Evenimente

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

05.12.2018
De ce iubim femeile


DE CE IUBIM FEMEILE

adaptare după Mircea Cărtărescu

scenariu de Mihaela Lichiardopol

dramatizarea: Geanina Jinaru-Doboş

 

regia: Mihaela Lichiardopol

scenografia: Geta Medinski

muzica originală: Gabriel Almasi

video design: Sebastian Hamburger

 

Distribuția:

Scriitorul - Victor Manovici

Bărbatul I. – Cătălin Ursu

Bărbatul C., Bărbatul A. - Flavius Retea

Bărbatul R. - Robert Copoț

Bărbatul Z. - Adrian Jivan

Bărbatul P. - Bogdan Spiridon

Barmanul - Costa Tovarnisky

Femeia C., Rodica - Ana Maria Cojocaru

Corporatistă, Irina - Daniela Bostan

Irlandeza, Petruța - Amalia Huțan

Reportera, Femeia-fluture - Alina Ilea

Adriana, Franțuzoaica - Roberta Popa

Corporatistă, Animatoarea - Luminița Tulgara

Corporatistă, Ester - Paula Maria Frunzetti

 

În De ce iubim femeile este vorba, fără îndoială, despre bărbați, nicidecum despre femei. O colecție de mărturisiri despre inevitabila oglindă în care se văd atunci când privesc în ochii femeilor: ai femeilor lor, ai femeilor care ar fi vrut sau care ar fi putut să fie ale lor, ai femeilor care nu vor fi niciodată ale lor. Complicată, aspră oglindă, care îi ațâță mai rău decât capa roșie, câtă vreme bărbații se reflectă în ea exact așa cum sunt în acel moment: timizi sau mitocani, viteji sau lași, sinceri sau poltroni, cinstiți sau evazivi. Departe de a fi o odă închinată femeii, De ce iubim femeile reprezintă confesiunea masculină absolută (și asta nu înseamnă întotdeauna ceva măgulitor). În cotidianul cu străfulgerări fantastice al universului lui Cărtărescu, bărbații posedă, părăsesc, domină, ucid prin absență. Dar în același timp, bărbatul recitește femeia cu semnele fabulosului, ale misterului - ale absolutei dependențe, în fond - aceasta fiind traducerea teribil de concretă a unor căutări care durează de la începuturile timpului.

Iar răspunsul final, definitiv, de bărbat care s-a privit în oglinda tuturor femeilor pe care le-a întâlnit este: „Norocosule!“. (Codruța Popov)

 

O producție a Teatrului Național „Mihai Eminescu“ TimișoaraPOVESTEA PĂSĂRII FĂRĂ CUIB

de Ada Lupu

 

regia: Iris Spiridon

 

one-woman show cu Ada Lupu

 

Povestea păsării fără cuib este de fapt povestea trecerii unui spirit feminin prin toate vârstele reale și emoționale. O încercare de maturizare incompletă, marcată de căutarea obsesivă a tatălui ca pretext pentru regăsirea profundă a mamei. Viața unei femei, percepută din perspectiva propriului suflet, rămas la vârsta copilăriei.Inocența, deopotrivă distructivă și salvatoare, propria imaginație ca opțiune de existență. Absențele care influențează o viață (poate) mai mult decât prezențele, atunci când tot ce ni se-ntâmplă contează, dar frământările cele mai subtile se nasc din idealuri personale pe care nu le trăim. (Ada Lupu)

 

O producție a Teatrului Național „Vasile Alecsandri“ Iași


04.12.2018
Unu + unu...


UNU + UNU...

de Lucian Dan Teodorovici

 

regia: Lucian Dan Teodorovici

scenografia: Rodica Arghir

muzica originală: Ana Teodora Popa

video design: Constantin Dimitriu

 

Distribuţia:

Povestitoarea - Ada Lupu

Cristian - Ionuţ Cornilă

Tânărul 1 - Dumitru Năstruşnicu

Tânărul 2 - Horia Veriveş

Cumnatul - Doru Aftanasiu

Reportera - Delu Lucaci

Cameramanul - Radu Homiceanu 

 

Râzi, plângi, te bucuri, te întristezi. Cineva se joacă de-a viaţa şi de-a moartea cu tine, iar tu râzi, plângi, te bucuri sau te întristezi atunci când ţi se spune s-o faci. Prin monitoare se revarsă emoţii pe care trebuie să le accesezi, căci ficţiunea şi realitatea se împletesc în tine, pentru tine, ca să ştii cum şi de ce să trăieşti. Nu te interesează? Atunci, îţi rămâne doar să râzi. Râsul e bun pentru sănătate, aşa ţi se spune. Râzi deci, râzi cât poţi, râzi unde poţi, râzi pentru orice şi pentru oricine. Râzi şi acum cu noi, pentru că-ţi oferim o comedie. Se numeşte „Unu + unu...”. Şi e o poveste despre sinuciderea care provoacă veselie. Sau despre altceva. E o poveste despre manipularea care se produce pe nesimţite. Sau despre altceva. E o poveste despre căsnicia în care unu şi cu unu nu fac doi. Sau despre altceva. E o poveste despre mine ori poate despre tine. Dar, cel mai important, e o poveste la care nu ai timp să te întristezi, pentru că vei râde. Sau poate că te vei şi întrista, cine ştie... (Lucian Dan Teodorovici)

 

O producție a Teatrului Național „Vasile Alecsandri“ Iași