jenel Moldovan


Distribuţia:
Willie: Elena Ivanca
Dolly: Romina Merei / Adriana Băilescu
Loretta: Sânziana Tarța
Kenny: Irina Wintze


regia tehnică: Constantin Pojonie
operator lumini: Alexandru Corpodean
sunet: Vlad Negrea
sufleur: Ana Maria Moldovan

Montat într-o cheie de thriller country, spectacolul Moarte și reîncarnare într-un cowboy, poate cel mai puternic și controversat text al lui Rodrigo García, ne dezvăluie infernurile cotidiene, exploatând la maximum grimasele râsului. Unica voce sugerată de dramaturg a fost fragmentată regizoral și adaptată unor femei contemporane, exemple vii ale sindromului wonder woman. Cele patru actrițe ne aruncă în față furios, dar lucid, degradarea umană, râsul visceral și dragostea imposibil de recuperat, polifonia lor devenind o destăinuire delirantă, un puzzle post-absurd. Această insulă plutitoare, realitatea pâlpâitoare în care am tradus scenic textul extrem-contemporan al lui Rodrigo García, este acompaniată de hituri ale muzicii country, rămășițele unei epoci aflate la apus.
 

Jocul este unul voit teatral, prin mecanicizarea gesturilor, grimase tributare grotescului sau obsesivele sunete de tocuri, glisând în permanență între diverse ritmuri, rămânând o pledoarie pentru salvarea universurilor feminine în coliziune. Acest tip de dramaturgie te invită, mai degrabă la descifrare, decât la vizionarism, imersiunea în lumea haotică a lui García propunând o cultură a comentariului, un joc secund aflat în complicitate cu textul. „Atunci când vine dezastrul, dezastrul vine și dezastrul vine pentru noi toți! ”

 

Andrei MăjeriRodrigo García este scriitor, scenograf, artist vizual şi regizor de teatru. Născut la Buenos Aires și stabilit la Madrid, își creează propria companie de teatru, „La Carniceria Teatro“ (Teatrul Măcelărie), în 1989. Considerat unul dintre cei mai controversaţi creatori spanioli contemporani, García creează texte explozive, respingând vechile modele teatral, inspirându-se din Beckett, Pinter, Kantor. Rodrigo García a adus laolaltă elemente din trecut şi din cultura modernă, dezvoltând un nou limbaj teatral. Piesele sale – dintre care menționăm Prométhé, After Sun, L'Histoire de Roland le clown de chez McDonald's, J'ai acheté une pelle chez Ikea pour creuser ma tombe, Jardinaje humaine, Goya, Et balancez mes cendres sur Mickey, Agamemnon – sunt montate pe cele mai mari scene europene, autorul punându-le, de cele mai multe ori, el însuși în scenă. Montările sale urmează linia experimentului, a căutării unui limbaj personal, încercând să se îndepărteze tot mai mult de teatrul tradițional. De altfel, teatrul lui Rodrigo García este puternic incomod, întrucât demască dezumanizarea, depersonalizarea, omul transformat în cărucior-pubelă. Piesa Moarte și reîncarnare într-un cowboy este unul din textele emblematice ale scriitorului și regizorului spaniol Rodrigo Garcia.

                       

Regizorul Andrei Măjeri se află la a doua montare a unui text al autorului spaniol, după Agamemnon, care a avut premiera în septembrie 2015. Moarte și reîncarnare într-un cowboi este un text-confesiune, construit dintr-o succesiune de monologuri delirante despre degradarea umană și incomunicabilitate. Atmosfera este de bar american, cu scaune înalte - care la un moment dat se vor transforma în șezloguri -, cu sticle de bere și fundal de muzică country. Este un spectacol al femeilor travestite, care după o zi de muncă agitată își îneacă amarul într-un loc ca o insulă plutitoare în mijlocul vieții agitate, unde poveștile de viață sunt adunate ca într-un puzzle haotic, pe muzica lui Dolly Parton, Lynn Anderson, Loretta Lynn, Tammy Wynette, interpretată live de cele patru actrițe.


Prețul biletelor:
40 lei, 30 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol);
10 lei (reducere pentru elevi și studenți);
20 lei, 15 lei (reducere pentru pensionari).
Andrei Măjeri, Premiu pentru regie la Festivalul de Teatru Piatra Neamț PLEDEZ PENTRU TINE(RI), 4-17 noiembrie 2016. 

Sânziana Tarța
, Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Teatru Piatra Neamț PLEDEZ PENTRU TINE(RI), 4-17 noiembrie 2016. 

Premiul „Mona Marian" pentru tineri creatori: Andrei Măjeri pentru spectacolele Agamemnon de Rodrigo García și Moarte și reîncarnare într-un cowboy de Rodrigo García,  ex aequo cu Leta Popescu pentru regia spectacolului Call It Art!, la Gala Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca, 2016.
 


 


Data premierei: vineri, 19 februarie 2016

Studio „Euphorion“
16+
1h 5 min.