Evenimente

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

27.03.2018
ZIUA PORȚILOR DESCHISE - a noua ediție

 

Teatrul Național Cluj-Napoca a organizat și în acest an, de Ziua Mondială a Teatrului, Ziua Porților Deschise, eveniment aflat acum la cea de-a IX-a ediție. Evenimentul a avut loc marți, 27 martie 2018, între orele 11:00 - 19:00, în sălile și foaierele teatrului, și a inclus atât activități dedicate copiilor, cât și pentru adolescenți și adulți. Intrarea a fost liberă, în limita locurilor disponibile.


PROGRAM 

 

EVENIMENTE PENTRU COPII:

 

11:00 - 12:00, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii: PUNGUȚA CU DOI BANI de Ion Creangă, regia Decebal Marin (Teatrul de Păpuşi „Puck")

Recomandare de vârstă: 3+
 

Punguța cu doi bani de Ion Creangă, în regia lui Decebal Marin. Scenografia este semnată de Sandu Marian, iar ilustraţia muzicală de Traian Păcurar. Distribuţia: Ramona Atănăsoaie, Andra Ștefan, Iulian Lungu, Ionuţ Constantinescu, Călin Mureşan, Angelica Pamfilie, Robert Gutunoiu şi Ion Iurcu. Aventurile cocoșului și punguţei sale pierdute sunt trăite cu sufletul la gură şi hohote de râs nu doar de copii, ci și de adulți, Punguța cu doi bani fiind o poveste și pentru cei mari. În spectacol, povestea plină de haz a cocoșului cel isteț este îmbogățită cu situații și personaje noi, adăugând un plus de savoare basmului. 

 

13:00 - 13:50 și 14:00 - 14:50, Foaier rang II dreapta

Atelier de mânuit marionete cu Andreea Bolovan și Ionuț Constantinescu (Teatrul de Păpuşi „Puck") (pentru copii)

Recomandare de vârstă: 7 +

Acces: 15 copii pe serie

 

12:30 - 13:20 și 13:30 - 14:20, Foaier rang II stânga

Atelier de confecționat păpuși și elemente de decor pentru teatru de păpuși, coordonator: Elena Ilaș (Teatrul de Păpuşi „Puck")

Recomandare de vârstă: 10-13 ani

Acces: 15 copii pe serie
 

Acest atelier este o încercare de a construi, din imaginație, siluete-personaje cu care se va putea crea o mică poveste. Personajele vor fi desenate și decupate, vor avea două fațete, una desenată și una neagră. Siluetele de oameni și copii, de animale și animale fantastice, vor constitui suportul pentru un mic show despre lumea reală și cea fantastică a umbrelor.

 

12:30 - 14:00, Foaier, ultimul etaj - la Cafeneaua Doamna T

Quiz á la T cu Daniela și Grig pentru elevi de clasele VII-VIII

Participare pe bază de înscriere la adresa quiz@teatrulnationalcluj.ro

Concursul este deschis pentru 7 echipe de câte 3-5 participanți

 

·  Premiul I - câte o invitație de două persoane la un spectacol ales în luna aprilie și câte un afiș cu un autograf de la orice actor al TNC, alături de o reducere de 50% din consumația de la Doamna T

·  Premiul II - câte o invitație de două persoane la un spectacol ales în luna aprilie și câte o insignă cu TNC, alături de o reducere de 30% din consumația de la Doamna T

·  Premiul III - câte o invitație de două persoane la un spectacol ales, alături de o reducere de 10% din consumația de la Doamna T

  

11:00-17:00, Foaier rang II

Măști de desenat - zonă de creație

 

 

EVENIMENTE PENTRU ADULŢI:

 

14:00 - 19:00, Studio „Euphorion"

CRONICI INTERACTIVE

Instalaţie video interactivă realizată de Lucian Matei și Mădălina Mânzat

 

15:00 - 15:50 Foaier, rang III

DezbatereSpiritul comic pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca

Cu participarea actorilor: Anca Hanu, Sânziana Tarța, Cătălin Herlo, Radu Lărgeanu

Moderator: Ștefana Pop-Curșeu

 

15:00 - 17:00, Foaier Rang II stânga

CALEIDOSCOP

Instalație performativă realizată de Reactor de creație și experiment


Caleidoscop
 este o încercare de a (re)scrie fragmente din istoria recentă a teatrului prin intermediul a 16 discursuri. Fie că vorbim de discursuri din toate deceniile, transmise de către diferite personalități, sub forma Mesajelor de Ziua Internațională a Teatrului, de mesajele trimise de reprezentații spațiilor de teatru clujene sau de mesajele adunate de la lucrătorii din aceste spații (pompieri, garderobiere, mașiniști, voluntari etc), instația va încerca să construiască o hartă a lucrurilor care ne leagă, a diferențelor dintre noi, totul prin intermediul pasiunii și muncii noastre comune - teatrul. Și pentru că teatrul aparține și celor care îl văd, instalația le va da spectatorilor ocazia să scrie propriile lor mesaje. Timp de două ore, cele 16 discursuri selectate vor putea fi ascultate în cadrul unei instalații performative iar o dată la 30 de minute, performerii vor citi textele lăsate de vizitatorii instalației.

 

16:00 - 16:50 Foaier, rang II, dreapta

Colţul „Restituiri"D'ale carnavalului, regia Mona Marian. Fragmente urmate de discuții cu publicul, la care vor participa actori din distribuția spectacolului: Elena Ivanca, Ovidiu Crișan, Adrian Cucu,  Cristian Grosu

 

17:00 - 17:50, scena mare

Repetiție deschisăCraii de Curtea Veche, regia Răzvan Mureșan, scenografia Andreea Săndulescu, repetiție urmată de discuții cu publicul

 

18:00 - 19:00, scena mare

Invitații speciali ai zilei, actorii DORINA CHIRIAC și TUDOR CHIRILĂ, în dialog cu publicul

 

 

EVENIMENTE SPECIALE:

 

12:30 - 16:00

Vizite în culise, ghidate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca

 

12:30 - 16:30

Oficiul Poștal al Marii Uniri

Întâlniri epistolare cu actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca

Recomandare de vârstă: 14+

 

13:00 - 14:30 și 15:00 - 16:30, Sala Caragiale

PROFU' de Jean-Pierre Dopagne, cu Mihai-Florian Nițu - prezentarea poveștii din piesă, pentru elevi și profesori de liceu, urmate de discuții cu participanții

Textul belgianului Jean-Pierre Dopagne pune în prim-plan omul vremurilor noastre, cu angoasele lui, inadaptatul care trăieşte în lumea literaturii şi care vrea să le deschidă elevilor porţile spre lumile din cărţi, lovindu-se de sufletele uscate dintr-un început de mileniu în care sensibilitatea omenească s-a modificat genetic. Erou modern, el refuză să se dea bătut, visează să-i redea şcolii sufletul pierdut. Acest idealist, zdruncinat de violenţa din mediul liceal, comite o faptă ireparabilă, îşi împuşcă elevii din ultimul an de liceu. Autorul ne alterează amintirile zilelor de şcoală pentru a ne speria, pentru a ne face să râdem şi mai ales pentru a ne da de gândit. 
Reprezentațiile vor fi urmate de discuții, la care sunt invitați să participe în special liceeni și profesorii lor. 

 

15:00 - 19:00

Cabina de film

Foaier, rang II

Este un proiect prin care invităm spectatorii să intre în cabina noastră de film și să răspundă la câteva întrebări, prin care dorim să ne cunoaștem mai bine spectatorii. Pe baza acestor răspunsuri se va realiza un film de mediu-metraj, care va fi proiectat la un alt eveniment al nostrum, Noaptea Porților Deschise.

 

 

PE TOATĂ DURATA EVENIMENTULUI:

 

Meșteri și meșteșuguri (Asociația Meșterilor Populari Clujeni): demonstrații de încondeiat ouă, olărit și țesut.

Pe toată durata evenimentului, Meșterii Populari Clujeni vor avea ocazia să facă demonstrații de olărit și de țesut, dar și de încondeiat ouă - suntem, doar, în apropierea celei mai mari sărbători a creștinătății.

 

Librăria Librarium și Librăria Teatrului Naţional Cluj-Napoca

Foaier, parter

 

Cafeneaua Doamna T

Foaier, rang III

 

Expoziție de costume din spectacolele Teatrului Național

Foaier

Cu această ocazie se deschide și „Galeria costumelor Teatrului Național". Mai multe vitrine au fost pregătite de Cristian Rusu și Ștefana Pop-Curșeu pentru a readuce în fața spectatorilor costume fascinante și elemente de recuzită din spectacole de arhivă, gândite și realizate de mari artiști ai scenei clujene. Rochia doamnei Smith (Elena Ivanca) din Cântăreața cheală de Eugène Ionesco, în regia lui Tompa Gabor, creată de Judit Dobre-Kóthay; costumul lui Cesare Borgia (Ionuț Caras) din Machiavelli: Arta terorii, de Robert Cohen, în regia lui Răzvan Mureșan, creat de Adrian Damian; costumul lui Heracles (Marius Bodochi) din Alcesta, de Euripide, în regia lui Mihai Măniuțiu, creat de Cristian Rusu, sau cel al lui Argan (Anton Tauf) din Bolnavul închipuit de Molière, în regia Sandei Manu, creat de Adriana Grand, sunt doar câteva dintre cele pe care vă invităm să le admirați în foaierului Teatrului Național, la rangul II.