Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 28.02.2024
Proiecte de educație non-formală prin teatru:
Ateliere de teatru pentru liceeni și tineri pasionați de scenă
 


Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca vă propune, începând cu luna martie 2024, cursuri introductive în arta actorului, sub formă de întâlniri de lucru cu actori profesioniști experimentați. Cursurile se adresează liceenilor și tinerilor pasionați de teatru și vor continua până la finalul stagiunii. Participarea este gratuită, cu înscriere prealabilă. Vă invităm, așadar, să vă înscrieți la atelierele programate în luna martie:

 

METAMORFOZE. LABORATOARELE DESCHISE ALE TEATRULUI

cu Miriam Cuibus și Cătălin Codreanu

Cursul este compus din 2 ședințe: sâmbătă 9 și 23 martie, între orele 11.00-14.00.

Înscrierile se fac, în limita locurilor disponibile (maximum 17 persoane), accesând următorul link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVjdmYNmbDq-UjTscvPbsk-v3G77QSzyLpmL2asObqRfbyZA/viewform?usp=sf_link

Ținuta participanților trebuie să fie una lejeră, de mișcare.

 

Atelierul constituie un curs introductiv în arta actorului, destinat adolescenților și tinerilor pasionați de arta teatrală, dornici să se inițieze în tainele creației actoricești în scopuri artistice, recreative sau de dezvoltare personală.

Recunoscând corpul actorului ca loc al creației, cursul se fundamentează pe o abordare integrativ-holistică dezvoltată în jurul conceptului de body-mind. Cursul este centrat pe explorarea spiritului ludic și potențarea forțelor creatoare ale imaginarului, urmărind dezvoltarea capacității de metamorfozare corporal-vocală. Format din antrenamente, exerciții, studii, programul nostru propune, în special, investigarea resurselor primare ale comunicării nonverbale și ale limbajului corporal, dar are în vedere și explorarea conexiunii corp – voce sau gest – cuvânt.

Invităm tinerii în laboratorul actorului pentru a învăța să se cunoască mai bine pe ei înșiși și pe celălalt/ceilalți, pentru a deprinde obișnuința de a privi și înțelege mai profund lumea în care trăim. Să învețe să fie receptivi și atenți, prezenți și empatici, ludici și imaginativi. Să dezvolte capacitatea de a colabora cu rigoare și disciplină în cadrul unei echipe, de a răspunde prompt la stimuli concreți sau imaginari, de a crea legături, rețele de energie și relații comunicaționale. Să deprindă actele fundamentale ale actoriei: a da – a primi – a opta – a transforma. Să îngăduie în ființa lor schimbul și schimbarea, să guste din bucuria metamorfozelor și ficțiunilor teatrale.

Experiențele laboratorului întăresc încrederea, spontaneitatea, îmbunătățesc imaginea de sine, formează un comportament prosocial, ajută la gestionarea și autoreglarea emoțională, dezvoltă capacitatea de adaptare la schimbare. În același timp, practicile abordate consolidează gândirea analitică și metaforică, edifică starea de creativitate a tânărului, transformându-l într-o prezență vie, fluidă și expresivă.

 

 

DE LA TEXTUL CITIT LA INTERPRETAREA SCENICĂ: GEST, MIMICĂ, EXPRESIE VOCALĂ

cu Elena Ivanca

Cursul este compus din 2 ședințe: sâmbătă 2 și 30 martie, între orele 11.00-14.00.

Înscrierile se fac, în limita locurilor disponibile (maximum 17 persoane), accesând următorul link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeWCbp_AZCv7wC7L3QHO-5j3pfuJI3CVPcsUYS0kZIA8XsCXg/viewform?usp=sf_link

Ținuta participanților trebuie să fie una lejeră, de mișcare.

 

Prin acest atelier vom descoperi împreună cum personajul din carte, personajul din cuvinte, citit, se poate transforma, devenind un personaj de scenă, viu, activ, expresiv. Vom descoperi cum trecem de la text la întruparea personajului.

Ceea ce face viu un text este intenția cu care îl rostești, multitudinea de sensuri și nuanțe, dicția și ambitusul vocal, rolul pauzelor, viteza vorbirii, ritmul, energia, felul în care punem accentul în frază și multe altele. Universul textului și al personajelor se lărgește pe măsură ce descoperim toate acestea.

Plecând de la o simplă lectură, vom vedea și experimenta cum se transformă totul și cum personajele își caută o nouă viață, iar povestea devine mai târziu spectacol, cu personaje în carne și oase.

Ce vom face? Vă voi propune o scenă dintr-o piesă de teatru, clasică sau contemporană, o vom cititi, o vom descifra pătrunzându-i secretele, o vom cuceri și vom porni activ pe drumul misterios al personajului viu, dându-i corp și voce.