News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

Postat pe 07.03.2024
SLUJITORII FRUMUSEȚII, ultima premieră a stagiunii 2023/2024
 

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca vă invită sâmbătă, 6 iulie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, la ultima premieră a stagiunii 2023/2024: spectacolul Slujitorii Frumuseții, în regia lui Çağlar Yiğitoğulları.
 

Cu o intuiție a nuanțelor lirice și filozofice perfect racordată la potențialul fizic și psihic al actorilor, performerul de origine turcă Çağlar Yiğitoğulları concentrează poemul hindus Bhagavad Gita, parte a epopeii Mahabharata, într-un răvășitor dialog muzical despre imposibilitatea și, totodată, necesitatea acțiunii în situații-limită, despre împăcarea cu sine și despre transfigurarea sufletească deseori dureroasă, însă indispensabilă parcurgerii drumului către înțelepciune. Muzica lui Mihnea Blidariu armonizează ritmuri arhaice și contemporane și apropie spiritualitatea românească de cea orientală, construind în acest fel un univers sonor dominat de o sacralitate universală.

 

Cei șapte interpreți (Mihnea Blidariu, Radu Dogaru, Anca Hanu, Diana-Ioana Licu, Mihai-Florian Nițu, Cristian Rigman și Sânziana Tarța) primesc misiunea de a spune o poveste pe cât de veche, pe atât de rezonantă cu lumea interioară a fiecăruia dintre noi, spectacolul fiind astfel susținut în întregime de energia umană, capabilă să producă lumină în eterna luptă cu întunericul. Esența textului antic își regăsește așadar corespondențe în societatea contemporană, demonstrând permanența dilemelor profund umane care ne leagă de strămoșii și de urmașii noștri. 

 

 


În ajunul unei mari bătălii, prințul Arjuna trebuie să ia hotărârea sfâșietoare de a porni la război împotriva propriilor veri, căutând răspunsuri la mentorul său, Krishna, care nu îl ghidează însă spre o decizie, ci spre puterea de a decide. Pentru a răspunde la întrebările zeului, muritorul trebuie să-și sondeze conștiința, să se înțeleagă pe sine și să accepte că orice victorie înseamnă, simultan, și înfrângere. Schimbul de replici dintre cei doi are ritmicitatea unui ritual străvechi, pe parcursul căruia războinicul capătă siguranța răspunsurilor, călătoria sa spirituală culminând cu înțelegerea deplină a propriei mortalități. 

 

Născut în 1977, la Ankara, Çağlar Yiğitoğulları este un artist preocupat de cunoașterea și forțarea limitelor fizice, spectacolele sale explorând natura umană și pledând pentru o regăsire a spiritualității pierdute. În 2023, a regizat la Teatrul Național Cluj-Napoca spectacolul Cântece șamanice/The Quest.

 

Slujitorii Frumuseții va mai avea o reprezentație duminică, 7 iulie, de la ora 19:00.

 

SLUJITORII FRUMUSEȚII

scenariu de Çağlar Yiğitoğulları, inspirat de Bhagavad Gita

traducere de Ramona Tripa

 

regia și decorul: Çağlar Yiğitoğulları

costumele: Sânziana Tarța

muzica: Mihnea Blidariu

asistent decor: Cătălin Codreanu

 

distribuţia:

Mihnea Blidariu

Radu Dogaru

Anca Hanu

Diana-Ioana Licu

Mihai-Florian Nițu

Cristian Rigman

Sânziana Tarța

 

regia tehnică: Răzvan Pojonie

lumini: Mădălina Mânzat, Ionuț Maier

sonorizare: Marius Rusu

sufleor: Alina Forna