News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

04.29.2024
Programul Agenției Teatrale în perioada 1-6 mai

Dragi spectatori,Vă anunțăm că Agenția teatrală va fi închisă în perioada 1-6 mai 2024.


Biletele pentru spectacolele Teatrului Național pot fi în continuare achiziționate online, de pe platforma bilete.ro.


Agenția teatrală se va redeschide marți, 7 mai 2024, și va funcționa după programul obișnuit.Echipa Teatrului Național vă urează Sărbători de Paști fericite!Teatrul Național „Lucian Blaga" Cluj-Napoca prezintă joi, 18 aprilie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, premiera spectacolului-concert Cântece de speriat frica, realizat de Ada Milea după idei din textele Hertei Müller.

 

Reconstituind prin cântece parcursul biografic al autoarei româno-germane, Ada Milea explorează o lume fracturată sub presiunea războiului, a dictaturii și a dezrădăcinării, în care iubirea și prietenia își demonstrează constant vulnerabilitatea, dar și puterea. Scenografa Alexandra Mureșan schițează un spațiu intim, menit să îl reflecte pe cel interior, al conștiinței aflate în luptă pentru propria libertate. Acest univers la scară redusă, de o profuzime tainică, este însă populat de umbre, ca niște reverberații ale memoriei. Interpreții Anca Hanu, Radu Dogaru, Cristian Rigman, Mihnea Blidariu, Adriana Băilescu și Miron Maxim, cu contribuția Mădălinei Mânzat și a lui Vlad Negrea, dau voce personajelor dintr-o istorie recentă, dar tot mai străină, personală și universală în simultaneitate, exorcizând prin muzică fricile, regretele și nostalgia unor vremuri în care victimele își împărțeau deseori viața cu propriii călăi. 


04.09.2024
Arta teatrului, sărbătorită la a XIV-a ediție a Zilei Porților Deschise

Ca un eveniment cultural să devină tradiție, repetabilitatea este o condiție necesară, dar nu suficientă. O asemenea calitate poate fi dobândită numai prin integrarea lui în existența comunității, ca parte din identitatea acesteia. De 14 ediții, Ziua Porților Deschise este un reper al vieții artistice a orașului. De tot atâția ani, pe 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită la Cluj prin această manifestare colectivă de proporții, ca gest de apreciere și recunoștință față de publicul Teatrului Național „Lucian Blaga".

În 2024, un număr de aproximativ 3000 de clujeni au ales să își petreacă ziua alături noi, participând la spectacolele, atelierele și momentele artistice incluse în program. Încă de dimineață, Sala mare a fost însuflețită de entuziasmul celor mai tineri spectatori, care au asistat la o reprezentație plină de umor a spectacolului Păcală, produs de AnimaArt. Au urmat ateliere pentru copii, tineri și adulți, vizite în culise, un spectacol-lectură, o repetiție cu publicul, reconstituirea cu voluntarii teatrului a scenei babelor din spectacolul Sânziana și Pepelea, un dialog fascinant cu invitata specială a zilei, actrița Coca Bloos, un concert susținut de Ada Milea și multe alte activități pentru întreaga familie. Facultatea de Teatru și Film a fost prezentă cu o prezentare a măștilor și scene de Commedia dell'Arte, dar și cu un spectacol realizat pe un scenariu colectiv. Timp de aproape zece ore, în sălile, foaierul și culisele Teatrului au răsunat aplauze, conversații animate și ritmuri muzicale.
 

Ca în fiecare an, ziua de 27 martie a prilejuit o întâlnire prietenească între artiști și spectatori, o celebrare comună, neconvențională, valoroasă prin familiaritatea ei, dar totodată surprinzătoare. Până la următoarea ediție, rămânem cu convingerea și satisfacția că am reușit să ne (re)apropiem de publicul nostru și să contribuim astfel la consolidarea comunității clujene. 


04.03.2024
Proiecte de educație non-formală prin teatru:
Ateliere de teatru pentru liceeni și tineri pasionați de scenăTeatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca vă propune pentru luna aprilie 2024, un curs introductiv în arta actorului, sub forma unor de întâlniri de lucru cu actrița Elena Ivanca. Cursul se adresează liceenilor și tinerilor pasionați de teatru. Participarea este gratuită, cu înscriere prealabilă. Vă invităm, așadar, să vă înscrieți la atelierul programat în luna aprilie:

 

DE LA TEXTUL CITIT LA INTERPRETAREA SCENICĂ: GEST, MIMICĂ, EXPRESIE VOCALĂ

cu Elena Ivanca

Cursul este compus din 2 ședințe:

sâmbătă, 6 aprilie, între orele 15:00-18:00 și

sâmbătă, 27 aprilie, între orele 11.00-14.00.

Înscrierile se fac, în limita locurilor disponibile (maximum 17 persoane), accesând următorul link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeWCbp_AZCv7wC7L3QHO-5j3pfuJI3CVPcsUYS0kZIA8XsCXg/viewform?usp=sf_link

Ținuta participanților trebuie să fie una lejeră, de mișcare.

 

Prin acest atelier vom descoperi împreună cum personajul din carte, personajul din cuvinte, citit, se poate transforma, devenind un personaj de scenă, viu, activ, expresiv. Vom descoperi cum trecem de la text la întruparea personajului.

Ceea ce face viu un text este intenția cu care îl rostești, multitudinea de sensuri și nuanțe, dicția și ambitusul vocal, rolul pauzelor, viteza vorbirii, ritmul, energia, felul în care punem accentul în frază și multe altele. Universul textului și al personajelor se lărgește pe măsură ce descoperim toate acestea.

Plecând de la o simplă lectură, vom vedea și experimenta cum se transformă totul și cum personajele își caută o nouă viață, iar povestea devine mai târziu spectacol, cu personaje în carne și oase.

Ce vom face? Vă voi propune o scenă dintr-o piesă de teatru, clasică sau contemporană, o vom cititi, o vom descifra pătrunzându-i secretele, o vom cuceri și vom porni activ pe drumul misterios al personajului viu, dându-i corp și voce.

Elena Ivanca