News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

Postat pe 07.02.2024
REGELE CERB, premieră la final de stagiune

 

Teatrul Național „Lucian Blaga" Cluj-Napoca vă invită la avanpremiera și premiera spectacolului Regele cerb de Carlo Gozzi, în regia lui Tudor Lucanu. Cele două reprezentații vor avea loc joi, 4 iulie, de la ora 19:00, respectiv vineri, 5 iulie, de la ora 19:00, în Sala mare.

 

Scrisă în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și definită ca un „basm teatral", piesa lui Gozzi spune o poveste plină de farmec despre căile deseori întortocheate care conduc către victoria binelui și a dreptății, într-o lume în care răul, minciuna și dorința de parvenire pe nedrept se ascund sub masca prieteniei și a loialității.

 

Tânărul rege Deramo își caută jumătatea printre tinerele ținutului pe care îl guvernează, negăsind însă nicio fată care să îndeplinească singura cerință: o iubire sinceră și pură. Cu ajutorul unui secret magic, primit în dar de la vrăjitorului Durandarte, monarhul reușește să citească gândurile acestora și o alege pe cinstita Angela, fiica lui Pantalone, spre ciuda intrigantului ministru Tartaglia, îndrăgostit și el de aceasta. Inducându-l în eroare și profitând de încrederea oarbă a regelui, ticălosul ministru îi uzurpă identitatea, ținându-l captiv în trupul unui cerb. Însă cu ajutorul magiei, toate măștile cad, iar adevăratele identități și intenții sunt dezvăluite. Iubirea iese învingătoare, iar aventurile care îl conduc pe erou către un final fericit dovedesc importanța perseverenței și a păstrării inocenței în confruntarea cu răul.

 

 


Regizorul Tudor Lucanu creează un spațiu esențializat, la confluența dintre lumea occidentală și cea orientală, în care Commedia dell'Arte și elemente rituale din teatrul singalez se amestecă într-o explozie de energie și umor, potențate de aparenta simplitate a decorului și a costumelor (create de Zsófia Gábor). Prin acest basm adresat întregii familii, spectatorul este atras într-un univers al posibilităților infinite, amintind simultan de jocurile copilăriei, de sărbătorile stradale de odinioară și de potențialul miraculos al artei teatrului.

 

Carlo Gozzi (1720 - 1806) a fost un membru al aristocrației venețiene, preocupat de recuperarea și păstrarea tradiției în teatrul italienesc, fiind în special un apărător al Commediei dell'Arte, din care a preluat mecanisme și tipologii. Succesul i-a fost adus de basmele sale teatrale, în care aceste formule dramatice activează intriga fantastică, demonstrând în cele din urmă forța aproape mistică a iubirii în lupta dintre bine și rău.

 

REGELE CERB
de Carlo Gozzi
traducere de N. Al. Toscani

regia: Tudor Lucanu
decorul: Tudor Lucanu
costumele: Zsófia Gábor

mișcarea scenică: Cătălin Codreanu

Distribuţia:
CIGOLOTTI, povestitor în piața publică, va spune prologul reprezentației: Matei Rotaru
DERAMO, rege în Serendippo, îndrăgostit de Angela: Cosmin Stănilă
ANGELA, fiica lui Pantalone: Cecilia Lucanu-Donat
PANTALONE, al doilea ministru al lui Deramo: Cătălin Codreanu
TARTAGLIA, primul ministru și secretarul intim al lui Deramo, îndrăgostit de Angela: Miron Maxim
CLARICE, fiica lui Tartaglia, îndrăgostită de Leandro: Romina Merei
LEANDRO, fiul lui Pantalone: Ruslan Bârlea
BRIGHELLA, slujitorul regelui: Radu Lărgeanu
SMERALDINA, sora lui Brighella: Adriana Băilescu
TRUFFALDINO, păsărar, îndrăgostit de Smeraldina: Matei Rotaru
DURANDARTE, magician: Matei Rotaru