Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 28.02.2018
Actorul Anton Tauf va primi premiul pentru întreaga activitate la Gala UNITER 2018

 

Teatrul Național Cluj-Napoca are bucuria să anunțe faptul că actorul ANTON TAUF va primi premiul pentru întreaga activitate în cadrul Galei UNITER 2018.

 

Colegul nostru va fi onorat cu acest premiu alături de alte nume importante ale teatrului românesc. Astfel, pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 26.02.2018, Senatul a mai decis acordarea următoarele premii: Premiul de Excelenţă i se va acorda actorului HORAȚIU MĂLĂELE, Premiul pentru întreaga activitate i se va acorda actriţei ILEANA STANA-IONESCU, regizorului ALEXANDRU DABIJA, scenografului DORU PĂCURAR, iar pentru Critică şi istorie teatrală, doamnei SORINA BĂLĂNESCU.

 

Figură emblematică a Teatrului Național Cluj-Napoca, actorul Anton Tauf slujește scena clujene de peste patruzeci și cinci de ani, de când a absolvit Institutul de Teatru din București, la clasa Beatei Fredanov și a lui Octavian Cotescu (1968).
 

A lucrat cu importanți regizori ai vremii, începând cu Vlad Mugur și continuând cu György Harag, Aureliu Manea, Mircea Marin, Alexa Visarion, Alexandru Tatos, Alexandru Dabija. Dar cel mai îndelungat și plin de succes drum a fost acela parcurs alături de Mihai Măniuțiu, sub direcția lui de scenă rezultând spectacole memorabile, cel mai celebru dintre ele fiind Antoniu și Cleopatra de W. Shakespeare. Antoniu al lui Anton Tauf a fost unanim apreciat de critică. Victor Parhon scria la acea oră: „E încă un merit al lui Mihai Măniuțiu, acela de a ni-l revela pe Anton Tauf ca pe unul dintre cei mai înzestrați și mai importanți actori ai generației sale, capabil să susțină cu strălucire și forță roluri de o mare complexitate și anvergură, precum acest Antoniu, reprezentând o culme a creațiilor sale actricești realizate la Naționalul clujean". Noblețea și perspectiva elevată asupra destinului de artist l-a călăuzit spre o „exemplară disciplină profesională, o autoexigență nemiloasă, o stare de religiozitate față de artă", cum spunea despre el Justin Ceuca.
 

Actor, regizor, profesor, director de teatru - sunt impostaze ale artistului complet și complex care este Anton Tauf, astfel încât Premiul pentru întreaga activitate vine ca o încununare a acestui parcurs de excepție.


De asemenea, UNITER a făcut publică și lista nominalizărilor pentru Premiile anului teatral 2017, pe care o găsiți aici. Pentru a XXVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Călin Ciobotari, Alina Epîngeac. 

 

Gala Premiilor UNITER din acest an va avea loc în data de 7 mai, la Alba Iulia.

Teatrul Național Cluj-Napoca îi felicită pe toți cei care au fost nominalizați și pe toți cei care vor primi premii în cadrul acestei Gale!