Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Echipa Teatrului Național Cluj-Napoca a pornit spre București, unde va participa la Festivalul Național de Teatru din București cu două spectacole: Procesul după Kafka, în regia Mihaelei Panainte și scenografia lui Helmut Stürmer, și Playlist de C.C. Buricea Mlinarcic, regia Tudor Lucanu. Procesul va putea fi văzut la Teatrul Odeon, Sala Majestic, în zilele de 21 octombrie de la ora 21:00 și în 22 octombrie de la ora 20:00, iar Playlist se va juca la Teatrul Național din București, Sala Mică, în 23 octombrie de la orele 18:00 și 21:00. Cea de-a VII-a ediție a ÎNTÂLNIRILOR INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ, organizată de Teatrul Naţional Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Conexio, se va desfăşura, anul acesta, în perioada 4-8 octombrie.

În acest an, tema Extreme propune iubitorilor de teatru nu doar o călătorie teatrală, ci și o adâncă reflexie asupra unor situații aflate la limită. Că este vorba de devieri de la normă, rezultat al disfuncționalității societății, aflată într-o criză majoră, ori de cazuri complicate de vieți trecute prin totalitarism și ajunse într-o democrație rebelă sau de grotescul ivit dintr-un umor negru, care ascunde oribile crime, mai vechi sau mai noi, fiecare dintre spectacolele prezentate nasc întrebări majore, menite să ne trezească conștiințele (adesea) adormite. Spectacole ale teatrului precum Portocala mecanică, după romanul lui Anthony Burgess, în regia lui Răzvan Mureșan, Playlist, de C.C. Buricea-Mlinarcic, o piesă despre totalitarism și întâmplări de după revoluția română din 1989, în regia lui Tudor Lucanu, Procesul după romanul lui Franz Kafka, regia Mihaela Panainte, spectacolul invitat Goldberg Show - Facerea lumii și alte întâmplări după George Tabori, regia Mihai Măniuțiu, OST (Organic Sound Twist), un spectacol de dans realizat de Andrea Gavriliu, sunt câteva din producțiile prezentate în cadrul evenimentului. Pe lângă acestea vor mai exista și două seri extreme în care vor fi proiectate scurtmetraje experimentale și horror, din cadrul ClujShorts ISFF. Totodată, va avea loc o conferință susținută de reputatul om de teatru George Banu, Teatrul extremelor și extremele teatrului, moderator Ștefana Pop-Curșeu, o prezentare susținută de Fumio Owada (Japan Arts Council) despre Teatrul japonez tradițional, proiecția în avanpremieră mondială a filmului Dinții, după piesa lui Matei Vișniec, precum și lansări de carte. În cadrul Întâlnirilor va avea loc, de asemenea, decernarea unor titluri onorifice ale Teatrului Național Cluj-Napoca.Teatrul Național reia la început de stagiune monodrama Amalia respiră adânc de Alina Nelega, în regia lui Tudor Lucanu și interpretarea Ancăi Hanu, care a primit pentru acest rol, la Galele UNITER din 2015 Premiul pentru cea mai Bună Actriță în rol Principal și cu un an înainte, Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea.

La sfârșitul lunii octombrie, spectacolul este invitat la Festivalul Internațional de Teatru Sens interdits, care va avea loc la Lyon între 19-29 octombrie 2017. Inițiat de Théâtre des Célestins, festivalul invită producții care se folosesc de teatru ca de o armă, fiind vorba de un teatru profund politic. Festivalul se află acum la a V-a ediție. Amalia respiră adânc va avea trei reprezentații în ultimele două zile de festival, la Théâtre de l'Élysée din Lyon.

Am vorbit cu Anca Hanu despre această reluare, despre cum a fost primit spectacolul la I.C.R. Berlin și la Universitatea din Arizona, dar și despre invitația de la Lyon.Între 4 și 7 septembrie s-a desfășurat la Costinești a XX-a ediție a Galei HOP a tânărului actor la care Mihai Florian Nițu, actor al scenei clujene, a obținut două premii: Premiul pentru cel mai bun actor, secțiunea individual și Premiul pentru prestanță și rostire scenică. În legătură cu acest eveniment, Mihai Florian Nițu ne-a răspuns la câteva întrebări.