Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

AGAMEMNON

 

de Rodrigo García
traducere de Luminița Voina-Răuț


regia: Andrei Măjeri
scenografia: Irina Moscu
maestru de lumini: Jenel Moldovan


Distribuţia:
Sorin Leoveanu
Miriam Cuibus
Sânziana Tarța


regia tehnică: Doru Bodrea
lumini: Alexandru Corpodean
sonorizare: Vasile Crăciun

Rodrigo García, născut în 1964 într-o mahala din Buenos Aires, părea destinat să preia măcelăria tatălui său. După cum povestește el însuși, a „crescut pe stradă, învățând ce înseamnă umilința", însă are norocul să facă studii, ajungând la facultate și „citind enorm". Pleacă în Spania, unde, în 1989, la 25 de ani, fondează trupa La Carnicería în Madrid, cu trimitere clară la ocupația tatălui său. Regizor, artist video, scenograf și autor al mai multor texte dramatice subversive, explozive, Rodrigo García prezintă în 2004, la cel de-al 36-lea Festival Internațional de Teatru al Bienalei de la Veneția, piesa Agamemnon cu subtitlul M-am întors de la supermarket și i-am tras o bătaie fiului meu. Este unul dintre cei mai radicali dramaturgi ai secolului XXI, denunțător al dezumanizării și al consumismului contemporane.

 

Cuvântul autorului...

 

„Atunci când spun că, în calitate de artist, sunt conștient de această realitate dezamăgitoare, nu pretind că sunt mai sensibil sau mai perspicace decât alții. Mă văd mai degrabă ca un Candid ce trebuie să știe cum să ducă în spate o asemenea povară care e tocmai nucleul pasiunii sale artizanale: eu sunt un artizan al contestării, fac tot ce pot ca să generez o stare de neplăcere dar și scântei de frumusețe. Mă simt obligat să creez confuzie."

 

„Nu am inventat nimic.

Facem lucruri de animale simple:

creștem copii și-i învățăm să mânuiască

obiecte inventate de niște necunoscuți.

Apoi ne văităm că lucrurile astea

nu le îmbunătățesc viața

și nu ne îmbunătățesc viața.

Că unele sunt inutile și chiar periculoase,

în loc să închidem nenorocita aia de gură și să facem ceva cu-adevărat"

 

Rodrigo García
 

 

Cuvântul regizorului...

 

Agamemnon face o radiografie critică omului contemporan și are intensitatea unei curse de Formula 1: cei trei eroi aleargă haotic printre raioanele de la supermarket, unde se luptă să nu piardă controlul asupra propriei lor vieți. Personajele de tip homo consumens (ancorate psihanalitic în stadiul oral) uită să fie și se concentrează pe a avea. Înfruntă natura, luând-o peste picior, ritualizează obiectele casnice și răstoarnă în fața noastră balastul cumplit care ne îngroapă zi de zi. Obsedați să se povestească, aceste creiere spălate, acești oameni robotizați ating totuși numeroase adevăruri umane în dicteul lor automat, denunțând ororile lumii noastre. Dorința lor de a cumpăra este egală cu dorința de nemurire. Clișeele frumos ambalate se demitizează prin aducerea în scenă a acestei familii plasticate, parcă bună de pus în vitrină, de unde urlă în permanență o foame pantagruelică.

Textul lui Rodrigo Garcia respiră la fel ca o tragedie antică, din care, pe undeva, a mai rămas speranța. Suntem asemenea peștilor dintr-un acvariu suprapopulat, luptându-ne pentru o ultimă gură de aer. Agamemnon este un pumn în plexul solar, în care comedia își depășește limitele prin ridicol. Un ridicol în care găsim tragismul supereroilor contemporani, eroi fantoșă, anxioși, degradați, fragmentari, alienați, neliniștiți, răpuși de maldărele de cumpărături.

Andrei Măjeri


Prețul biletelor:
40 lei, 30 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol);
10 lei (reducere pentru elevi și studenți);
20 lei, 15 lei (reducere pentru pensionari).




Premiul special al juriului pentru creativitate la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, 25 septembrie - 1 octombrie 2016. 
 
Premiul „Mona Marian" pentru tineri creatori: Andrei Măjeri pentru spectacolele Agamemnon de Rodrigo García și Moarte și reîncarnare într-un cowboy de Rodrigo García, ex aequo cu Leta Popescu pentru regia spectacolului Call It Art!, la Gala Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca, 2016.





 


Data premierei: miercuri, 16 septembrie 2015

Studio „Euphorion“
16+
1h 15 min.