Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 20.05.2019
Premiera spectacolului CEL MAI IUBIT DINTRE PĂMÂNTENI
 

Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului Cel mai iubit dintre pământeni, după faimosul roman al lui Marin Preda, scenariu de Tudor Lucanu. Spectacolul va avea avanpremiera joi, 23 mai și premiera, vineri, 24 mai 2019, de la ora 19:00, în sala mare. Regia este semnată de Tudor Lucanu, scenografia: Cristian Rusu, muzica: Șerban Ursachi, maestru de lumini: Jenel Moldovan. Distribuţia este formată din Matei Rotaru, Ramona Dumitrean, Sânziana Tarța, Irina Wintze, Ovidiu Crişan, Ioan Isaiu, Petre Băcioiu, Radu Lărgeanu, Anca Hanu, Adrian Cucu, Cosmin Stănilă, Miron Maxim, Ruslan Bârlea, Radu Dogaru, Cătălin Herlo.


Scriitorul Marin Preda s-a născut la Siliștea Gumești (Teleorman), la 5 august 1922. A debutat cu nuvelele din volumul Întâlnirea din pământuri (1948). În 1955 apare primul volum din Moromeții (volumul II va apărea în 1967). Urmează Risipitorii (1962), Intrusul (1968), Marele singuratic (1972), Delirul (1975), Imposibila întoarcere (publicistică, 1971), Viața ca o pradă (memorialistică, 1977).


Cel mai iubit dintre pământeni
este ultima creație a scriitorului, amplu tablou în trei volume al stalinismului românesc, apărut în 1980, cu puțin timp înainte de dispariția sa, în ziua de 16 mai 1980, la Casa de Creație a Scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia. În prefața la ediția din 1984 a romanului, Eugen Simion scria: „Cel mai iubit dintre pământeni este un roman total (...), romanul unui destin care asumă o istorie, romanul unei istorii care trăiește printr-un destin“. Protagonistul, filosoful și universitarul Victor Petrini, a fost inspirat de destinele tragice ale unor scriitori renumiți, I.D. Sîrbu și Ion Caraion, ambii fiind victime ale persecuțiilor politice după instaurarea comunismului în țara noastră. Laurențiu Ulici observă pe bună dreptate că toate momentele „de existență socială ale eroului sunt tot atâtea pretexte pentru examinarea realistă și fără menajamente a «obsedantului deceniu»“. 


Aurora Cornu, cu care Marin Preda a trăit o intensă poveste de dragoste și care a fost soția lui timp de patru ani, a fost cea care a dat, de fapt, titlul celebrului roman. Ea obișnuia să-l alinte pe soțul ei, spunându-i „cel mai iubit dintre pământeni“. În momentul apariției romanului, însă, acest titlu suna ca o persiflare a titlului de „cel mai iubit fiu al poporului“, pe care presa oficială îl atribuia lui Nicolae Ceaușescu. Pasiunea lui Petrini pentru Suzy - adevărată rază de soare, după zbuciumatul și amarnicul episod marital cu Matilda - este sensibil recreată de regizorul-scenarist Tudor Lucanu, prin inserturi în textul devenit spectacol. „Filosofii de viață foarte interesante“ din „pătura de jos a societății“ și „punerea lor în oglindă“ se contrapun Erei ticăloșilor, cum denumește Victor Petrini epoca în care trăiește. Existența lui Victor Petrini se petrece într-o continuă lipsă de libertate. De unde opțiunea regizorului și a scenografului Cristian Rusu în crearea unui spațiu carceral, constrângător, silnic.


Tudor Lucanu își conduce cu abilitate actorii prin meandrele acestei povești ca „un fel de călăuză care a făcut traseul, a mai făcut drumul, știe unde se ajunge, a văzut întregul". În înțelegerea „Erei ticăloșilor“, scenaristul-regizor se dovedește o călăuză bună.