Spectacolul nostru, CLASA NOASTRĂ de Tadeusz Słobodzianek, în regia lui László Bocsárdi, a fost distins cu Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol al anului 2015, în cadrul Galei Premiilor UNITER. Considerat a fi premiul de cea mai mare anvergură al evenimentului, momentul a fost unul special şi datorită faptului că a fost înmânat de actriţa de film Jaqueline Bisset. Managerul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Mihai Măniuţiu, şi directoarea artistică, Ştefana Pop-Curşeu, au primit acest premiu, în numele echipei spectacolului și al teatrului.
Regizorul Bocsárdi László, aflat la prima colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca, i-a avut alături, în echipa spectacolului pe actorii: Sânziana Tarţa, Irina Wintze, Anca Hanu, Cristian Rigman, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Cătălin Herlo, Ovidiu Crişan, Matei Rotaru, Ionuţ Caras, Boros Csaba și pe Bartha József (în realizarea decorului), Kiss Zsuzsanna (costumele), Benedek Zsolt (dramaturgia), Boros Csaba (muzica și corepetiția), Cristian Pascariu (imagini video), Adela Bihari (asistent de corepetiție), Adrian Strâmtu (instructor de step), Eugenia Sarvari (asistent de regie), Jenel Moldovan (maestru de lumini).
Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor UNITER a avut loc în 9 mai 2016 şi a fost găzduită de Teatrul „Regina Maria“ din Oradea. Pentru acest premiu, spectacolul CLASA NOASTRĂ a intrat în competiţie cu spectacolele The Sunset Limited de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, Teatrul UnTeatru, Bucureşti, şi Tihna după Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós“. Gala Premiilor UNITER recompensează anual cei mai buni artiști și cele mai bune spectacole de teatru realizate în anul precedent. Un prim juriu nominalizează artiștii și spectacolele care intră în competiție, iar un al doilea juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu. Gala este organizată de UNITER, Uniunea Teatrală din România. Juriul de nominalizări din acest an a fost format din Claudiu Groza, Doina Papp, Cristina Rusiecki, iar juriul final din Alice Georgescu, Ozana Oancea, Viorica Petrovici, Mircea Morariu, Alexa Visarion.
Teatrul Naţional din Cluj-Napoca mulţumeşte juriilor și Uniunii Teatrale din România pentru acest premiu, care onorează întreaga echipă, şi transmite calde felicitări tuturor nominalizaţilor şi premianţilor acestei seri!
Lista câștigătorilor și nominalizaților poate fi accesată aici.
Vă invităm să ne bucurăm împreună de acest premiu la următoarea reprezentație a spectacolului CLASA NOASTRĂ, care va avea loc în data de 17 mai, de la ora 19:00, la Teatrul Național Cluj-Napoca.
Textul, structurat în 14 lecții, aduce în scenă dureroasa poveste a unor foști colegi de școală, polonezi și evrei, buni camarazi și prieteni, care, într-un anumit moment istoric, fără vreo cauză explicită, se lasă prinși sub tăvălugul cruzimii, transformându-se în victime și călăi. Evoluția elevilor clasei pline de viață este neașteptată și oscilatorie. Autorul și-a intitulat astfel piesa, împrumutând numele unuia dintre cele mai populare portaluri de socializare din Polonia, dar și influențat fiind de Clasa moartă a lui Kantor.
În Jedwabne, un orășel din Polonia centrală, trăia, de câteva secole, o comunitate evreiască puternică, de circa 1600 de suflete, într-o pașnică simbioză cu polonezii. Munceau împreună, își sărbătoreau datinile împreună. La puțin timp după ce naziștii au intrat în Jedwabne, s-a întâmplat inimaginabilul: polonezii din localitate i-au masacrat pe toți cei 1600 de evrei într-o singură zi. Cei care au scăpat de topoare, furci, cuțite au fost împinși într-un hambar și li s-a dat foc. N-a rămas niciunul. Iar apoi, vecinii polonezi s-au înstăpânit pe casele și averile lor. Acestea sunt datele istorice, acțiunea piesei desfășurându-se pe o perioadă de aproximativ 68 de ani (1935–2003), cuprinzând războiul, nazismul și comunismul, ghetourile, propaganda și compromisul.