Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 11.09.2017
Deschiderea stagiunii 2017 / 2018
 

Teatrul Național Cluj-Napoca deschide stagiunea 2017-2018, marți 12 septembrie 2017, de la ora 19:00 cu spectacolul PROCESUL după Franz Kafka, în regia Mihaelei Panainte și scenografia lui Helmut Stürmer, cea mai recentă premieră din stagiunea trecută. Mult apreciat de critica de specialiate, PROCESUL a fost selectat, alături de spectacolul de studio PLAYLIST de C.C. Buricea-Mlinarcic, la cea de-a 27-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care se va desfășura la București, în perioada 20-30 octombrie.


De altfel, primele reacții entuziaste au apărut imediat după premiera PROCESULUI: Dieter Topp, critic de teatru din Germania, prezent la premiera spectacolului, consemna în mai multe ziare din presa germană: „La final de aprilie, o briză proaspătă a străbătut venerabilele încăperi ale Teatrului Național din orașul Cluj, România, stârnind la sfârșitul spectacolului o adevărată furtună de entuziasm. A fost o premieră Kafka impresionantă, pe care Mihaela Panainte ne-a oferit-o cu PROCESUL ei“. Tot astfel, criticul francez Jean Christophe Brianchon, se exprima în termeni elogioși: „Este puțin spus că Mihaela Panainte are idei (...) ea a creat la Teatrul Național din Cluj o versiune onirică a PROCESULUI lui Kafka, aflată în armonie cu forța unei gândiri lipsită de compromis și din care se degajă atmosfera unui existențialism metafizic“. În țară, criticul Mircea Morariu scria despre PROCESUL: „În spectacolul clujean, Mihaela Panainte are meritul de a fi identificat nenumărate procedee menite a evidenția tot mai acuta, mai apăsata fizic și moral, plonjare în absurd a lui Josef K“; iar Adrian Țion nota: „Mihaela Panaite abordează subiectul romanului dintr-o perspectivă crud realist-carnavalescă, la limita suportabilului. E o viziune sobră, nu sumbră, diluat coşmarescă, de o mare unitate regizorală“.

Stagiunea 2017-2018 începe așadar sub semnul acestei experiențe extreme, foarte actuale, PROCESUL lui Kafka însemnând pentru regizoare „trezirea unui om, care întâmplător sau nu, la treizeci de ani are o revelație“, „un moment de maturizare, care produce în el un proces de modificare interioară“, este „un proces de conștiință a unui om asemănător nouă, care înțelege că nu a fost atent, că nu a trăit, că nu a fost prezent în existența lui și că lucrurile i-au scăpat din mână“. Este „asemenea unui vis“, un vis care ne trezește însă la crunta realitate, așa cum o face într-o cheie regizorală complet diferită și spectacolul PLAYLIST pus în scenă de Tudor Lucanu. O piesă semnată de C.C. Buricea-Mlinarcic, despre așteptări, frici, dragoste și frustrări, despre proiecții și neîmpliniri într-o lume românească ce a trecut prin diverse regimuri politice fără să ajungă la acea maturizare responsabilă mult dorită. Un spectacol care vă așteaptă la Studioul „Euphorion“ în cursul lunii septembrie.