News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

07.08.2024
Programul agenției de bilete în perioada 8 iulie-26 august

Dragi spectatori, vă informăm că agenția de bilete a teatrului va fi închisă în perioada 8 iulie-26 august 2024. În această perioadă, biletele vor putea fi achiziționate exclusiv online, prin intermediul platformei: www.bilete.ro.

Începând din data de 27 august 2024, agenția de bilete va funcționa conform programului obișnuit.


07.17.2024
Teatrul Național din Cluj-Napoca, prezent cu trei spectacole în FNT 2024

Ne bucurăm să facem parte din Festivalul Național de Teatru de anul acesta cu spectacolele A DOUĂSPREZECEA NOAPTE SAU CUM DORIȚI de William Shakespeare, regie Botond Nagy, PIETONUL AERULUI de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa și ZEIȚE DE CATEGORIA B de Alexandra Felseghi, regia Andrei Măjeri (coproducție cu creart/Teatrelli, Teatrul „Regina Maria” Oradea și Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani)!

Festivalul Național de Teatru, ajuns la ediția a XXXIV-a, va avea loc anul acesta între 18-27 octombrie și este curatoriată de Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu.

Mai multe detalii și selecția completă pe site-ul www.fnt.ro.



A XII-a ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, care va avea loc în perioada 16-20 octombrie 2024, va aduce în atenția publicului o temă extrem de relevantă pentru contextul socio-cultural contemporan: Alterități.

 

Desprinzându-se din problematicile abordate direct sau indirect de cele mai recente spectacole ale stagiunii Teatrului Național clujean, tema „alterității" propune lansarea unor întrebări fundamentale astăzi: Cine este celălalt, străinul, dar semenul meu cu care conviețuiesc? Sunt eu, om al secolul XXI, o ființă unitară, consecventă cu mine însămi, sau există conflicte interioare, identitare, sufletești pe care trebuie să mi le asum și cărora trebuie să le caut rezolvare? Ce înseamnă să mă pun în locul celuilalt, să fiu celălalt, să privesc realitatea cu alți ochi, din afară? Dacă aș fi altul/alta, ce aș fi, cum aș fi? Îmi pot recunoaște rolurile jucate zi de zi? Mai pot distinge, în cotidianul inundat de virtualitate, între adevăr și ficțiune? Este celălalt cel care cred eu că este? Sunt eu cel care cred că sunt? Cum influențează toate aceste frământări viața mea în societatea românească și europeană de astăzi?

 

Întâlnirile Internaționale de la Cluj, prin spectacolele și evenimentele pe care le prezintă, deschid astfel o platformă de dialog artistic în jurul acestor întrebări, invitând publicul clujean, alături de numeroși specialiști la nivel național și internațional, să găsească răspunsuri care ne permit să înțelegem lumea în care trăim și să căutăm împreună soluții viabile pentru o societate educată, conștientă și responsabilă de viitorul ei.



Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca vă invită sâmbătă, 6 iulie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, la ultima premieră a stagiunii 2023/2024: spectacolul Slujitorii Frumuseții, în regia lui Çağlar Yiğitoğulları.
 

Cu o intuiție a nuanțelor lirice și filozofice perfect racordată la potențialul fizic și psihic al actorilor, performerul de origine turcă Çağlar Yiğitoğulları concentrează poemul hindus Bhagavad Gita, parte a epopeii Mahabharata, într-un răvășitor dialog muzical despre imposibilitatea și, totodată, necesitatea acțiunii în situații-limită, despre împăcarea cu sine și despre transfigurarea sufletească deseori dureroasă, însă indispensabilă parcurgerii drumului către înțelepciune. Muzica lui Mihnea Blidariu armonizează ritmuri arhaice și contemporane și apropie spiritualitatea românească de cea orientală, construind în acest fel un univers sonor dominat de o sacralitate universală.

 

Cei șapte interpreți (Mihnea Blidariu, Radu Dogaru, Anca Hanu, Diana-Ioana Licu, Mihai-Florian Nițu, Cristian Rigman și Sânziana Tarța) primesc misiunea de a spune o poveste pe cât de veche, pe atât de rezonantă cu lumea interioară a fiecăruia dintre noi, spectacolul fiind astfel susținut în întregime de energia umană, capabilă să producă lumină în eterna luptă cu întunericul. Esența textului antic își regăsește așadar corespondențe în societatea contemporană, demonstrând permanența dilemelor profund umane care ne leagă de strămoșii și de urmașii noștri.