Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 04.06.2015
Premiera spectacolului EMIGRANŢII de Sławomir Mrożek

 

Premiera spectacolului Emigranții de Sławomir Mrożek, traducerea: Stan Velea, va avea loc în Studioul „Art Club", vineri, 5 iunie 2015, de la ora 19:00. Regia îi aparţine lui Tudor Lucanu, scenografia: Cristian Rusu, maestru de lumini: Jenel Moldovan. Cu: Matei Rotaru şi Tudor Lucanu.

 

Sławomir Mrożek s-a născut în 1930, în Polonia și a murit în 2013 la Nisa, în Franța. Publică foiletoane, povestiri umoristice, schițe, romane parodice. Operele sale dramatice au fost concepute în timpul petrecut în străinătate: Tango, Croitorul, Portretul, Dragoste în Crimeea etc. Piesa Emigranții a apărut în anul 1974.

 

Scriitorul, în întreaga sa operă pune în discuție probleme morale, anumite trăsături de caracter, „șabloane de gândire osificate“ în ridicol și învechit, rezultând o schițare caricaturală, absurdă a lumii.

 

În Emigranții, Mrożek prelucrează experiența marginalizantă a propriului exil, a refugiatului din varii motive, constituindu-se într-un studiu al condiției exilatului. Colegii de apartament AA și XX discută între ei, dialogul lor luând treptat forma unui duel în care ei se demască reciproc. Povestea celor doi exilați se petrece într-un subsol aglomerat, în care țevi groase de la canalizarea zgomotoasă a imobilului servesc și de... locuri pentru spectatori. Două paturi incomode și o masă din scândură noduroasă completează spațiul sărăcăcios în care partiturile dificile sunt susținute cu fermitate și mult talent de către cei doi protagoniști - unul fiind însuși regizorul spectacolului.