Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Spectacolul SÂNZIANA ȘI PEPELEA de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija, va participa la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad. Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Arad are loc în perioada 13-21 octombrie, iar reprezentația spectacolului SÂNZIANA ȘI PEPELEA va avea loc pe data de 18 octombrie, ora 19:00, în Sala mare de spectacole a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad.Teatrul Naţional Cluj-Napoca organizează în perioada 3-6 octombrie 2013, cea de-a treia ediţie a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj. Ediţia din acest an îi este dedicată activității și personalității lui George Banu, renumit critic de teatru francez, de origine română. Organizatorii acestui eveniment sunt Ministerul Culturii și Teatrul Național Cluj-Napoca în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Muzeul de Artă din Cluj și Institutul Cultural Francez Cluj.

În cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj vor fi prezentate o serie de spectacole regizate de nume importante ale teatrului românesc precum: Silviu Purcărete (Ce nemaipomenită aiureală! de Eugène Ionesco, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca – Premieră), Alexandru Dabija (Sânziana şi Pepelea, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca – Premieră), Mihai Măniuţiu (Plugarul şi moartea de Jonannes von Tepl, Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Premieră) şi Gábor Tompa (Trilogia Aureliu Manea de Aureliu Manea, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca – Premieră, Leonce şi Lena de Georg Büchner şi Născut pentru niciodată de András Visky la Teatrul Maghiar de Stat Cluj). Programul conține o serie de dezbateri publice pe temele De ce teatrul azi? şi Spectator şi critic: de la umbra scenei la mărturia paginii, lansări de carte şi două vernisaje ale unor expoziţii speciale, la Muzeul de Artă din Cluj: Nopţile muzeului, o expoziţie gândită de George Banu, cu lucrări din colecţia Muzeului de Artă din Cluj, şi prima expoziţie de fotografie a regizorului Silviu Purcărete, Nopţile oraşului. Evenimentul se va bucura şi de proiecţia filmului Vanya, 42ème Rue de Louis Malle și a filmului documentar Călătorii în lumea teatrului cu George Banu, realizat de Sînziana Miloşoiu şi Sandrino Gavriloaia, producţie a TVR2. Programul include şi recitalul pianistei Georgiana Fodor, de la Academia de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca, şi recitalul extraordinar al mezzosopranei Hélène Delavault, acompaniată la pian de Cyrille Lehn.

Dintre invitaţii de onoare ai evenimentului vor face parte, alături de George Banu, realizatorii spectacolelor care vor fi prezentate, oameni de teatru din Franţa, Italia, Danemarca, S.U.A, Polonia, Irlanda, Bulgaria, Finlanda, Brazilia, Portugalia şi România.

Întâlnirile Internaționale de la Cluj sunt organizate de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, începând cu anul 2011, în cadrul Programului „Prioritate: România“. Ediţia din anul 2011 i-a fost dedicată poetului şi dramaturgului suprarealist Gellu Naum, iar în 2012 au fost organizate „Întâlnirile Est-Vest”. Prin intermediul acestui program, Teatrul Naţional Cluj-Napoca îşi propune să dezvolte demersul de susţinere, protejare şi promovare a culturii teatrale româneşti în context european şi internaţional. Ca urmare a implicării responsabile a teatrului nostru și a partenerilor săi în organizarea acestor întâlniri internaționale, avem convingerea că acestea vor iniția și consolida, într-un cadru cultural substanțial și de înaltă valoare, dialogul creativ la nivel naţional şi internaţional. Festivalul are ca scop crearea unei platforme de dialog între diverse personalități culturale și inițierea unei rețele de comunicare între personalități teatrale din lume, precum și realizarea de colaborări și inițiative culturale în spațiul internațional.

Programul evenimentului:ANTON TAUF a câștigat Premiul pentru Cel Mai Bun Actor pentru rolul titular din spectacolul BARRYMORE de William Luce, regia Tudor Lucanu, la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt, care s-a desfășurat în perioada 20-29 septembrie, la Oradea.
Juriul secțiunii concurs a festivalului a fost format din Juriul: Florica Ichim – critic de teatru, redactor șef al Revistei Teatrul AZI, Ioana Moldovan – critic de teatru, astistent universitar UNATC, Mircea Diaconu – actor, Zeno Fodor – teatrolog și Doru Mareș – critic de teatru, scriitor.17.09.2013
In memoriam MONA MARIAN


Regizor al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca şi conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, precum şi director al Teatrului de Păpuşi „PUCK“, MONA MARIAN s-a născut la 17 august 1961, la Cugir. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti, specializarea regie de teatru, film şi televiziune, în 1987, la clasa Cătălinei Buzoianu.
Încă din studenţie a dovedit pasiune pentru montări dificile, foarte diferite ca factură, de la Matca lui Marin Sorescu, la Veşmântul de pene, dramă japoneză Nō, ca apoi, imaginaţia ei luxuriantă să îşi găsească un nemaipomenit cadru în spectacolele pentru copii, fiecare dintre ele fiind o foarte fină bijuterie artistică. Participarea la workshop-ul condus de Peter Brook (şi principalii săi colaboratori de la Teatrul Bouffes du Nord, Paris) a plasat-o printre acei răsfăţaţi ai sorţii, care au avut şansa de a învăţa jocul cu energiile subtile ale corpului uman.
A montat peste patruzeci de spectacole dintre care douăzeci şi cinci pentru teatrul de păpuşi. Şi-a început cariera ca regizor şi şef de secţie la Teatrul de Păpuşi din Constanţa, spectacolele montate în acea perioadă fiind recunoscute de critici importanţi şi recompensate cu numeroase premii naţionale.
Pasiunea pentru commedia dell’arte s-a concretizat nu numai în spectacole, ci şi într-o solidă teză de doctorat, tratând aceeaşi temă într-un mod absolut insolit.
Din 1996 a montat pe scenele din Cluj — la Teatrul Naţional şi Teatrul Maghiar de Stat —, dar şi la Teatrul Dramatic din Constanţa, Teatrul Naţional din Târgu-Mureş şi Teatrul de Stat din Oradea, în tot acest răstimp, continuând să pună în scenă pentru teatre de păpuşi.
La Naţionalul clujean, odată cu Regina Mamă de Manlio Santanelli a început seria de spectacole mari ale Monei Marian: Mantaua, scenariul conceput de regizoare pe baza nuvelei lui Gogol cu inserturi din Suflete moarte de acelaşi autor şi din Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov; Ubucureşti, dramatizare după I.L. Caragiale şi A. Jarry; Slugă la doi stăpâni de Goldoni (cel mai longeviv spectacol al ei); Travestiuri de Tom Stoppard; Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal de Matei Vişniec; Revizorul de N.V. Gogol; Zenobia după Gellu Naum şi D’ale carnavalului de I.L. Caragiale.
Cu Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a început să colaboreze din anul 2000: Căsătoria de N.V. Gogol; Nunta însângerată de F. Garcia Lorca; Nopţi din cele o mie şi una, scenariul Mona Marian după O mie şi una de nopţi; D’ale carnavalului de I.L. Caragiale; Piaţeta de C. Goldoni şi ultimul spectacol realizat de ea, Femeia nisipurilor de Kobo Abe.
Despre regizoarea Mona Marian se poate spune că avea puterea de a coaliza energiile actorilor cu care lucra, că poseda excepţionale calităţi pedagogice, că era un admirabil animator teatral.
Să-i fie ţărâna uşoară şi Dumnezeu să-i primească sufletul unde cei drepţi se odihnesc!