Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 28.09.2017
ÎNTÂLNIRILE INTERNAŢIONALE DE LA CLUJ - ediţia a VII-a

 

Cea de-a VII-a ediție a ÎNTÂLNIRILOR INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ, organizată de Teatrul Naţional Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Conexio, se va desfăşura, anul acesta, în perioada 4-8 octombrie.

În acest an, tema Extreme propune iubitorilor de teatru nu doar o călătorie teatrală, ci și o adâncă reflexie asupra unor situații aflate la limită. Că este vorba de devieri de la normă, rezultat al disfuncționalității societății, aflată într-o criză majoră, ori de cazuri complicate de vieți trecute prin totalitarism și ajunse într-o democrație rebelă sau de grotescul ivit dintr-un umor negru, care ascunde oribile crime, mai vechi sau mai noi, fiecare dintre spectacolele prezentate nasc întrebări majore, menite să ne trezească conștiințele (adesea) adormite. Spectacole ale teatrului precum Portocala mecanică, după romanul lui Anthony Burgess, în regia lui Răzvan Mureșan, Playlist, de C.C. Buricea-Mlinarcic, o piesă despre totalitarism și întâmplări de după revoluția română din 1989, în regia lui Tudor Lucanu, Procesul după romanul lui Franz Kafka, regia Mihaela Panainte, spectacolul invitat Goldberg Show - Facerea lumii și alte întâmplări după George Tabori, regia Mihai Măniuțiu, OST (Organic Sound Twist), un spectacol de dans realizat de Andrea Gavriliu, sunt câteva din producțiile prezentate în cadrul evenimentului. Pe lângă acestea vor mai exista și două seri extreme în care vor fi proiectate scurtmetraje experimentale și horror, din cadrul ClujShorts ISFF. Totodată, va avea loc o conferință susținută de reputatul om de teatru George Banu, Teatrul extremelor și extremele teatrului, moderator Ștefana Pop-Curșeu, o prezentare susținută de Fumio Owada (Japan Arts Council) despre Teatrul japonez tradițional, proiecția în avanpremieră mondială a filmului Dinții, după piesa lui Matei Vișniec, precum și lansări de carte. În cadrul Întâlnirilor va avea loc, de asemenea, decernarea unor titluri onorifice ale Teatrului Național Cluj-Napoca.


Despre evenimentul din acest an, Ștefana Pop-Curșeu, director artistic al Teatrului Național Cluj-Napoca susține că această ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj dedicată Extremelor „este o oportunitate pentru Teatrul Național Cluj-Napoca de a evidenția puterea pe care o are arta scenică de a-și confrunta atât actorii cât și spectatorii cu acțiuni, comportamente și situații extreme pe care le întâlnim, vrând-nevrând, în societatea contemporană. Cu toții cunoaștem regulile societății în care trăim, dar ce se întâmplă atunci când aceste reguli sunt încălcate, iar balanța dintre bine și rău este răsturnată? Care sunt limitele libertății? Limitele impunerii propriei voințe în viața celorlalți? Care sunt disfuncționalitățile unui sistem capabil să genereze reacții extreme în comportamentul indivizilor? Cum abordăm extremele pe scenă sau pe ecran: teroarea, moartea, războiul, suicidul, totalitarismul, violența, manipularea și spaima? O temă cuprinzătoare așadar, care ne poate da fiori, dar care ne provoacă la gândire, la reconsiderarea pornirilor și acțiunilor extreme, la conștientizarea importanței echilibrului, a toleranței, a valorilor profund umane".

Evenimentul, organizat de Teatrul Național Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Conexio, este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

Programul evenimentului este disponibil aici