IIC 2017 - EXTREME

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

 

 ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ

ediția a 7-a, 4-8 octombrie 2017

EXTREME

 

 

Ediția din acest an, dedicată Extremelor, este o oportunitate pentru Teatrul Național Cluj-Napoca de a evidenția puterea pe care o are arta scenică de a-și confrunta atât actorii, cât și spectatorii, cu acțiuni, comportamente și situații extreme pe care le întâlnim, vrând-nevrând, în societatea contemporană. Cu toții cunoaștem regulile societății în care trăim, dar ce se întâmplă atunci când aceste reguli sunt încălcate, iar balanța dintre bine și rău este răsturnată? Care sunt limitele libertății? Limitele impunerii propriei voințe în viața celorlalți? Care sunt disfuncționalitățile unui sistem capabil să genereze reacții extreme în comportamentul indivizilor? Cum abordăm extremele pe scenă sau pe ecran: teroarea, moartea, războiul, suicidul, totalitarismul, violența, manipularea și spaima? O temă cuprinzătoare așadar, care ne poate da fiori, dar care ne provoacă la gândire, la reconsiderarea pornirilor și acțiunilor extreme, la conștientizarea importanței echilibrului, a toleranței, a valorilor profund umane.
 

Spectacole precum Portocala mecanică după romanul lui Anthony Burgess, în regia lui Răzvan Mureșan, Playlist de C.C. Buricea-Mlinarcic, o piesă despre revoluția română din 1989, în regia lui Tudor Lucanu, Procesul după romanul lui Franz Kafka, regia Mihaela Panainte, Goldberg Show - Facerea lumii și alte întâmplări după George Tabori, regia Mihai Măniuțiu, OST, spectacol de dans semnat de Andrea Gavriliu, sunt câteva din producțiile care își confruntă spectatorii și actorii cu extremele. Acestora li se adaugă experiențele cinematografice care au îmbogățit paleta artistică a acestor zile cu Serile Extreme de scurtmetraje experimentale și horror, și proiecția în avanpremieră mondială a filmului Dinții după piesa lui Matei Vișniec, în regia lui Rareș Stoica.
 

Și pentru că extremele nu înseamnă doar șoc și dezechilibru, ci și sondare a polurilor opuse, a manifestărilor culturale și artistice din regiuni geografice îndepărtate, ediția din acest an a propus și conferințe despre Teatrul extrem-oriental, japonez, cu domnul Fumio Owada, și despre un teatru al extremelor din istoria recentă a scenei europene, cu reputatul critic George Banu.
 

Întregul program al Întâlnirilor Internaționale de la Cluj a fost realizat grație sprijinului constant al Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Primăriei și Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, domnului primar Emil Boc, al partenerilor și sponsorilor noștri dedicați susținerii actului cultural. Le mulțumim tuturor pe această cale și ne exprimăm gratitudinea față de partenerii noștri: Asociaţia Conexio (doamnei Maia Banciu), Bombardier, Compania Jolly (domnului Feri Koós), Mario Dance Atelier (doamnei Ramona Grosu și domnului Mario Grosu), Compania Aegon România și față de sponsorii noștri: Nova Service Ferro Group (domnului Dan Ionuțaș), Class Shoe (doamnei Lena Bejan și domnului Sorin Grindean), Ax Perpetuum (doamnei Alice Pitic), Match Point (domnului Ciprian Banciu), Restaurantului Baracca (doamnei Maria Dunca și domnului Dan Dunca), Liberty Technology Park (doamnei Nina Moldovan), BCR, florăria „Floarea Ta" (doamnei Crucița Câmpean), Profi Auto - dealer Toyota (doamnei Noemi Coman), pentru mașinile oficiale. Îi suntem deasemenea recunoscători doamnei Viorica Samson Manea, partenerilor noștri instituționali: Teatrul Național din Iași, Asociația Persona, ClujShortsISFF, Facultatea de Teatru și Televiziune, Muzeul de Artă din Cluj, Biblioteca Județeană Octavian Goga (doamnei Sorina Stanca), Casa Tiff, Librăria BookStory și partenerilor noștri media pentru că sunt mereu alături de Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

 


MULȚUMIRI SPECIALE

 

 

Dragi spectatori, stimați invitați,

 

Anul acesta, ediția a 7-a a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, dedicată Extremelor, este reprezentată de imaginea fabuloasă a unui personaj născut din imaginația marelui pictor suprarealist de origine română Jules Perahim (1914-2008). Stabilit din 1969 la Paris, Perahim a fost şi un desenator fascinant, plin de umor, dar şi un scenograf inteligent şi vizionar, foarte apropiat de constructivism şi de estetica „maşinăriei scenice". Înainte de a pleca în Franţa, Perahim a avut în 1969 chiar la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca ultima colaborare la un spectacol românesc, în calitate de realizator al decorului la Caligula de Albert Camus, în regia lui Vlad Mugur. Date fiind această relație istorică precum și incredibila actualitate a expresivității desenelor sale care ne confruntă și astăzi cu extremele într-un joc permanent al imaginației artistice, personajul său a devenit, iată, o perfectă emblemă a acestei ediții a festivalului nostru.

 

Îi mulțumim pe această cale doamnei Marina Vanci-Perahim, istoric de artă, profesor emerit la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Franţa, pentru generozitatea cu care a dat Teatrului Național din Cluj-Napoca acordul de a folosi această operă de artă ca imagine reprezentativă pentru ediția Festivalului din acest an.







 


  


PROGRAM

 

Miercuri, 4 octombrie

ora 17.30, Studio „Euphorion"

OST (Organic Sound Twist), concept, coregrafie, interpretare, ilustrație muzicală, text și sudoare: Andrea Gavriliu

  

ora 19.00, Sala mare

PORTOCALA MECANICĂ de Anthony Burgess, regia: Răzvan Mureșan

  

ora 22.00, Studio „Euphorion"

SERI EXTREME, proiecții de scurtmetraje (film experimental).

Introducere de Ioan Pop-Curșeu (președintele juriului ClujShorts IFF).

  

Joi, 5 octombrie

ora 11.00, Studio „Euphorion"

Lansări:

-Robert Cohen, Un teatru al regizorului. Teatrul românesc văzut de un american, traducere de Carmen Borbely și Anca Măniuțiu; ediție alcătuită și îngrijită de Anca Măniuțiu, Casa Cărții de Știință, 2017 - prezintă Anca Măniuțiu.

-Studia UBB Dramatica (1/2017), număr tematic: „Structuri narative în artele performative contemporane", revistă de studii teatrale - prezintă Ștefana Pop-Curșeu (redactor-șef).

-Hystrio (Italia), revistă de teatru, Italia, număr tematic dedicat teatrului românesc -  prezintă Irina Wolf.

  

ora 17.00, Studio „Euphorion"

OST (Organic Sound Twist), concept, coregrafie, interpretare, ilustrație muzicală, text și sudoare: Andrea Gavriliu

  

ora 20.30, Studio „Euphorion"

DE CE, ANTON PAVLOVICI CEHOV?, după Mașinăria Cehov de Matei Vișniec, regia: Cătălin Bocîrnea

  

Vineri, 6 octombrie

ora 11.00, Studio „Euphorion"

Lansări:

-Roxana Croitoru și Irina Zlotea, Ștefan Braborescu - portret din crâmpeie - Fundația culturală Camil Petrescu, 2017 - prezintă Florica Ichim și Ion Vartic.

-Eugenia Șarvari, Anton Tauf între vocație și damnare, Fundația culturală Camil Petrescu, 2017,

în prezența actorului Anton Tauf - prezintă Cornel Țăranu și Anca Hațiegan

  

ora 18.00, Muzeul de Artă, Sala Tonitza

Conferință George Banu: Teatrul extremelor și extremele teatrului, moderator Ștefana Pop-Curșeu

Lansare de carte: George Banu - Ușa, o geografie intimă, traducere de Anca Măniuțiu, Nemira, 2017 - prezintă Monica Andronescu și Anca Măniuțiu

  

ora 20.30, Sala mare

GOD'S PLAYGROUND, spectacol-concert cu Alexander Bălănescu și Ada Milea

  

Sâmbătă, 7 octombrie

ora 11.00, Studio „Euphorion"

Teatrul japonez tradițional, prezentare susținută de Fumio Owada (Japan Arts Council)

  

ora 16.00, Casa TIFF

Proiecție de film în avanpremieră:

DINȚII după Matei Vișniec, regia: Rareș Stoica - urmată de discuții cu autorul, regizorul și actorii

  

ora 18.30, Studio „Euphorion"

PLAYLIST de C.C. Buricea-Mlinarcic, regia: Tudor Lucanu

  

ora 20.30, Sala mare

GOLDBERG SHOW - FACEREA LUMII ŞI ALTE ÎNTÂMPLĂRI, după Variaţiunile Goldberg de George Tabori, regia: Mihai Măniuţiu - o producție a Teatrului Național „Vasile Alecsandri" Iași

 
 

Duminică, 8 octombrie

ora 20.00, Sala mare

PROCESUL, după Franz Kafka, regia: Mihaela Panainte

  

ora 22.00, Studio „Euphorion"

SERI EXTREME, proiecții de scurtmetraje (film horror). Introducere de Ioan Pop-Curșeu (președintele juriului ClujShorts IFF).

  

  

Pe parcursul întregului Festival, foaierul Teatrului Național va găzdui expoziția: EXTREMELE CĂRȚII.



BROȘURA EVENIMENTULUI