Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

10.06.2022
Repetițiile sunt în toi pentru un nou spectacol-concert creat de Ada Milea!

La scena mare a Teatrului Național, se pregătește premiera – O SCRISOARE PIERDUTĂ ÎN CONCERT, o revizitare muzicală, plină de haz contemporan, a faimoasei comedii semnate de I.L. Caragiale.

În anul sărbătoririi a 170 de ani de la nașterea marelui dramaturg, Ada Milea se joacă într-o manieră inedită cu personajele de acum clasice ale ridicolei clase politice românești, nedezmințindu-și stilul mereu inventiv și exploziv, care găsește cheia perfectă a sarcasmului caragialesc.

Vă propunem așadar, în curând, un spectacol-concert pe care îl creează împreună cu artiștii: Anca Hanu – alături de care semnează muzica, Andu Dumitrescu – care realizează scenografia și proiecțiile video, Andrea Gavriliu – care realizează mișcarea scenică, și actorii – care performează pentru dumneavoastră: Miron Maxim, Diana-Ioana Licu, Cornel Răileanu, Cristian Rigman, Ruslan Bârlea, Anca Hanu, Adriana Băilescu, Radu Dogaru și Mihnea Blidariu.

Acest proiect face parte din Programul „Teatru Muzical“, creat de Teatrul Național din Cluj-Napoca pentru a răspunde cerinței crescânde a publicului de a vedea spectacole care îmbină magia teatrului și a muzicii. Programul are și un caracter experimental și vă invită să descoperiți performanțele vocale ale actorilor noștri.


07.06.2022
Au început repetițiile la spectacolul-lectură MAIDAN INFERNO de Neda Nejdana, în regia lui Tudor Lucanu


La Studioul Euphorion pregătim premiera spectacolului-lectură MAIDAN INFERNO, primul dintr-o serie de trei spectacole ale TeatruluI Național realizate în cadrul campaniei UNITERArtiști români pentru artiști ucraineni. Tudor Lucanu, regizorul și scenograful spectacolului, și-a compus echipa artistică din actorii Matei Rotaru, Cecilia Lucanu-Donat, Cătălin Herlo, Romina Merei, Cosmin Stănilă, Irina Wintze și Adriana Băilescu. Radu Dogaru, actor al Teatrului, creează universul sonor al spectacolului.

 

Neda Nejdana (născută în Ucraina, în anul 1971) este scriitor, critic, dramaturg, profesor la Universitatea Națională Taras Shevchenko și director al Teatrului Mist din Kiev. A scris numeroase piese de teatru, traduse în multe limbi, și puse în scenă în Ucraina, Rusia, Polonia, Belarus. De asemenea, a tradus piese de teatru franceze, rusești și belaruse, pe care le-a pus în scenă în Ucraina.

MAIDAN INFERNO a fost scris în anul 2014, când autoarea a primit o bursă la Paris pentru a scrie despre protestele pro-europene (numite și EuroMaidan) din Piața Independenței din Kiev (Maidan Nezalejnosti)  petrecute în anii 2013-2014, proteste care s-au extins în toate marile orașe ucrainene precum și în diaspora ucraineană din întreaga lume.

Premiera spectacolului va avea loc în data de 15 iunie 2022, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion al Teatrului Național.


03.06.2022
Spectacolul O NOAPTE FURTUNOASĂ de I.L. Caragiale se va juca în cadrul campaniei UNITER Artiști Români pentru Artiști Ucraineni


Uniunea Teatrală din România în parteneriat cu Worldwide Reading Project și CITD (The Center for International Theatre Development) din Baltimore au inițiat Campania umanitară Artiști români pentru artiști ucraineni. Astfel, în perioada 16 mai – 15 iunie 2022, instituțiile culturale de stat și independente din România și Republica Moldova vor prezenta spectacole-lectură pe baza a 10 texte de autori ucraineni, scrise după declanșarea războiului din Ucraina (Andrii Bondarenko, Elena Astasieva, Igor Biliț, Irina Gareț, Liudmila Timoșenko, Maxim Kurocikin, Natalia Blok, Natalia Vorojbit, Oksana Savcenko, Tetiana Kițenko), în traducerea Ralucăi Rădulescu sau vor programa spectacole din repertoriul propriu, donând încasările și sprijinind, astfel, astfel artiștii ucraineni.
 

Teatrul Național din Cluj-Napoca va prezenta, în cadrul campaniei, spectacolul O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia Dragoș Pop, în data de 7 iunie, de la ora 19:00.
 

Biletele pentru spectacol pot fi cumpărate online de pe platforma bilete.ro sau de la Agenția de bilete, care funcționează în clădirea Teatrului Național, pe laterala vestică după următorul program:

Marți – Vineri: 10:00 - 14:00 și 14:30 - 17:00; Sâmbătă – Luni: ÎNCHIS

În zilele în care sunt programate spectacole, Agenția de bilete este deschisă după următorul program:

Marți – Vineri: 10:00 - 14:00 și 14:30 - 19:00; Sâmbătă – Duminică 15:00 - 19:00

 


11.05.2022
ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Teatrul Național Cluj-Napoca


ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Teatrul Național Cluj-Napoca

ediția a XII-a

20 mai 2022

 

 

Vineri, 20 mai, deschidem larg porțile Teatrului Național din Cluj-Napoca și vă invităm cu drag și dor să ne bucurăm din nou împreună, față în față, de ZIUA PORȚILOR DESCHISE!

Desfășurată în mod tradițional în data de 27 martie, ca o celebrare a Zilei Mondiale a Teatrului, ZIUA PORȚILOR DESCHISE este unul dintre evenimentele asupra cărora restricțiile impuse de pandemie au avut un impact major. Evenimentul  nu a avut loc în anul 2021, iar în 2020 am prezentat o ediție specială online în luna noiembrie. Suntem cu atât mai bucuroși și mai recunoscători că, acum, putem să vă întâmpinăm din nou în spațiile teatrului pentru acest eveniment atât de îndrăgit, special creat pentru a facilita apropierea dintre teatru și publicul său, pentru a oferi experiențe inedite, călătorii frumoase de amândouă părțile cortinei, tuturor celor care aleg să ne viziteze în această zi.
 

Ca în fiecare an, ZIUA PORȚILOR DESCHISE va cuprinde atât activități dedicate celor mici: spectacol de teatru, ateliere și zonă de creație, face painting și baloane modelabile, stand de carte de la Librăria Bookstory, cât și evenimente pentru cei mari: momente de teatru-lectură cu actorii Teatrului Național, omagiind anul 2022 ca Anul Molière și Anul Caragiale, o sesiune muzicală cu viniluri, o proiecție de scurtmetraje și reprezentații de spectacole realizate de studenții Facultății de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca, atât pe cele două scene ale Teatrului Național, cât și la Facultatea de Litere. De asemenea, veți avea posibilitatea de a vă exersa creativitatea personalizând obiecte ceramice la alegere, puse la dispoziție de Ceramic Cafe, cu o scurtă intervenție a actriței Sânziana Tarța, care va desena alături de participanți.

Din programul evenimentului nu vor lipsi iubitele vizite în culise ghidate de actorii teatrului,  iar anul acesta suntem entuziasmați să anunțăm că vom avea nu doar un tur în limba engleză, ci și un tur cu traducere în limba ucraineană, o expoziție dedicată universului Teatrului Național și o expoziție de obiecte din materiale reciclate, ale artistului Vlad Mureșan.

În contextul situației istorice particulare pe care o traversăm, evenimentul va include și un atelier dedicat celor mai tineri membri ai comunității ucrainene din Cluj-Napoca, care mai apoi, se va transforma în loc de întâlnire și spațiu de joacă pentru comunitatea ucraineană, în a doua parte a zilei.

Vă invităm să descoperiți mai jos programul complet al ZILEI PORȚILOR DESCHISE 2022.
Intrarea este liberă la toate evenimentele, în limita locurilor disponibile.

 

Evenimente pentru oameni mici:

 

10:00-10:45, Sala mare

FRAM. CUM AM DEVENIT CELEBRU adaptare de Adrian Barbu și Alexandra Abagiu,     

regia: Dana Bonțidean

Spectacol de teatru pentru copii (o producție Deveomedia în parteneriat cu AnimaArt)

 2+

 

10:00-17:00, Foaier rang II

Zonă de creație pentru copii

3+

 

11:00-14:00, Foaier rang II

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii)

3+

 

11:00-11:50, Foaier rang II, stânga

ATELIER DE LECTURĂ ȘI INTERPRETARE (Eveniment marca Bookstory)

Cu Domnișoara Madeleine

10-15 ani

 

11:00-13:00, Foaier rang II, stânga

STAND DE CARTE LIBRĂRIA BOOKSTORY

 

11:00-12:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de teatru de umbre (Teatrul Apetit)

cu Ruxandra Purdea și Enikő Takács

4-12 ani

 

12:00-14:00, Foaier rang II, stânga 

ATELIERUL MIRACOLELOR activități pentru copiii ucraineni

cu Nataliia Sakovych și Kateryna Dovzhenko

4-12 ani

 

12:30-13:30, Foaier rang II, dreapta

VLAD’S BAT atelier de creație din materiale reciclate

cu Vlad Mureșan

7+

 

14:00-17:00, Foaier rang II, stânga

Loc de întâlnire și spațiu de joacă pentru comunitatea ucraineană

 

 

Evenimente pentru oameni mari:

 

12:00-13:00, Foaier rang III

#SANZIANADESENEAZA @ CERAMIC CAFE

Actrița Sânziana Tarța - invitat special al Ceramic Cafe

 

14:00-15:00, Foaier rang III

MOLIÈRE FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU CARAGIALE

Teatru-lectură cu actorii: Cristian Grosu, Anca Hanu, Cătălin Herlo, Elena Ivanca, Matei Rotaru

 

14:15-14:30 și 15:15-15:30, Foaier parter

OROLOGIUL LUI PULCINELLA

Fragmente de spectacol de Commedia dell’arte

Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca

Clasa profesorilor Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș și Ciprian Scurtea, Actorie an II

 

14:30-17:50, Foaier rang II, dreapta

CU CAMERA DE FILMAT PE UMĂR

Proiecție de scurtmetraje realizate de studenții Facultății de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca

 

16:00-17:00, Foaier rang III

SELECTOR SUGÁR de la MeloMelanj la platane cu muzică aleasă pe vinil

 

17:00, Studio Euphorion

HIERONYMUS, LIMBĂ DE AUR după Michel de Ghelderode

One-woman show cu Mihaela Morar

Spectacol invitat, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca

Clasa profesorilor Filip Odangiu, Sinkó Ferenc și Diana Aldea, Actorie an III

 

18:00-20:00, Sala mare

UN FEL DI HARAP-ALB

după Ion Creangă

Spectacol invitat, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca

Clasa profesorilor Ionuț Caras și Mara Opriș, Actorie an III

 

19:00, Studio Euphorion

CRONIC după Reunificarea celor două Corei de Joël Pommerat

Spectacol invitat,  Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca

Clasa profesorilor Filip Odangiu, Sinkó Ferenc și Diana Aldea, Actorie an III

 

19:00, Studio „Radu Stanca“, Facultatea de Litere

 OROLOGIUL LUI PULCINELLA

 Spectacol de Commedia dell’arte

 Spectacol invitat,  Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca

 Clasa profesorilor Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș și Ciprian Scurtea, Actorie an II

 

 

Evenimente Speciale:

 

11:15-16:00

VIZITE ÎN CULISE ghidate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca

 

 

Pe toată perioada evenimentului:

 

Foaier rang III   Expoziția CĂLĂTORIE PRIN LUMEA TEATRULUI NAȚIONAL

Foaier rang II     Expoziția RECYCLE ART de Vlad Mureșan

Foaier rang III  Cafeneaua CERAMIC CAFE