TNC 100

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

 

În întâmpinarea Centenarului său, Teatrul Național din Cluj-Napoca își propune să organizeze o serie de conferințe pe teme legate de istoria, parcursul creativ al instituției și rolul pe care aceasta l-a jucat de-a lungul celor 100 de ani de existență pe scena artistică, culturală și politică locală și națională. Dorim să oferim publicului nostru acest cadou aniversar inedit, să deschidem discuții, să abordăm subiecte incitante, să descoperim împreună detalii noi despre Teatrul Național din Cluj și spectacolele acestuia, din diferite perspective. 
 

Conferințele vor fi susținute de către personalități importante din sfera culturală, oameni remarcabili din Cluj și din țară. Evenimentele vor avea acces gratuit.
 


 

Conferința de deschidere a Seriei de conferințe TNCluj 100 a fost susținută de profesorul arhitect Virgil Pop, Arhitectura clădirii Teatrului Național, pe data de 27 martie 2019, în cadrul Zilei Porților Deschise.
 

De fiecare dată când trecem pe lângă clădirea Teatrului Național și a Operei din Cluj-Napoca, întoarcem capul, îi admirăm eleganța, prestanța, noblețea. Chiar dacă nu știm nimic despre stilul său arhitectural, ne lăsăm seduși de liniile curbe ale încadraturii ferestrelor, de intrarea somptuoasă și fină în același timp, care conduce privirea trecătorului pe o scară verticală de ferestre luminoase, străjuită de cele două turnuri, spre lira centrală, simbol al curajului legendarului Orfeu și al puterii salvatoare a Artei. De peste o sută de ani, artiștii dramatici și lirici clujeni s-au identificat cu viziunea propusă de această clădire proiectată de unii dintre cei mai mari arhitecți ai Imperiului Austro-Ungar: Fellner și Helmer.