Seria de producţii realizate de către Teatrul Național sub semnul campaniei UNITER Artiști români pentru artiști ucraineni, serie care a debutat cu spectacolul-lectură MAIDAN INFERNO de Neda Nejdana, în regia lui Tudor Lucanu, continuă cu spectacolul-lectură TEATRU ÎN VREME DE RĂZBOI, care va putea fi urmărit în premieră vineri, 1 iulie, de la ora 19:00, la Studio Euphorion.
Avându-i în distribuţie pe actorii Adriana Băilescu, Diana Ioana Licu şi Matei Rotaru, spectacolul poartă semnătura regizorală a lui Ionuţ Caras şi are la bază trei texte scrise de autori ucraineni contemporani, făcând parte din proiectul teatral internaţional dedicat sprijinirii artiştilor ucraineni - lansat după invazia rusă din 24 februarie 2022 - al cărui partener român este UNITER: Sașa, du gunoiul de Natalia Vorojbit, Să le spunem pe nume de Tetiana Kițenko şi Copiii noștri de Natalia Blok.
În urma unei întâlniri fericite, muzica (interpretată live şi inspirată de cântece ucrainene tradiţionale), respectiv scenografia şi afişul spectacolului sunt semnate de un cuplu de artişti ucraineni stabiliţi în prezent la Cluj-Napoca: muzicianul Pavlo Fedotov şi scenografa Anastasiia Fedotova.
Vorbind despre spectacol şi motivaţiile acestuia, regizorul Ionuţ Caras declară: „Încercăm, prin aceste trei texte dramatice (care vorbesc, fiecare în felul lui, despre tragedia din Ucraina), să conștientizăm ce se întâmplă, să fim mai simțitori, să nu uităm (cum am uitat atâtea altele). Să fim oameni, până la urmă.
Mă bucur că am reușit să colaborez cu Anastasiia și Pasha Fedotov (scenografie și muzică) pentru că ei sunt partea vie, reală, concretă a dramelor despre care vorbim. Ei (și miile asemeni lor – refugiați sau nu) sunt motivul pentru care îndrăznim să facem Teatru în vreme de război.
Cu speranța și gândul bun că poate reușim să ajutăm cu ceva, să ne vindecăm.“
Natalia Vorojbit este dramaturg şi scenarist de film, şi unul dintre cei mai importanţi promotori ai renaşterii dramaturgiei naţionale ucrainene în secolul XXI. A absolvit Institutul de Literatură „Maxim Gorki” de la Moscova în anul 2000. Galka Motalko este prima sa piesă majoră, care a devenit un succes imediat după absolvire. Grânarul, o piesă istorică pe tema ororilor Holodomor, foametea artificială indusă de către stat în Ucraina sovietică în anii 1930, a fost montată de către Royal Shakespeare Company la Londra în 2009. Natalia Vorojbit a participat la Euromaidan, tema conflictului cu Rusia devenind ulterior unul dintre laitmotivele operei sale. În 2015 a fondat împreună cu Georg Genoux Theater of Displaced People, un proiect dedicat poveştilor refugiaţilor din Donbass, voluntarilor şi militarilor în retragere, plasat sub semnul puterii terapeutice a teatrului. Piesa Bad Roads (2017) a fost pusă în scenă la Royal Court Theatre în Londra şi, adaptată pentru marele ecran şi regizată de autoarea însăşi, a fost propunerea oficială a Ucrainei la Premiile Oscar 2022. Natalia Vorojbit scrie în ucraineană şi în rusă.
Dramaturg şi scenarist de film, Tetiana Kițenko are o predilecţie pentru drama socială şi psihologică. Distinsă cu premii la Săptămâna Pieselor de Teatru Contemporan de la Kiev (în 2011, 2012 şi 2013) şi la festivalul Drama.UA de la Liov (2012), câştigătoare al Marelui Premiu al competiţiei Free Theater (Londra-Minsk, 2016), Tetiana Kiţenko este de asemenea curator pentru mai multe proiecte socio-culturale şi membru în consiliul director al ONG-ului „Platforma de Teatru” din Kiev, precum şi în consiliul director al Uniunii Actorilor de Teatru.
Natalia Blok este un dramaturg şi scenarist ucrainean foarte apreciat. Piesele sale au fost montate cu success atât în Ucraina (în teatre de stat şi teatre independente), cât şi pe scenele internaţionale. Numele autoarei se regăseşte cu regularitate pe lista nominalizărilor în cadrul competiţiilor prestigioase de scriere dramatică: Săptămâna Pieselor de Teatru Contemporan, Batumi Monoplay Festival, UA Drama. Operele sale au fost traduse în poloneză, georgiană, germană şi rusă. Natalia Blok este fondatoarea Teatrului Dramaturgilor şi multiplă laureată a premiilor competiţiilor de scenaristică organizate de Ministerul Culturii din Ucraina.