News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery


Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului Dona Juana de Radu Stanca. Premiera va avea loc vineri, 7 aprilie 2023, în Studioul „Euphorion", de la ora 19:00.

 

regia și decorul: Tudor Lucanu    

costumele: Zsófia Gábor               

 

distribuţia:
Cecilia Lucanu-Donat

Matei Rotaru



Autorul mesajului: Samiha AYOUB (Egipt), actriță

Către toţi prietenii mei, artişti de teatru din lumea întreagă

Vă scriu acest mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului şi, deşi sunt foarte fericită să mă adresez vouă, fiecare fibră a fiinţei mele tremură sub povara din cauza căreia suferim cu toţii – artişti de teatru şi nu numai –, aceea a presiunilor strivitoare şi a simţămintelor contradictorii pe care le provoacă starea lumii de astăzi. Instabilitatea este rezultatul direct a ceea ce lumea noastră îndură în materie de conflicte, de războaie şi de catastrofe naturale, care au avut efecte devastatoare nu doar asupra lumii noastre materiale, ci şi asupra lumii noastre spirituale şi a păcii noastre sufleteşti.

Vă vorbesc astăzi cu sentimentul că întreaga lume a devenit o împrăștiere de insule izolate sau de corăbii zorind spre orizonturi învăluite în ceaţă, fiecare desfăşurându-şi pânzele şi navigând fără busolă şi fără să vadă la orizont nimic care să o îndrume. Şi totuşi continuăm să navigăm, sperând să ajungem într-un port sigur, care să ne adăpostească după îndelungile rătăciri în mijlocul unei mări clocotitoare.

Niciodată nu am fost atât de strâns legaţi unii de alţii ca astăzi, dar, în acelaşi timp, lumea noastră nu a fost niciodată atât de dizarmonioasă, îndepărtându-ne pe unul de celălalt. În asta rezidă dramaticul paradox pe care ni-l impune lumea noastră contemporană. În ciuda fenomenului la care asistăm cu toţii în materie de convergenţă în circulaţia informaţiilor, cu aceste comunicaţii moderne care au desfiinţat toate graniţele geografice, conflictele şi tensiunile la care suntem martori au depăşit limitele percepţiei logice şi au creat, în mijlocul acestei aparente convergenţe, o divergenţă fundamentală, care ne îndepărtează de adevărata esenţă a umanităţii în forma ei cea mai simplă.

Teatrul, în esenţa sa originară, este un act pur uman, bazat pe adevărata esenţă a umanităţii, care este viaţa. Cum a spus marele deschizător de drumuri Konstantin Stanislavski: „Nu veniţi niciodată la teatru cu picioarele pline de noroi. Lăsaţi-vă afară praful şi murdăria. Lăsaţi la uşă, o dată cu hainele de stradă, micile voastre griji, sfade, măruntele voastre greutăţi, toate aceste lucruri care vă strică viaţa şi vă abat atenţia de la arta voastră!”. Când urcăm pe scenă, o facem având în noi o singură viaţă, viaţa unei unice fiinţe omeneşti. Dar această viaţă are o uriaşă capacitate de a se diviza şi a se reproduce spre a se transforma în numeroase vieţi pe care noi le răspândim în această lume, pentru ca ele să înflorească şi să-şi reverse parfumul asupra celorlalţi.



Teatrul Național din Cluj-Napoca celebrează ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI, 27 martie 2023, cu o nouă ediție a îndrăgitului eveniment ZIUA PORȚILOR DESCHISE.

Creată pentru a consolida legătura dintre teatru și publicul său, ZIUA PORȚILOR DESCHISE este un eveniment anual care cuprinde activități diverse din sfera artistică dedicate atât celor mici, cât și celor mari.

Ziua va începe cu spectacolul de teatru pentru copii DESPRE STELE, o producție MiniREACTOR, iar cei mici se vor putea bucura apoi de zona de creație care le este dedicată, de atelierele de marionete, baloane uriașe de săpun și jonglerii conduse de Magic Puppet, și de sesiunea de face painting și baloane modelabile a echipei de la Tărâmul Fericirii.

Așteptată cu entuziasm este și lectura publică susținută de creatorul seriei „Olguța", autorul Alex Moldovan. Acesta va lectura POVESTIRI DE CITIT PE SUB BANCĂ și va rămâne cu noi pentru o sesiune de discuții și autografe.


Vizitele în culise ghidate de actorii Teatrului nu vor lipsi nici anul acesta din program.


Adolescenții vor avea ocazia să descopere mai multe despre munca actorului participând la atelierul de teatru și improvizație condus de Diana Buluga, actriță a Teatrului Național din Cluj-Napoca și manager Create.Act.Enjoy. De neratat este și NOROC SĂ AI, un spectacol de teatru sonor produs de Teatrul Improbabil care are la bază textul lui Cosmin Stănilă, actor al Teatrului Național Cluj-Napoca.


Programul Zilei Porților Deschise va include o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI după William Shakespeare, condusă de regizoarea spectacolului, Leta Popescu. 


Începând cu ora 17:00, iubitul actor Marian Râlea, „Magicianul", revine la Teatrul Național din Cluj-Napoca în postura de INVITAT SPECIAL AL ZILEI, pentru un dialog magic cu actorii Anca Hanu și Cătălin Herlo.


Ziua se va încheia cu un spectacol de poveste: BASME VECHI ȘI BASNE NOI, o producție Texte Bune în Locuri Nebune. Ne vor încânta cu povești spuse cu măiestrie actorii: Ionuț Caras, Matei Rotaru, Cosmin Stănilă și Radu Dogaru. Universul sonor al poveștilor va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.


În pregătirea evenimentului, și ca o marcare simbolică a aniversării de 13 ani a Zilei Porților Deschise, Teatrul Național Cluj-Napoca vă invită să descoperiți o selecție captivantă de fotografii din spectacolele sale în cadrul expoziției Portrete ale Efemerului - cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023. Expoziția poate fi vizitată pe Bulevardul Eroilor, în cadrul instalației expoziționale 10x10 a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, până în data de 15 aprilie 2023.


Vă prezentăm mai jos programul complet al ZILEI PORȚILOR DESCHISE 2023.


Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul la evenimente (inclusiv la vizitele în culise) se va face pe principiul „primul venit, primul servit", cu excepția atelierului de teatru și improvizație pentru adolescenți (14-18 ani) susținut de actrița Diana Buluga, pentru care e necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro (în limita a 14 locuri).



Teatrul Național din Cluj-Napoca organizează în data de 17 martie, ora 11:00, pe Bulevardul Eroilor (în zona Monumentului Memorandiștilor), vernisajul expoziției Portrete ale Efemerului - cele mai frumoase fotografii de spectacol 2010-2023în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

 

Cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, 27 martie 2023, și a aniversării de 13 ani a îndrăgitului eveniment Ziua Porților Deschise, Teatrul Național din Cluj-Napoca vă invită să descoperiți o selecție captivantă de fotografii din spectacolele sale în cadrul expoziției Portrete ale Efemerului - cele mai frumoase fotografii de spectacol 2010-2023.

 

Expoziția se înscrie în demersul Teatrul Național din Cluj-Napoca de a aduce teatrul cât mai aproape de oameni, de a-și deschide porțile literal și metaforic, ieșind în întâmpinarea publicului clujean, stimulându-i curiozitatea, dorința de cunoaștere, și încurajându-l să participe la evenimentele dedicate artelor spectacolului.

 

Constând într-o suită de fotografii de teatru din spectacole îndrăgite, expoziția se adresează tuturor categoriilor de vârstă. De la mic la mare, clujenii sunt invitați să descopere instantanee memorabile din spectacolele Teatrului, din stagiuni trecute și din cea prezentă. Ne-am dorit ca expoziția să fie nu doar un prilej de revizitare a unor amintiri frumoase, ci și un îndemn la crearea de noi amintiri prețioase legate de teatru, prin (re)descoperirea producțiilor Teatrului Național din Cluj-Napoca.

 

Expoziția poate fi vizitată în perioada 16 martie - 15 aprilie 2023.

 

Curatori: Oana Herlo, Delia Oancea, Ramona Tripa

Fotografii: Nicu Cherciu