Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 07.03.2018
A plecat dintre noi regizorul Mihai Raicu

Fotografie preluată de pe pagina de Facebook a Teatrului de Nord din Satu-Mare

 

A plecat dintre noi, pe 6 martie, regizorul Mihai Raicu.

Născut la Timișoara, la 10 iunie 1923, Mihai Raicu a cochetat din tinerețe cu teatrul. În paralel cu studiile de inginerie din cadrul Universității Politehnice din București a urmat cursurile secției de regie de la Conservatorul din capitală. Maeștri i-au fost cunoscuții oameni de teatru Marietta Sadova și Victor Ion Popa. A urmat perfecționarea la Moscova, la Institutul de Artă Teatrală „A. Lunacearski“, unde a studiat cu discipolul lui Stanislavski, N. Gorciakov.

Între 1952-1954 regizorul Mihai Raicu a fost Directorul Teatrului Național din Cluj-Napoca.


A predat cursuri de regie la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București.

Regizorul Mihai Raicu a montat prima piesă la secţia română a Teatrului de Stat din Târgu-Mureş, care a însemnat certificatul de naștere al secției române. Premiera spectacolului a avut loc in 10 noiembrie 1962.

De asemenea, regizorul Mihai Raicu a fost membru fondator și Director artistic al secției române a Teatrului de Nord din Satu Mare, între anii 1968-1979, perioadă în care a semnat regia a peste patruzeci de spectacole.

În urmă cu patruzeci și nouă de ani, la 24 ianuarie 1969, a avut loc pe scena sătmăreană prima premieră a secţiei române a Teatrului de Nord, cu spectacolul Haiducii de Victor Eftimiu, în regia lui Mihai Raicu și în prezența autorului.

A montat numeroase piese și la Teatrul din Oradea, între anii 1970-1972.

Regizorul Mihai Raicu a avut, de asemenea, colaborări cu Teatrul Mic din București, cu Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu, cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, cu Teatrul „Sică Alexandrescu“ din Brașov și cu Teatrul German din Timișoara, de unde  s-a și pensionat.

Ca o recunoaștere a meritelor unei vieți dedicate teatrului, în anul 2014 a fost nominalizat la categoria Premiul de Excelență în cadrul Galelor UNITER.

Artiștii Teatrului Național din Cluj-Napoca îi aduc un ultim omagiu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!