Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Premiera spectacolului Emigranții de Sławomir Mrożek, traducerea: Stan Velea, va avea loc în Studioul „Art Club", vineri, 5 iunie 2015, de la ora 19:00. Regia îi aparţine lui Tudor Lucanu, scenografia: Cristian Rusu, maestru de lumini: Jenel Moldovan. Cu: Matei Rotaru şi Tudor Lucanu.

 

Sławomir Mrożek s-a născut în 1930, în Polonia și a murit în 2013 la Nisa, în Franța. Publică foiletoane, povestiri umoristice, schițe, romane parodice. Operele sale dramatice au fost concepute în timpul petrecut în străinătate: Tango, Croitorul, Portretul, Dragoste în Crimeea etc. Piesa Emigranții a apărut în anul 1974.

 

Scriitorul, în întreaga sa operă pune în discuție probleme morale, anumite trăsături de caracter, „șabloane de gândire osificate“ în ridicol și învechit, rezultând o schițare caricaturală, absurdă a lumii.

 

În Emigranții, Mrożek prelucrează experiența marginalizantă a propriului exil, a refugiatului din varii motive, constituindu-se într-un studiu al condiției exilatului. Colegii de apartament AA și XX discută între ei, dialogul lor luând treptat forma unui duel în care ei se demască reciproc. Povestea celor doi exilați se petrece într-un subsol aglomerat, în care țevi groase de la canalizarea zgomotoasă a imobilului servesc și de... locuri pentru spectatori. Două paturi incomode și o masă din scândură noduroasă completează spațiul sărăcăcios în care partiturile dificile sunt susținute cu fermitate și mult talent de către cei doi protagoniști - unul fiind însuși regizorul spectacolului. Anca Hanu, actriţa Teatrului Naţional Cluj-Napoca, a primit ieri, în cadrul Galei Premiilor UNITER, Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. Premiul i-a fost acordat pentru rolul din spectacolul Amalia respiră adânc de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu. Pentru acest premiu, au mai fost nominalizate actriţele Alexandra Fasolă pentru rolurile din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan“, de la Teatrul Bulandra Bucureşti, şi Daniela Török pentru rolul Sally Bowles din spectacolul „Cabaret“, de la Teatrul German de Stat Timişoara. 

Pentru rolul din „Amalia respiră adânc“, Anca Hanu a mai fost premiată cu Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, 2014 şi cu Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal oferit de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului Întâlnirile Internaţionale de la Cluj, 2014. Actriţa a mai fost nominalizată la Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul Sirena din Insula, Festivalul Internațional de Teatru „Atelier", ediția a XX-a, Baia-Mare, şi la Premiul pentru debut, la Galele UNITER pentru rolul Grace din PURIFICARE de Sarah Kane, 2007. Alături de Ada Milea, Anca Hanu a primit Premiul special pentru muzică pentru spectacolul Sânziana şi Pepelea la Festivalul Comediei Româneşti de la Bucureşti, 2014. 

La premiile UNITER din acest an, Teatrul Naţional Cluj-Napoca a avut încă o nominarizare, la premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, prin Sorin Leoveanu

Gala Premiilor UNITER s-a aflat ieri, 25 mai 2015, la cea de-a XXIII-a ediţie. Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu, iar juriul final, care a decis câştigătorii, a fost format din scenografa Ştefania Cenean, criticul literar Dan C. Mihăilescu, actriţa Valeria Seciu, criticul de teatru Oana Stoica şi regizorul Alexa Visarion. Lista completă a nominalizăriilor şi a premiilor o puteţi accesa de aici.Spectacolul AMALIA RESPIRĂ ADÂNC de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu, one woman show cu Anca Hanu, a fost selecţionat în cadrul festivalului-concurs festCo 2015 - Festivalul Comediei Românești. Spectacolul va fi prezentat la sediu. În acest sens, Teatrul Național Cluj-Napoca suplimentează programul de spectacole al lunii MAI 2015 cu o reprezentație a acestui spectacol, care va avea loc luni, 11 mai de la ora 19:00 în Studio „Euphorion".


Cu acestă ocazie, vor fi prezenți la Cluj-Napoca membrii juriului din acest an ai Festivalului Comediei Românești: Sanda Manu - regizor (președintele juriului), Adrian Titieni - actor și rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ București; Coca Bloos - actriță; Monica Andronescu - critic de teatru; Nina Brumușilă - scenograf. 

Festivalul Comediei Româneşti - festCO a fost înfiinţat în 2003 la iniţiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă. festCO are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole ce au la bază texte de comedie românească. Cele 10 ediţii desfăşurate până acum au reunit trupe de teatru din ţară şi din străinătate, atât teatre de stat cât şi companii independente. Începând cu anul 2006, festivalul a devenit competitiv, fiind acordate premii celor mai bune spectacole şi celor mai buni artişti la finalul fiecărei ediţii în cadrul Galei Comediei Româneşti. (sursa: festco.ro)

Biletele pentru această reprezentație suplimentară au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală din P-ța Ștefan cel Mare nr. 14, precum și online de pe platforma www.biletmaster.ro.Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului American dream de Nicoleta Esinencu, care va avea loc în Studioul „Art Club", marți, 5 mai, de la ora 19:00. Regia este semnată de Leta Popescu, asistent de regie: Cătălin Filip, scenografia: Brândușa C. Bălan, asistent de scenografie: Gloria Gagu, video: Alexandru Lupea, Alexandru Ponoran, muzica: bhkata. Distribuţia este formată din actriţele Diana Buluga, Sânziana Tarța, Alexandra Tarce.

 

Adeptă a unui teatru documentar-politic, Nicoleta Esinencu vorbește în textul ei despre „visul american" și cel „rusesc" mixând engleza cu româna moldovenească, într-o structură de tip colaj, având ca punct de pornire regulile jocului „Monopoly". O studentă basarabeancă traversează oceanul spre America tuturor posibilităților, împrumutând bani pentru drum. Nu numai că se întoarce fără să fi câștigat nimic, ci e nevoită să plece spre punctul cardinal opus, Moscova, prilej de noi umilințe. În spațiul intim al Studioului „Art Club", istoria tinerei Tatiana este susținută cu dezinvoltură și mult talent de cele trei actrițe conduse inspirat de regizoarea Leta Popescu.

  

Nicoleta Esinencu (n. 1978 la Chișinău) este dramaturg de origine română din Republica Moldova, absolventă a Universității de Stat a Artelor din Chișinău, specialitatea Dramaturgie și Scenaristică. Este secretar literar la Teatrul „Eugène Ionesco" din Chișinău.  Autoarea pieselor Cum să scrii o piesă, Fuck you, eu.ro.Pa!, A șaptea kafana (coautoare, împreună cu Dumitru Crudu și Mihai Fusu), Zuckferei, Clear history. Piesa American Dream a fost scrisă în 2014. Despre piesele sale, autoarea declara într-un interviu: „Poate pe unii realitățile îi inspiră, pe alții îi provoacă, pe mulți îi dor. Eu nu fac nimic altceva decât sa iau din realitate și să pun pe foaie."

  

Leta Popescu (n. 1989) se află la a cincea colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca. A realizat asistenţă de regie la spectacolele Steaua fără nume (regia Alexa Visarion), Sânziana şi Pepelea (regia Alexandru Dabija), Mein Kampf (regia Alexandru Dabija) şi Clovni extratereştri (regia Eli Simon). A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj, secţia Regie, în 2013 şi este în prezent masterandă în cadrul aceleiaşi facultăţi. Pentru co-regia spectacolului Parallel, realizat la Fabrica de Pensule Cluj, Leta Popescu a împărțit Premiul UNITER 2014 pentru DEBUT cu Lucia Mărneanu, performer în spectacol şi cu Ferenc Sinkó, co-regizorul şi coregraful spectacolului.