Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 02.03.2017
Elena Ivanca vorbește despre colaborarea ei cu Teatrul Sterija din Vîrșeț, Serbia

 

Elena Ivanca a fost invitată pentru prima oară la Teatrul Sterija din Vîrșeț de regretatul scriitor Petru Cîrdu în 2007, când a realizat spectacolul Muguri pe versurile poetului sârb de origine română Vasko Popa.


Iat-o acum într-un spectacol de factură dostoievskiană, Vinovatul de Ion Băieșu, unde nici protagonista, care în pofida anilor trecuți de la momentul crimei nu-l iartă pe ucigașul iubitului ei, nici vinovatul, nu pot depăși situația dramatică. Astfel încât, în momentul aplicării pedepsei, justițiara își va asuma, la rândul ei, o vinovăție: cel aflat în greșeală nu rezistă propriului proces de conștiință și se aruncă în gol.
 

Ea ne-a împărtășit câteva gânduri despre acest spectacol și despre colaborarea cu Teatrul Sterija.


Elena, ce ne spui despre spectacolul a cărui premieră ai avut-o de curând în Serbia și cum a fost el primit de public?

Spectacolul se numește Vinovatul de Ion Băieșu, regizat de Zoran Svetcovic. Este vorba despre o femeie care îl urmărește pe ucigașul iubitului ei timp de cincisprezece ani, ea fiind martoră la crimă. Din momentul în care îl descoperă, cinci ani de zile stă în umbra lui și pregătește un minuțios plan de răzbunare. Noaptea prescripției condamnării, coincide și cu nunta acestuia. În acea noapte, femeia îl seduce și îl invită la ea acasă. Conflictul psihologic declanșat îl detemină pe acesta să se sinucidă.

Premiera a avut loc la Teatrul de Stat Sterija din Vîrșeț, secția limba română, în 14 februarie 2017. Deși este o dramă psihologică, un spectacol dificil de receptat, publicul a fost extrem de entuziast și reacțiile au apărut imediat în presa sârbă și a comunității române și pe principalele canalele ale televiziunii, atât în limba sârbă, cât și în limba română.

 

A câta colaborare cu teatrul din Vîrșeț este și cum ai ajuns să joci acolo?

 

Sunt deja la a cincea colaborare. Am fost invitată pentru prima oară în 2007, când am jucat în spectacolul Muguri de Vasko Popa. Apoi, în 2013, 2014 și 2015 am semnat regia spectacolelor Neînțelegerea de Albert Camus, unde am și interpretat rolul Servitorului, Visul unui vis de vară adaptare după Visul unei nopți de vară de Shakespeare și Cutia cu povești, spectacol pentru copii la care am semnat și textul. Pentru Visul unui vis de vară, una dintre actrițe a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol secundar la Festivalul Teatrelor din Vojvodina.

 

Ce relații de suflet ai stabilit cu românii de acolo?

Cred că ar fi mai nimerit să vorbesc despre admirația mea pentru comunitatea de români de acolo și pasiunea lor pentru teatru. Au reușit, după ani de zile, să-și câștige statutul de Teatru Românesc Profesionist din Vojvodina, secție a Teatrului Popular Sterija, atrăgând fonduri de la Ministerul Culturii al Serbiei, finanțarea fiind făcută până acum doar de Consiliul românilor din Vojvodina. Poate că Institutul Cultural Român ar trebui să-și îndrepte mai mult atenția asupra acestei comunități, care beneficiază de bugete extrem de reduse.

 

 Link-uri spre materiale de presă: 
- Știre TV
- Premiera spectacolului „Vinovatul“, articol
- Premieră la Vârșeț - psihodrama „Vinovatul“, articol
„Vinovatul“, articol
Premiera spectacolului „Vinovatul“, articol

Material realizat de Eugenia Sarvari