Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 01.03.2010
Premiera spectacolului VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ

 

Teatrul Naţional din Cluj inaugurează, duminică, 7 martie, de la ora 19:00, Programul „2010 - Anul Comediei“, cu premiera spectacolului VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ de W. Shakespeare în traducerea lui Şt. O. Iosif.
Regia spectacolului este semnată de Sorin Militaru, scenografia de Cristian Rusu, iar muzica originală îi aparţine lui Vlaicu Golcea.

Avanpremiera spectacolului va avea loc sîmbătă, 6 martie, de la ora 19:00.
 

Cu această ocazie, miercuri, 3 martie 2010, la Foaierul de rang II, de la ora 14:30, va avea loc o conferinţa de presă, la care vor participa creatorii spectacolului.Visul unei nopţi de vară aparţine primei perioade a comediei shakespeareene, cea liric-feerică, sentimentală şi este inspirată din marele poem epic neterminat al lui Spencer, Regina zînelor. Acţiunea se petrece într-o singură noapte, cea mai lungă noapte din an, cînd imaginarul invadează realitatea. Printr-un contrapunct contrastant, Shakespeare opune nobililor de la curte, oameni din popor, care vor susţine o reprezentaţie în pădure. Sentimentele personajelor, transplantate în această ambianţă de vis sînt supuse celor mai neaşteptate reacţii, ele alternînd între iubire pătimaşă şi cruzime, uluitoare fiind uşurinţa cu care se trece de la o extremă la alta.
 

Vito Pandolfi, în Istoria teatrului universal, spunea că „umorul shakespearean  ilustrează jocul anxietăţilor omeneşti, demonstrînd deşertăciunea lor şi totodată comprehensiunea pe care o trezesc, fiindcă cel ce este prins în ele nu poate scăpa şi e tîrît de peripeţiile visului, într-o noapte vrăjită“.