Înainte de începerea unei noi stagiuni pentru teatrele din întreaga țară, încărcarea bateriilor artei scenice se face la malul Mării Negre, între Delta Dunării și Costinești. Două evenimente centrate pe arta actorului și pedagogie teatrală se desfășoară la începutul acestei toamne, implicând membri ai echipei artistice a Teatrului Național din Cluj-Napoca: Întâlnirile teatrale de la Sulina (31 august-4 septembrie) și Gala tânărului actor de la Costinești (4-7 septembrie).
Gândite de profesorul David Esrig, de la Academia de Teatru și Film „Athanor" Passau, pentru studenți și profesori, Întalnirile Teatrale de la Sulina și-au propus să reunească pentru câteva zile școlile de teatru și film ale țărilor Dunărene tocmai în orașul-port care a dat startul ideii de Uniune Europeană prin constituirea în urmă cu peste 150 de ani a Comisiei Europene a Dunării. S-a raliat imediat acestei idei Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" București (coorganizatorul întâlnirilor) și alte importante Instituții de învățământ teatral universitar precum Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău și Academia Națională de Arta Teatrului și Filmului (NATFA) din Sofia, Bulgaria. Anul acesta, a fost vorba de o întâlnire pilot dedicată analizei oportunității și consistenței artistice a multimedialului în producțiile teatrale, în contextul în care utilizarea tehnicilor și experimerelor audio-video este tot mai frecventă și mai tentantă pentru actorii și regizorii de teatru. La discuțiile, conferințele și ateliere ținute de prof. David Esrig, cecetătoarea franceză Beatrice Picon-Vallin (CNRS), prof. Nicolae Mandea și grupul de cercetare CINETic (UNATC) București, au participat din partea Școlii de teatru clujene și actori importanți ai Teatrului Național, conf. dr. Miriam Cuibus, asist. drd. Cătălin Codreanu, precum și directoarea artistică, conf. dr. Ștefana Pop-Curșeu, toți fiind și cadre didactice la Facultatea de Teatru și Televiziune UBB Cluj.
Concluziile întâlnirilor au accentuat, pe lângă oportunitatea evidentă a continuării acestor întâlniri de lucru pentru studenții și profesorii din țările dunărene, la Sulina, importanța folosirii noilor tehnici multimedia în artele scenice nu la modul superficial, ilustrativ, în pas cu moda contemporană, ci în scopul sondării umanului și a aprofundării modului în care facem teatru, crescând accesul spectatorului la mecanismele creative din spatele actului artistic.
Al doilea eveniment important care se află acum în plină desfășurare este faimoasa Gală HOP sau Gala Tânărului actor, patronată de UNITER și organizată exemplar de prof. dr. Miklós Bács (UBB Cluj), director artistic al Galei și de echipa sa, care își propune an de an, descoperirea, susținerea și încurajarea absolvenților Școlilor de teatru românești prin provocarea tinerelor talente să intre în competiție sub privirile unui juriu de specialitate format din personalități ale vieții teatrale. Un loc de onoare în acest juriu este ocupat de managerul teatrului nostru, regizorul și profesorul Mihai Măniuțiu, alături de actorul Bogdán Zsolt (TMS Cluj), actrița Ana-Ioana Macaria (Teatrul „Bulandra"), producătorul de film Ada Solomon și actorul Alexandru Voicu, câștigător al Premiului „Ștefan Iordache" acordat în cadrul Galei Hop 2016.
Anul acesta tema ediției este SINGURĂTATE - Suportabila singurătate la A.P. Cehov, iar directorul artistic al festivalului se adresează astfel participanților:
„Gala Hop este singura oportunitate de a sărbători Începutul, de a pune bazele unui statement al generației voastre, de a vă împărtăși căutările artistice și umane, de a aduce prin actul vostru autorial suprem, Monologul, ofrandă Vocației ce v-a ales, Spiritului Creator. Este singura șansă de împărtășanie colectivă, de afirmare a crezului vostru artistic și stilistic, singura șansă de a reaminti Cetății că sunteți aici, că sunteți puternici și importanți. Este singurul moment, asemănător momentului Creației, în care Începutul poate genera solidaritatea unei întregi bresle, momentul în care energiile, strădaniile și inventivitatea voastră și a mentorilor voștri pot crea o altă lume, momentul plin de speranță de care avem atât de mare nevoie atât noi, cei care suntem la apusul carierei, obosiți și vlăguiți de lupta pentru idealurile noastre cât și tinerii voștri colegi însetați de autoexprimare, de pe băncile facultăților. Sunteți responsabili de autenticitatea, profesionalismul, valoarea și sinceritatea acestui moment. Nicicând Bucuria nu a avut mai mare nevoie de Voi. Numai Voi puteți crea din Gala Hop ceea ce ne dorim cu toții, o competiție profesională de cel mai înalt nivel."
La fel ca la edițiile precedente, absolvenții clujeni ai Facultății de Teatru și Televiziune sunt foarte prezenți și anul acesta, iar printre tinerii selecționați în concurs la secțiunea individual se află și cel mai tânăr actor intrat în echipa Teatrului Național din Cluj-Napoca, Mihai-Florian Nițu, absolvent al UNATC București.
Gala Hop poate fi urmărită live pe site-ul propriu: http://galahop.ro/concurs-2017/
Le urăm tuturor participanților mult succes!