Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

THE KING STAG

 

by Carlo Gozzi
translated to Romanian by N. Al. Toscani


director: Tudor Lucanu
set design and masks: Tudor Lucanu
costumes: Zsófia Gábor
stage movement: Cătălin Codreanu


Cast:
CIGOLOTTI, storyteller in the city square, will recite the prologue of the show: Matei Rotaru
DERAMO, king of Serendippo, in love with Angela: Cosmin Stănilă
ANGELA, Pantalone's daughter: Cecilia Lucanu-Donat
PANTALONE, Deramo's second minister: Cătălin Codreanu
TARTAGLIA, prime minister and Deramo's intimate secretary, in love with Angela: Miron Maxim
CLARICE, Tartaglia's daughter, in love with Leandro: Romina Merei
LEANDRO, Pantalone's son: Ruslan Bârlea
BRIGHELLA, the king's servant: Radu Lărgeanu
SMERALDINA, Brighella's daughter: Adriana Băilescu
TRUFFALDINO, bird keeper, in love with Smeraldina: Matei Rotaru
DURANDARTE, magician: Matei Rotaru
Soldiers, Hunters, Citizens, Two Stags, The Bear:
stage manager: Vlad Negrea
lights technician: Jenel Moldovan, Andrei Mitran
sound technician: Vasile Crăciun
sufleur: Irina Barbir

Apărător înfocat al Commediei dell'Arte și al tradiției interpretative italienești, Carlo Gozzi a integrat mecanismele, tipologiile și structura acestei forme de teatru în operele sale dramatice, popularizându-le astfel din nou într-o perioadă de efervescență inovatoare, începută la mijlocul secolului al XVIII-lea. Succesul autorului s-a datorat în principal pieselor cu subiecte fantastice pe care le-a definit ca basme teatrale. Regele cerb, o pledoarie pentru dragostea pură, necondiționată, se numără printre cele mai fermecătoare scrieri ale sale, conducând intriga supranaturală spre un mesaj plin de candoare despre triumful binelui și al dreptății.
 

Regele Deramo se află într-o căutare disperată a iubirii adevărate, ajutat de o mașinărie care dezvăluie intențiile ascunse din inimile femeilor. După ce testează toate tinerele din Serendippo, ținutul pe care îl guvernează, o alege pe Angela, fiica credinciosului ministru Pantalone, pe care o iubește însă și un alt demnitar al monarhului, perfidul Tartaglia. Fiind un sforar uns cu toate alifiile și mânat de patima răzbunării, acesta din urmă se folosește de un al doilea secret magic al lui Deramo pentru a-i fura identitatea și a-i uzurpa tronul. Regele urgisit, captiv în trup de animal, trebuie să îl demaște pe trădător cu ajutorul acelorași forțe mistice care l-au adus în impas.
 

Tudor Lucanu recreează această lume miraculoasă în ritmul trepidant al Commediei dell'Arte, amintind de simplitatea reconfortantă a poveștilor din copilărie, dar și de pofta de joacă aparent inepuizabilă pe care acestea ne-o inspirau odinioară. Dincolo de măștile lor convenționale, personajele întrupează valori eterne, argumentând astfel importanța ingenuității în lupta cu răul. Decorul multifuncțional și costumele în tonuri pământii ne atrag într-un spațiu guvernat de energii primordiale, readucând arta teatrului pe traiectoria marilor sărbători publice și a riturilor păgâne de pe care s-a lansat în forma sa originară. Opening date: Thursday, July 4 2024

Next performance
Wednesday, September 4 2024, at 19:00
Main stage
AG
1h 40 min.