Noutăţi

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video

Postat pe 13.03.2014
In memoriam AURELIU MANEA

 

Aureliu Manea

4 februarie 1945 - 13 martie 2014

 

Regizorul Aureliu Manea s-a născut la Bucureşti, la 4 februarie 1945, într-o familie de artişti (tatăl său a fost prim tombonist în orchestra Operei din Bucureşti). Aureliu Manea a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie „I. L. Caragiale“, Bucureşti, în anul 1968, la clasa profesorilor Radu Penciulescu şi Mihai Dimiu. A debutat în acelaşi an la Teatrul Naţional din Sibiu cu piesa Rosmersholm de H. Ibsen. Spectacolul a şocat prin îndrăzneala cu care aborda textul dramatic, Manea fiind considerat de la început un „lider spiritual“ al generaţiei sale, un „vizionar“.


Rosmersholm al lui Aureliu Manea mi se pare mie spectacolul care la ora actuală îmi propune viziunea cea mai radical nouă despre actul teatral, este declaraţia cea mai fermă împotriva tuturor constrângerilor legate de o reflectare tradiţională a realităţii pe scenă; e un spectacol iconoclast, dar este iconoclastia unui preot aspirând spre adevăruri noi, semnificative, nu o iconoclastie agresivă de saltimbanc. E o iconoclastie de tip Luther, bizuită tocmai pe o reabilitare a fanatismului.“ remarca regizorul Lucian Pintilie în cronica spectacolului.

 

Regizorul Aureliu Manea a colaborat cu multe teatre din ţară: Teatrul Naţional din Timişoara, Teatrul Municipal din Ploieşti, Teatrul Naţional din Cluj, Teatrul de Stat din Turda, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ ş.a. Dintre spectacolele sale de referinţă amintim: Anotimpurile de Arnold Wesker, Philoctet de Sofocle, Britannicus de Racine, Macbeth şi A douăsprezecea noapte de W. Shakespeare, Pescăruşul de A. P. Cehov, O noapte furtunoasă şi Conul Leonida faţă cu reacţiunea de I. L. Caragiale, O sărbătoare princiară şi Sub clar de lună de Theodor Mazilu. A publicat Energiile spectacolului, eseuri despre ştiinţa regiei, Spectacole imaginare, scrieri despre posibile înscenări shaekespeariene şi Texte regăsite, volum-colecţie de texte originale. Cele trei piese de teatru scrise de Aureliu Manea au fost montate la Teatrul Naţional din Cluj în 2013, sub titlul Trilogia Aureliu Manea, în regia lui Gábor Tompa. Spectacolul se află în repertoriul curent al teatrului.

 

În anul 1992 i s-a acordat Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în anul 1999, Diploma de excelenţă pentru merite deosebite în promovarea artei teatrale, acordată de Primăria Municipiului Ploieşti şi Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti.

 

Din motive de sănătate, Aureliu Manea s-a retras din activitate în anul 1991, la Căminul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică din Galda de Jos, de unde a plecat în lumea celor drepţi în ziua de joi, 13 martie 2014.

 

Dumnezeu să-l odihnească în pace!