Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 25.10.2017
Amalia pleacă la Lyon

 

Spectacolul Amalia respiră adânc de Alina Nelega, în regia lui Tudor Lucanu și interpretarea Ancăi Hanu - care a primit pentru acest rol, la Galele UNITER din 2015 Premiul pentru cea mai Bună Actriță în rol Principal și cu un an înainte, Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea - va participa la Lyon, la Festivalul Internațional de Teatru Sens interdits, care va avea loc între 19-29 octombrie 2017. Amalia respiră adânc va avea trei reprezentații, pe 28 și 29 octombrie, la Théâtre de l'Élysée din Lyon.


Inițiat de Théâtre Célestins, festivalul invită producții care se folosesc de teatru ca de o armă, fiind vorba de un teatru profund politic, axat pe recursul la memorie și la rezistența prin teatru, artiștii vorbind despre democrație, toleranță, libertate de expresie și a conștiinței. Festivalul se află acum la a V-a ediție, având o largă deschidere și spre teatrul de stradă. În festival vor fi prezente douăzeci și unu de spectacole venite din șaptesprezece țări.

 

Amalia, după cum declara Anca Hanu într-un interviu, a ajuns să fie invitată la Lyon întâmplător. Un anume trecător prin Cluj, om al festivalului, a văzut într-o seară spectacolul și, cum toată lumea a auzit de Ceaușescu, și cum portretul lui este foarte vizibil, acest trecător și-a dat seama că povestea i-ar putea interesa în mare măsură pe cei care și-au făcut din rezistența prin teatru un obiectiv. „În ciuda barierei de limbă cred că el a fost atins, pentru că spectacolul este emoționant; când e o chestiune de inimă se înțelege", spunea Anca Hanu. Și chiar avea dreptate.

 

Eugenia Sarvari