News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery


Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolelor DEMONII. ÎNCEPUTURI și DEMONII. SPOVEDANIA LUI STAVROGHIN după F.M. Dostoievski, în traducerea lui Nicolae Gane, scenariu de Tudor Lucanu. Premierele spectacolelor vor avea loc în Sala Mare, sâmbătă, 10 octombrie şi duminică, 11 octombrie de la orele 19:00, iar publicul poate opta pentru vizionarea acestora în sala de spectacol sau online, în regim de live streaming.

regia: Tudor Lucanu

decorul și proiecțiile video: Tudor Lucanu

costumele: Zsòfia Gàbor

muzica live: Radu Dogaru

maestru de lumini: Jenel Moldovan

 

Distribuţia:
Nikolai Vsevolodovici Stavroghin: Ionuț Caras

Piotr Stepanovici Verhovensk: Matei Rotaru

Maria Timofeevna Lebeadkina, Daria Pavlovna Șatova, Lizaveta Nikolaevna Tușina, Șigaliov: Sânziana Tarța

Fedka-Ocnașul, Virghinski: Dan Chiorean

Ignat Lebeadkin, Liputin: Adrian Cucu

Ivan Pavlovici Șatov: Miron Maxim

Alexei Nilîci Kirillov: Cosmin Stănilă

Mavriki Nikolaevici Drozdov, Seminaristul: Mihai-Florian Nițu

Artemi Pavlovici Gaganov, Leamșin: Radu Dogaru

Matrioșa: Ecaterina Pop-Curșeu

  

F.M. Dostoievski a publicat romanul Demonii în anul 1872. Este romanul în care sunt caricaturizaţi şi condamnaţi aceşti antemergători ai comunismului, capii mișcării democrate din Rusia. Personajele se prezintă ca niște posedați, îndrăciți, ceea ce, mai apoi, s-a dovedit a fi foarte aproape de adevăr. De altfel, unul dintre revoluționarii lui Dostoievski, Șigaliov, are o teorie care se „lipește" de minune pe tot ceea ce comunismul urmărea: „Nu e nevoie de instrucție, cultură; destul cu știința (...) trebuie orânduită supunerea. Un singur lucru lipsește în lume: ascultarea (...) vom reduce totul la un sigur numitor, egalitate și depersonalizare deplină". În acest climat, eroii lui Dostoievski își duc existențele paroxistice într-un vârtej delirant de trăiri și zvâcniri ale ființei lor lăuntrice. Însuși Thomas Mann își arăta „stima",  făcând „o reverență aproape mistică" față de „măreția religioasă a păcătoșilor și damnaților" lui Dostoievski „față de geniul bolii și boala geniului, față de acest prototip al obiditului și posedatului în care sfântul și criminalul sunt una și aceeași persoană".


În dramatizarea făcută romanului, Tudor Lucanu a urmărit nu doar firul roșu impus  de personajul principal Stavroghin - demers în urma căruia a rezultat Demonii. Spovedania lui Stavroghin -, ci și o incursiune a actorilor în lumea personajelor scriitorului în încercarea de a le descoperi  şi a-i aduce mai aproape de lumea de azi, în Demonii. Începuturi. A rezultat acest „spectacol-duet" (expresia îi aparține regizorului), care invită la o sondare a propriei ființe, a felului în care ne raportăm astăzi la credință și la alte probleme majore ale existenței.


10.06.2020
Primele spectacole ale stagiunii 2020/2021

Ne-am întors la teatru. Primul spectacol din această stagiune a fost un succes. Este adevărat că ne revedem într-un număr mai restrâns, dar asta nu ne oprește din a ne simți bine împreună.
 
Stagiunea 2020/2021 va fi diferită, și pentru a merge înainte cu bine, avem nevoie de susținerea voastră. Vă invităm să ne fiți alături pentru a face pasul următor împreună. Cu mic, cu mare reușim să ne bucurăm de tot ceea ce descoperim în noi prin teatru. Iar regulile care se impun ne-au adus tuturor un plus de confort pentru a ne simți în siguranță.

Vă mulțumim că sunteți alături de noi și că ne-ați arătat că distanța nu există în artă. Să ne revedem cu bine în cât mai multe momente demne de aplauze.




 


09.22.2020
3 din 3: Teatrul Național din Cluj-Napoca premiat la Gala Premiilor UNITER 2020

Bucuria nominalizării la trei dintre cele mai prestigioase premii – „Cel mai bun spectacol”, „Cea mai bună actriță în rol principal”, „Cel mai bun actor în rol secundar” – a fost intensificată luni seara de câștigarea acestora în cadrul celei de-a XXVIII-a gale a Premiilor Uniunii Teatrale din România, găzduite de Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova.

„Chiritza în concert” după Vasile Alecsandri şi Matei Millo, un spectacol-concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, a fost desemnat cel mai bun spectacol al anului 2019.
Interpreta rolului „Chiritza Bârzoi” din acest spectacol, minunata noastră Anca Hanu, a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit ingeniosului nostru Cristian Grosu, pentru rolul „Caliban” din spectacolul „Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa.

Juriul final a fost format din regizorul Radu Apostol, scenograful Cosmin Ardeleanu, criticul de teatru Doru Mareş, actrița Crina Mureşan și criticul de teatru Cristina Rusiecki.

Felicitări călduroase tuturor celor nominalizați și câștigătorilor!
Îi felicităm pe Anca Hanu, Cristi Grosu și toată echipa spectacolului „Chiritza în concert”: Ada Milea, Anca Hanu, Cornel Răileanu, Mihnea Blidariu, Cristian Rigman, Sânziana Tarța, Miron Maxim, Matei Rotaru, Radu Dogaru, Cosmin Stănilă, precum și echipa tehnică. Un gând special se îndreaptă spre cea care nu mai este printre noi, Alexandra Constantin, scenografa spectacolului.

Timpurile nu sunt tocmai prietenoase cu teatrul și câștigarea acestor premii ne bucură, ne onorează și ne motivează. Înseamnă mult pentru noi: ele sunt o reflectare a muncii intense și a pasiunii care animă întreaga echipă a Teatrului Național din Cluj-Napoca. Și, atât de prețios pentru noi, un semn al aprecierii și al susținerii voastre, dragi iubitori de teatru – vă mulțumim!

În încheiere, un supliment la veștile bune: „Chiritza în concert” se joacă pe scena mare a teatrului în 4 octombrie de la ora 19:00!
 


09.18.2020
INSTRUCȚIUNI DE ACCES ȘI VIZIONARE A SPECTACOLELOR ÎN CONTEXTUL PREVENIRII INFECȚIEI CU Sars-CoV-2


Prin participarea la spectacolele şi evenimentele Teatrului Naţional Cluj-Napoca, spectatorii se obligă să respecte atât REGULAMENTUL OFICIAL PENTRU PUBLIC, cât și prezentele INSTRUCȚIUNI DE ACCES ȘI VIZIONARE A SPECTACOLELOR, aprobate în contextul prevenirii îmbolnăvirilor cu Sars-CoV-2, conform Ordinului nr. 3142/1495/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii, pe tot parcursul prezenţei în spaţiile Teatrului. În caz de nerespectare a acestor reguli, Teatrul îşi rezervă dreptul de a refuza accesul persoanelor sau excluderea acestora de la evenimentele desfăşurate în sălile şi spaţiile Teatrului, fără a avea obligaţia de a restitui contravaloarea biletului.

Asumarea riscurilor care rezultă în urma participării la spectacole se va face individual, de către toţi cei implicați: public și echipă.

·       Nu este permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală modificată) sau a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3°C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3°C, aceasta va fi măsurată din nou, o singură dată, după 2-5 minute.

 

·       Accesul publicului va fi permis numai cu condiția purtării măștii (medicale / non-medicale). Purtarea măștii este obligatorie pe toată perioada prezenței în incinta Teatrului. Pentru a oferi o protecţie eficientă, masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.

 

·       Persoanele care refuză triajul epidemiologic sau purtarea măştii nu vor avea acces în clădirea Teatrului. În aceste condiții, prețul biletului achiziționat nu va fi returnat.

 

·       În toate zonele de aşteptare (la intrare, la toaletă sau la ieşire) participanţii trebuie să poarte masca de protecție și să păstreze distanţa de minimum 1,5 m față de celelalte persoane.

 

·       Pe scaune, distanţa fizică între persoane va fi de 1,5 m. Nu este permisă așezarea pe alt loc, decât cel marcat pe biletul cumpărat.

Biletele pot fi achiziționate online pe www.biletmaster.ro și de la Agenția Teatrală din incinta Teatrului Național, pe latura vestică, deschisă de marți până duminică între orele 11:00-14:00 și 15:00-17:00. În zilele de spectacol Agenția este deschisă până la ora 18:45.

Recomandăm achiziţionarea biletelor online şi plata cu cardul în Agenţia de Bilete.