Evenimente

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

27.03.2016
ZIUA PORŢILOR DESCHISE - a şaptea ediţie

 

Cea mai de succes ediţie a evenimentului Ziua Porţilor Deschise, organizat anual de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, s-a bucurat, la ediţia din 27 martie 2016, de prezenţa a aproximativ 5.000 de spectatori! Atât momentele oferite celor mici, cât şi evenimentele destinate adulţilor, au atras un public numeros, care şi-a dorit să petreacă această zi de sărbătoare pentru lumea teatrului, în compania noastră. 
 

Evenimentul este organizat anual pe data de 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Anul acesta, evenimentul a ajuns la cea de-a şaptea ediţie. Ca de fiecare dată, intrarea a fost gratuită. 


Momentele din prima parte a evenimentului au adunat sute de copii în clădirea teatrului nostru. Spectacolul de teatru non-verbal pentru copii, MIMOROZART, în regia doamnei Palocsay Kisó Kata (producţie a Teatrului de Păpuşi „Puck" din Cluj), s-a jucat la scena mare a Teatrului Naţional. Apoi, invitaţii noştri de la Boom Party Club le-au oferit copiilor baloane modelabile şi sesiuni de face painting. În paralel, actriţele Diana Buluga şi Raluca Lupan, de la Create.Act.Enjoy, au susţinut un Atelier de teatru şi improvizaţie pentru copii între 5-12 ani, de care au beneficiat peste 20 de copii. Autorul şi traducătorul Florin Bican i-a încântat apoi pe micii participanţi cu lectura unor fragmente de poveşti scrise şi traduse de el.

 

Evenimentele pentru adulţi s-au bucurat de un aflux la fel de mare de public. Participanţii au putut urmări, în premieră în Cluj, proiecţia unor filme de arhivă, proiecţie organizată de teatrul nostru pentru a marca Anul Constantin Brâncuşi. Filmele proiectate sunt colaje de mici filmări realizate, pe de o parte, de Man Ray, care l-a filmat pe Brâncuşi în diverse ipostaze (fie de lucru, fie în compania apropiaţilor săi), dar şi filmări realizate de Brâncuşi însuşi, cu o cameră care îi fusese dăruită de Man Ray. Proiecţia a fost urmată de un alt moment de arhivă, Colţul Restituiri", eveniment prin care le oferim spectatorilor, în fiecare an, posibilitatea de a vedea înregistrarea unui spectacol de arhivă al Teatrul Naţional Cluj-Napoca. În acest an, participanţii au vizionat înregistrarea spectacolului SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol montat de Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional Cluj-Napoca în 1994. După vizionarea înregistrării, spectatorii au avut ocazia unei discuţii cu doi dintre realizatorii spectacolului, actriţa Miriam Cuibus şi regizorul Mihai Măniuţiu. Reprezentanţi ai instituţiilor de spectacole din Cluj-Napoca, într-o dezbatere moderată de Ştefana Pop-Curşeu, au discutat apoi, împreună cu publicul, pe tema Artelor scenice din Cluj - perspective şi direcţii.

 

Evenimente speciale ale evenimentului, atât cele tradiţionale, cât şi cele create special pentru această ediţie, s-au bucurat de o largă prezenţă a publicului: vizitele în culise, ghidate de actori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca, statuile vivante, concursul Quiz in the afternoon (organizat, în acest an, de The Londoner - Great English Pub) şi Cabina de film (interviurile pe care le-am realizat cu participanţii vor sta la baza unui film pe care îl vom proiecta la evenimentul Noaptea Porţilor Deschise). Instalaţie interactivă de sunete şi lumini, Pădurea de metal, care a fost realizată special pentru acest eveniment, le-a dat participanţilor ocazia de a fi ei cei care creează mici spectacole de sunete şi lumini, prin activarea elementelor de metal din care a fost construită. Fiecare element, activat de un participant, declanşa un anumit sunet sau efect de lumină care amintea de sunete sau lumini naturale, din pădure, creând, împreună, o simfonie.

 

Pe toată durata evenimentului, vizitatorii s-au bucurat de ateliere de olărit şi încondeiat ouă şi de un colorat târg de produse şi obiecte tradiţionale (oferite de invitaţii noştri, prin Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni), un târg de obiecte realizate de copii cu dizabilităţi (prin Asociaţia Derzelas), precum şi de prezenţa Librăriei Bookstory şi a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, şi a The Londoner - Great English Pub.

 

De asemenea, câştigătorii concursului de fotografii-selfie, organizat în săptămâna premergătoare evenimentului, au fost premiaţi cu invitaţii la spectacolele teatrului nostru. Concursul le-a propus doritorilor să se fotografieze în dreptul uşilor care au fost montate pe Bulevardul Eroilor, în perioada 21-27 martie 2016, şi să posteze aceste fotografii pe Facebook, urmând ca fotografiile cu cele mai multe like-uri să fie desemnate câştigătoare.

 

Invitata specială a zilei, actriţa MAIA MORGENSTERN, a încheiat evenimentul, într-o întâlnire, în sala mare a teatrului, cu regizorul MIHAI MĂNIUŢIU. Actriţa a răspuns întrebărilor din public, după care a oferit autografe tuturor doritorilor. 
 



FILMUL EVENIMENTULUI:



 




PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

 

Evenimente pentru copii:

 

12:00 – 12:50

Spectacol de teatru non-verbal pentru copii: MIMOROZART, regia Palocsay Kisó Kata (Teatrul de Păpuşi „Puck“)

Sala mare

 

12:00 – 15:00

Face painting şi baloane modelabile (Boom Party Club)

Foaier, rang II

 

13:00 – 13:50

Atelier de teatru şi improvizaţie pentru copii între 5-12 ani, coordonat de Diana Buluga şi Raluca Lupan (Create.Act.Enjoy) – pe bază de înscriere prealabilă pe atelier@teatrulnationalcluj.ro

Foaier, rang II, stânga
 

14:00 – 14:50

Colţul poveştilor: Florin Bican - Povești nefirești: traduceri și texte originale în lectura autorului

Foaier, rang II, stânga

 

                       

Evenimente pentru adulţi:

 

12:00 – 15:50 

Anul Constantin Brâncuşi: Proiecţie de filme de arhivă cu şi de Constantin Brâncuşi

Foaier, rang II, dreapta

 

15:00 – 15:50

Dezbatere: Artele scenice din Cluj – perspective şi direcţii

Invitați: reprezentanți ai instituțiilor de spectacole din Cluj-Napoca. Moderator: Ștefana Pop-Curșeu

Foaier, rang II, stânga

 

16:00 – 17:50

Colţul „Restituiri“: vizionarea înregistrării spectacolului SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, regia Mihai Măniuţiu, Teatrul Naţional Cluj-Napoca (1994), urmată de discuţii cu realizatorii spectacolului: Miriam Cuibus şi Mihai Măniuţiu

Foaier, rang II, dreapta

 

18:00 – 19:00  

Invitata specială a zilei, actriţa MAIA MORGENSTERN, în dialog cu regizorul MIHAI MĂNIUŢIU – întâlnire urmată de o discuție cu publicul și de o sesiune de autografe

Scena mare

 

Evenimente speciale:

 

13:30 – 17:30

Vizite în culise, ghidate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca

 

14:00 – 18:00

Statui vivante (Create.Act.Enjoy)

 

15:00– 18:00

Pădurea de metal. Instalaţie interactivă de sunete şi lumini

Studio „Euphorion“

 

15:00 – 17:00

Cabina de film

Foaier, rang II

 

15:00 -16:00

Quiz in the afternoon

Foaier, ultimul etaj, The Londoner – Great English Pub

 

 

Pe toată durata evenimentului:

 

Meșteri și meșteșuguri (Asociația Meșterilor Populari Clujeni):

Ateliere de olărit și încondeiat ouă; târg de obiecte tradiționale din lemn și ceramică

 

Târg de obiecte realizate de copii cu dizabilităţi (Asociaţia Derzelas)

 

Librăria Bookstory şi Librăria Teatrului Naţional Cluj-Napoca

Foaier, parter

 

The Londoner – Great English Pub

Foier, ultimul etaj