Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


Spectacolele Teatrului Național Cluj-Napoca în turneu la New York, Chișinău și Oradea în perioada 8 septembrie – 1 octombrie 2016.
 

Joi, 8 septembrie, spectacolul Tzara arde și DaDa se piaptănă (Fantoma de la Elsinore) de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, va fi prezentat la New York la „The Riverside Church Theatre“, în cadrul proiectului „Un secol de dadaism — literatură, teatru şi arte vizuale, la New York“.  Intrarea la spectacol este gratuită.  În urma reprezentaţiei,  în data de 9 septembrie, la Institutul Harriman va avea loc o discuție cu realizatorii spectacolului. Evenimentul marchează Centenarul DaDa. Acest turneu este organizat în parteneriat cu Universitatea Columbia, Institutul Cultural Român din New York, Facultatea de Teatru și Televiziunea a Universității Babeș-Bolyai și Asociația Persona. 
 

În perioada 12-14 septembrie, spectacolul Call it art!, concept de Alexa Băcanu și Leta Popescu, regia: Leta Popescu, va participa la cea de-a doua ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale de la Chișinău. Spectacolul va avea loc marți, 13 septembrie, de la ora 17:00, la Sala Studio a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Scopul acestui festival este de a consolida legăturile cultural-identitare între artiștii și publicurile celor două țări românești.
 

 

Spectacolul Agamemnon de Rodrigo García, regia Andrei Măjeri, a fost selecționat și va fi prezentat la Oradea în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Scurt, în secțiunea Concurs, duminică, 1 octombrie, de la ora 17:00 la Sala Arcadia.   
 

Vă așteptăm cu drag la teatru! Proaspăt reîntors acasă, după 10 luni de „exil“, Teatrul „Nottara“ își omagiază prietenii și susținătorii pentru sprijinul acordat în perioada dificilă, decembrie 2015 – iunie 2016.

Astfel, regizorului Mihai Măniuțiu, managerul Teatrului Național Cluj-Napoca, i-a fost acordată Diploma de „Partener întru rezistență pentru excelență“, în semn de mulțumire pentru susținerea publică constantă a Teatrului „Nottara“ și rezistența în demersul său pentru recuperarea clădirii de pe Bd. Magheru,  inclusă, în mod eronat, în clasa 1 de risc seismic.

Duminică, 28 august 2016, Teatrul „Nottara“a jucat, ACASĂ, primul spectacol după 10 luni în care a susținut 80 de reprezentaţii în 37 de spaţii diferite.Miercuri, 31 august, Festivalul Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD şi-a anunţat câştigătorii celei de-a a IX-a ediții.

Regizorul Mihai Măniuțiu, managerul Teatrului Național Cluj-Napoca, a fost unul dintre câştigătorii acestei ediţii, primind Premiul Teatru Liber - UNDER ANY CLOUD, pentru promovarea și suținerea tinerei generații de artiști, inițiativă care transpare prin viziunea și munca sa atât ca manager de teatru, regizor, profesor, cât și ca promotor al culturii. 


Îi felicităm atât pe câştigători, cât şi pe organizatorii festivalului pentru munca şi rezultatele obţinute! Lista completă a câștigătorilor festivalului și componența juriilor le găsiți aici.


Ediția 2016 a Festivalului UNDERCLOUD a oferit peste 40 de spectacole şi evenimente teatrale din ţară şi străinătate, workshopuri, conferinţe, expoziţii, întâlniri cu artişti din lumea culturală şi teatrală: Pascal Bruckner, Mihai Măniuțiu, Răzvan Vasilescu, Marian Râlea, Alister O’Loughlin (Prodigal Theater, Marea Britanei), Elena Kovalskaya (Centrul Meyerhold, Rusia) s-au numărat printre invitaţii speciali ai acestei ediţii.Vacanța s-a încheiat și, astfel, Teatrul Național Cluj-Napoca îşi reîncepe activitatea!

Săptămâna aceasta au început repetițiile pentru prima premieră a stagiunii, care va avea loc în data de 25 septembrie – DON JUAN de Molière, în regia lui Roberto Bacci (Italia), scenografia Marcio Medina (Brazilia), dramaturgia Stefano Geraci (Italia), asistenţi de regie Silvia Pasello (Italia) și Maria Rotar, asistent de costume Ilona Lorincz, maestru de lumini Jenel Moldovan.

Regizorul Roberto Bacci se află la a treia colaborare cu Teatrul Național, montând cu succes în 2012 HAMLET de William Shakespeare și în 2014 LIVADA DE VIȘINI de A.P. Cehov, fiind cunoscut atât actorilor, cât și publicului clujean. 

Roberto Bacci este unul dintre cei mai importanți oameni de teatru din Europa și este directorul artistic al Teatro della Toscana şi fondatorul Fondazione Pontedera Teatro din Italia.

 

Tot în aceste zile, regizoarea Andreea Iacob a început repetițiile pentru spectacolul SELFIE, după un scenariu propriu. Realizat în parteneriat cu Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, secţia exterioară Cluj-Napoca, spectacolul are o distribuţie formată exclusiv din femei private de libertate. Scenariul este creat pe baza unor poveşti reale din viaţa femeilor din distribuţie, care participă la acest spectacol nu doar jucând, ci şi împărtăşind cu noi fragmente, imagini şi stări din istoria familiilor lor. Montarea va intra în repertoriul teatrului şi va avea mai multe reprezentaţii, Teatrul Național Cluj-Napoca devenind prima instituţie profesionistă din România care îşi asumă un astfel de demers comunitar.


În perioada 3-9 octombrie, Teatrul Național Cluj-Napoca va organiza cea de-a șasea ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, intitulată în acest an,
În căutarea autorului. 

Numeroși regizori și directori de festivaluri internaționale de teatru și-au anunțat prezența, din țări precum SUA, Italia, Portugalia, Austria, Olanda, Franța, Israel, Cehia, Polonia, Danemarca, Slovenia sau Ucraina. Alături de aceștia, importanți oameni de cultură din țară vor participa la spectacolele și dezbaterile propuse în această ediție a festivalului. Publicul va putea urmări spectacole produse de Teatrului Național Cluj-Napoca, Teatrul „Tony Bulandra“ Târgoviște și Teatrul „Aureliu Manea“ Turda.

Programul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj poate fi consultat aici.

Stagiunea va continua cu alte premiere și evenimente importante dintre care amintim: PORTOCALA MECANICĂ de Anthony Burgess, regia Răzvan Mureșan, PLAYLIST de C.C. Buricea-Mlinarcic, regia Tudor Lucanu, iar în luna decembrie vom aniversa 18 ani de la premiera spectacolui ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI de Dale Wasserman, după romanul omonim al lui Ken Kesey, regia Marius Oltean.

Biletele pentru spectacolele lunilor septembrie și octombrie vor fi puse în vânzare începând cu data de 6 septembrie, la Agenţia Teatrală din P-ţa Ştefan cel Mare nr 14, tel. 0264.595.363, Email: agentia@teatrulnationalcluj.ro.

Biletele online pot fi achiziţionate începând cu data de 1 septembrie, accesând site-ul www.biletmaster.ro.

Vă aşteptăm cu drag la teatru!

X