Evenimente

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

10.06.2023
METAMORFOZE
în cadrul Galactoria 2023

 

O producție a Teatrului de Nord din Satu Mare. 

Regia muzicală: Bobo Burlăcianu
Versuri: Bobi Dumitraș
Scenografia: Cristian Gătina
Mișcare scenică: Roxana Fânață

Distribuția:
Gândacul de bucătărie Gregor: Andrei Stan
Greierele Cristi: Sergiu Tăbăcaru
Fluturele Toma: Cristian But
Urechelnița Marinela: Andreea Mocan
Călugărița Magdalena: Roxana Fânață
Furnica Veronica: Dana Moisuc
Albina Poliana: Adriana Vaida
Buburuzul Bubu: Vlad Mureșan
Licuriciul Luci: Andrei Gîjulete
Gândacul de Colorado Vasilache: Romul Moruțan
Păienjenița Ivona: Raluca Mara
Vaca Domnului Marcela: Ioana Cheregi
VW Beetle Nicoară: Cătălin Mareș

Regia tehnică: Eniko Botos
Sunet: Vlad Giurge/Gabriel Feleg
Proiecție video: Stike Molnar/Mona Caița
Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan



Ce faci atunci când te simţi captiv, vulnerabil, neînţeles sau chiar exclus de către furnicarul social în care de mult secole nimeni nu mai poartă armuri? Îţi creşti cruste interioare care să te fortifice pe sub pielea pe care în continuare vrei să o expui lumii. Cruste care te mişcă şi pe care le mişti într-o dualitate fluidă şi care îţi apără eul lăuntric de tiparele sociale mutilante. Sunt structuri cheratinoase care există prin simplul fapt că te-ai gândit să existe. Privit în secţiune, omul actual este eu social, gândac şi eu lăuntric. Uneori, individul îşi lasă gândacul să adulmece lumea şi să îşi caute semenii. Când se întâlnesc, cântă pe limba lor, o limbă în care fiecare cuvânt are şase picioare.

Ideea spectacolului METAMORFOZE are la bază transformarea lui Gregor Samsa în gândac. Decât să mă târăsc ca om/Mai bine-aşa, gândac de po/De bălegar sau de pământ/Da’ chiar aşa, de care sunt?

Căutându-și noua identitate, și o explicație pentru transformarea sa, Gregor nimerește într-un grup al metamorfozaţilor, unii deveniţi gândaci de mai de mult, alţii aflaţi încă într-o fază tranzitorie în ce priveşte acceptarea noii condiţii. Dar pentru asta există grupurile de suport. Mereu cu frica unei dezinsecţii inopinate, dar cu mare nevoie de socializare, gângăniile îşi prezintă, pe rând, povestea de viaţă.

În final, Gregor nu reuşeşte să se identifice cu o specie de gândac anume, dar se identifică cu ceva mult mai important, cu un grup care îl acceptă şi în cadrul căruia îşi găseşte noua familie.

ATENȚIE!
Spectacolul conţine, în secvențe scurte, efecte de lumini produse de stroboscop, ce pot declanşa crize persoanelor care suferă de epilepsie fotosenzitivă.




AG
1h 35 min.