GATES OPEN DAY

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

 

ZIUA PORȚILOR DESCHISE - a paisprezecea ediție

Teatrul Național „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca vă invită în data de 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, la ZIUA PORȚILOR DESCHISE, aflată la a XIV-a ediție!

 

Din foaier la rotondă și de la scena mare la Studio Euphorion, v-am pregătit activități prin care să descoperiți spațiul teatrului într-o nouă lumină: avem ateliere, tururi ghidate de actori, o repetiție deschisă a spectacolului A douăsprezecea noapte sau Cum doriți, un concert Ada Milea și multe alte evenimente pentru cei mici și cei mari!

 

Invitata specială a acestei ediții a Zilei Porților Deschise va fi actrița Coca Bloos, care va avea un dialog cu Ștefana Pop-Curșeu, teatrolog și directoarea artistică a Teatrului „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, dar și cu publicul prezent.

  

Evenimentul se va desfășura între orele 11:00 și 21:00 și se adresează atât tinerilor, cât și adulților.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Accesul la evenimente (inclusiv la vizitele în culise) se va face pe principiul „primul venit, primul servit”.
 


 

ZIUA PORȚILOR DESCHISE - a treisprezecea ediție

În 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, porțile Teatrului Național din Cluj-Napoca s-au deschis din nou, la a XIII-a ediție a ZILEI PORȚILOR DESCHISE!

Au avut loc ateliere, lecturi, zone de creație și spectacole, dar și evenimente care au adus publicul clujean mai aproape de lumea din spatele cortinei: tururi ghidate de actori, precum și o repetiție deschisă a celei mai noi producții ale noastre: Scorpia neîmblânzită, în regia Letei Popescu.

Invitatul special al acestei ediții a Zilei Porților Deschise a fost actorul Marian Râlea, care a avut un dialog cu Anca Hanu și Cătălin Herlo, actori ai trupei naționalului clujean, dar și cu publicul prezent.

ZIUA PORȚILOR DESCHISE s-a încheiat cu BASME VECHI ȘI BASNE NOI, în regia lui Ionuț Caras, un spectacol care folosește și reinterpretează basme mai puțin cunoscute din literatura populară românească.ZIUA PORȚILOR DESCHISE - a douăsprezecea ediție

După un an de pauză datorată pandemiei de Covid-19, ZIUA PORȚILOR DESCHISE a revenit în 20 mai 2022, la sediul Teatrului Național din Cluj-Napoca!

Desfășurată în mod tradițional în data de 27 martie, ca o celebrare a Zilei Mondiale a Teatrului, ZIUA PORȚILOR DESCHISE este unul dintre evenimentele asupra cărora restricțiile impuse de pandemie au avut un impact major. Evenimentul nu a avut loc în anul 2021, iar în 2020 am prezentat o ediție specială online în luna noiembrie. Am fost cu atât mai bucuroși și mai recunoscători când, în sfârșit, am putut să vă întâmpinăm din nou în spațiile teatrului pentru acest eveniment atât de îndrăgit, special creat pentru a facilita apropierea dintre teatru și publicul său, pentru a oferi experiențe inedite, călătorii frumoase de amândouă părțile cortinei, tuturor celor care aleg să ne viziteze în această zi.
 

A douăsprezecea ediție a ZILEI PORȚILOR DESCHISE a cuprins atât activități dedicate celor mici: spectacol de teatru, ateliere și zonă de creație, face painting și baloane modelabile, stand de carte de la Librăria Bookstory, cât și evenimente pentru cei mari: momente de teatru-lectură cu actorii Teatrului Național, omagiind anul 2022 ca Anul Molière și Anul Caragiale, o sesiune muzicală cu viniluri, o proiecție de scurtmetraje și reprezentații de spectacole realizate de studenții Facultății de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca, atât pe cele două scene ale Teatrului Național, cât și la Facultatea de Litere. De asemenea, vizitatorii au avut posibilitatea de a-și exersa creativitatea personalizând obiecte ceramice la alegere, puse la dispoziție de Ceramic Cafe, cu o scurtă intervenție a actriței Sânziana Tarța, care a desenat alături de participanți.

Din programul evenimentului nu au lipsit iubitele vizite în culise ghidate de actorii teatrului, iar anul acesta am fost entuziasmați să anunțăm nu doar un tur în limba engleză, ci și un tur cu traducere în limba ucraineană, o expoziție dedicată universului Teatrului Național și o expoziție de obiecte din materiale reciclate, ale artistului Vlad Mureșan.

În contextul situației istorice particulare pe care o traversăm, evenimentul va include și un atelier dedicat celor mai tineri membri ai comunității ucrainene din Cluj-Napoca, care mai apoi, se va transforma în loc de întâlnire și spațiu de joacă pentru comunitatea ucraineană, în a doua parte a zilei.
ZIUA PORȚILOR DESCHISE - a unsprezecea ediție - online

În primul an de pandemie, Ziua Porților deschise s-a reinventat, transferându-se în online.

Exercițiul de imaginație pe care l-am propus a fost să ne amintim împreună momentele minunate pe care le-am împărtășit în trecut și, plecând de la ele, să ne imaginăm un viitor în care îmbrățișările sunt din nou la modă.

Din programul online au făcut parte spectacole-ateliere, o expoziție, un tur virtual ghidat al teatrului, o repetiție deschisă și o discuție cu Maia Morgenstern, Oana Pellea și Marius Bodochi, moderată de Mihai Măniuțiu.ZIUA PORȚILOR DESCHISE - a zecea ediție


În anul în care Teatrul Național Cluj-Napoca împlinește 100 de ani de existență, Ziua Porților Deschise se află la cea de-a 10-a ediție!

 

Organizat, ca în fiecare an, pe data de 27 martie, când sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului, evenimentul din acest an s-a adresat atât copiilor, cât și adulților! Au fost organizate două expoziții, ambele dedicate aniversării de 100 de ani de teatru național român la Cluj. Pe de o parte, copiii au fost invitați să ne trimită desene inspirate pe această temă, iar cele mai reușite lucrări au fost expuse în holul teatrului și premiate. De asemenea, evenimentul a prezentat expoziția „Începuturile Teatrului Național Cluj-Napoca", în cadrul căreia au fost expuse primele fotografii, afișe și documente din arhiva teatrului.

 

Alături de spectacole, lecturi și ateliere pentru copii, evenimentul a prezentat filme, fragmente de commedia dell'arte și o primă conferință din ciclul conferințelor lunare pe care teatrul le va organiza cu ocazia centenarului. Evenimentul s-a încheiat cu o spumoasă repetiție deschisă a spectacolului realizat de Ada Milea, CHIRIȚA ÎN CONCERT, urmată de o întâlnire cu invitatul special al zilei, actorul George Mihăiță.
ZIUA PORȚILOR DESCHISE 2018 - a noua ediție


Teatrul Național Cluj-Napoca a organizat și în acest an, de Ziua Mondială a Teatrului, Ziua Porților Deschise, eveniment aflat acum la cea de-a IX-a ediție. Evenimentul a avut loc marți, 27 martie 2018, între orele 11:00 - 19:00, în sălile și foaierele teatrului, și a inclus atât activități dedicate copiilor, cât și pentru adolescenți și adulți. Intrarea a fost liberă, în limita locurilor disponibile. 

Detalii despre eveniment găsiți aiciZIUA PORȚILOR DESCHISE 2017 - a opta ediție


ZIUA PORȚILOR DESCHISE v-a invitat și în acest an, pe data de 27 martie 2017, între orele 12:00 și 19:00, să sărbătorim împreună Ziua Mondială a Teatrului. Intrarea a fost liberă, în limita locurilor disponibile, și a inclus numeroase evenimente, precum concertul interactiv CARNAVALUL ANIMALELOR, sub bagheta dirijoarei Dalma Kovács, și spectacolul MINUNI ȘI CIOBURI DE OGLINDĂ, după Alice în Țara Minunilor și Alice în Țara Oglinzilor de Lewis Carroll, spectacol susținut de studenții la actorie ai clasei Ionuț Caras și Mara Opriș, Facultatea de Teatru și Televiziune, UBB Cluj-Napoca). De asemenea, au avut loc ateliere, o dezbatere, proiecții și multe alte evenimente, care au culminat cu o întâlnire a spectatorilor cu actrița Oana Pellea. 

Detalii despre eveniment găsiți aiciZIUA PORȚILOR DESCHISE 2016 - a șaptea ediție

Cea mai de succes ediţie de până acum a evenimentului Ziua Porţilor Deschise, organizat anual de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, s-a bucurat, la ediţia din 27 martie 2016, de prezenţa a aproximativ 5.000 de spectatori! Atât momentele oferite celor mici, cât şi evenimentele destinate adulţilor, au atras un public numeros, care şi-a dorit să petreacă această zi de sărbătoare pentru lumea teatrului, în compania noastră. 

Detalii despre eveniment găsiți aiciZIUA PORȚILOR DESCHISE 2015 - a șasea ediție


2.000 de oameni au participat la cea de-a şasea ediţie a evenimentului ZIUA PORŢILOR DESCHISE organizat de Teatrul Naţional Cluj-Napoca 27 martie 2015, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Evenimentul a avut loc între orele 10:00 şi 19:00, iar intrarea a fost liberă.

 

Invitatul special al evenimentului a fost actorul Marcel Iureş, într-un dialog cu regizorul Mihai Măniuţiu, dialog urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu spectatorii şi o sesiune de autografe. ZIUA PORŢILOR DESCHISE a fost formată din două momente mari, unul dedicat copiilor, între orele 10:00 şi 14:00, care a conţinut un spectacolfacepaiting şi baloane modelabilelectură de poveşti  şi un atelier creativ de teatru, şi un moment dedicat adulţilor, între orele 14:00 şi 19:00, cu fragmente dintr-un spectacol de commedia dellarte, un recital de muzică veche din zona Maramureşului, dezbatere pe tema „Teatru şi societate", dar şi o repetiţie cu public, urmată de discuţii cu realizatorii spectacolului 12 oameni furioşi  de Reginald Rose, regia Tudor Lucanu. De asemenea, spectatorii au avut ocazia de a participa la două sesiuni de Theatre trivia, la o  instalaţie de lumini şi sunet şi să admire statui vivante. Spectatorii au vizitat scena şi culisele teatrului în cadrul unor vizite ghidate de actori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Pe toată durata evenimentului, teatrul a găzduit o expoziţie de fotografii de teatru realizate de Nicu Cherciu, precum şi Librăria Teatrului Naţional Cluj-Napoca şi Librăria Bookstory, o expoziţie cu vânzare de obiecte realizate de tineri cu dizabilităţi şi Cafeneaua Doamna T

Detalii despre eveniment găsiți aici
 ZIUA PORȚILOR DESCHISE 2013 - a cincea ediție

Teatrul Naţional Cluj-Napoca a organizat cea de-a cincea ediție a ZILEI PORŢILOR DESCHISE, pe data de 27 martie 2013, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Evenimentul s-a desfășurat între orele 11:00 şi 18:00, timp în care spectatorii au putut participa la vizite în culisele teatrului, ghidate de actori, recitaluri de muzică clasică susținute de Iulia Merca și Mira Gavriș, Alexandru Negriuc și  Cvartetul Finessi, vizionări de scurtmetraje cu actori ai teatrului în distribuție, vizionarea înregistrării spectacolului MEMO, în regia Monei Marian. 

Copiii au asistat laspectacol interactiv Poveşti de adormit copii prezentat de Teatrul Lupeto, și s-au putut amuza cu face painting și baloane modelabile. Pe durata întregului eveniment, vizitatorii teatrului au putut viziona o selecție de fotografii din spectacolele curente ale teatrului precum și afișe din arhivă și un colaj din spectacole realizate de Mona Marian. De asemenea, spectatorii s-au putut bucura de delicatesele oferite de Cafeneaua Doamna T și au avut ocazia de a achiziționa cărți de la librăria teatrului și Librăria Bookstory, toate prezente în clădirea Teatrului Național din Cluj.

Detalii despre eveniment găsiți aici.
 ZIUA PORȚILOR DESCHISE 2012 - a patra ediție

Teatrul Naţional Cluj-Napoca a organizat și în acest an, pe 27 martie, Ziua Porţilor Deschise, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Între orele 12:00 şi 18:00 intrarea a fost liberă, iar vizitatorii au avut ocazia de a participa la o serie de evenimente pentru toate gusturile şi vârstele: vizitarea culiselor teatrului, însoțiţi de actorii Teatrului Național, un spectacol interactiv dedicat copiilor, dar şi recitaluri de muzică instrumentală, întâlniri cu scriitori clujeni care au citit din lucrările lor, fotografii cu imagini din spectacolele teatrului şi afişe de arhivă, fragmente dintr-un spectacol de arhivă al teatrului urmate de discuții cu actori din distribuţie, o repetiţie de spectacol.

Detalii despre eveniment găsiți aici
 ZIUA PORȚILOR DESCHISE 2011 - a treia ediție