News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

Postat pe 05.27.2024
Premiera spectacolului PIETONUL AERULUI

 

Teatrul Național „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca vă invită joi, 30 mai, de la ora 19:00, în Sala mare, la premiera Pietonul aerului de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa, un spectacol tragi-comic despre o lume pe care uzanțele și prejudecățile au umflat-o, lăsând doar forme goale.

Domnul Bérenger (interpretat de Matei Rotaru), prezență recurentă a pieselor ionesciene, adevărată redută a umanității în calea îndobitocirii ei definitive, este de această dată un dramaturg care și-a repudiat arta și care caută în schimb să își găsească împlinirea în Anglia rurală. Aici, în buna tradiție a teatrului absurdului, fundamentele ipocrite ale traiului cotidian încep să se deconspire, iar peisajele idilice anticipează din când în când sechelele războiului. Protagonistul este imediat asaltat de indivizi respectabili din societatea englezească, incapabili să admită firescul zborului uman, pe care el însuși încearcă să-l demonstreze printr-un salt în văzduh, dincolo de existența convențională a norodului ofensat. Bérenger capătă astfel înțelepciunea vizionarului care a înțeles magnitudinea însingurării și a neantului post-apocaliptic, fiind însă izolat și ridiculizat când împărtășește impresii din periplul său extraatmosferic.
 

Cu o distribuție impresionantă, montarea lui Tompa Gábor concentrează esența acestei societăți defecte într-un spațiu și timp care ne pot aparține și nouă, concretizate vizual de Adrian Damian printr-o spectaculoasă construcție scenografică și comentate muzical cu simțul ludic al compozitorului Vasile Șirli. În ritmuri dinamice, excelent susținute colectiv și individual de trupa Naționalului clujean, povestea lui Bérenger și avertismentul acestuia cu privire la consecințele inerției umane își extind mizele dincolo de lumea Războiului Rece în care a scris Ionesco, amintindu-ne de amenințările noastre contemporane, de morțile și de neantul care pândesc în apropiere.


 Eugène Ionesco se numără printre cele mai importante voci ale avangardei franceze și europene, fiind considerat unul dintre părinții teatrului absurdului. În scrierile sale, automatismele limbajului, artificialitatea relațiilor interumane și decuplarea individului de propria sa conștiință sunt revelate într-un limbaj care doar simulează refuzul semnificării. Personajul lui Bérenger este de fapt o inserție autobiografică, prezentă în patru piese de un comic amar, cu situații la limita tragediei, inspirate de exasperarea lui Ionesco în fața exceselor și iraționalității postbelice.

Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc pe 4 iunie, de la ora 19:00.

 

PIETONUL AERULUI

de Eugène Ionesco

 

regia: Gábor Tompa   

decorul: Adrian Damian        

costumele: Luiza Enescu       

muzica originală: Vasile Șirli

mişcarea scenică: Ferenc Sinkó         

video design: Radu Daniel    

asistent de scenografie: Dariana Pau 

 

distribuţia:

Domnul Bérenger: Matei Rotaru       

Doamna Bérenger (Joséphine): Anca Hanu  

Domnișoara Bérenger: Diana-Ioana Licu     

Ziaristul (englez): Cristian Grosu      

Primul englez: Mihai-Florian Nițu    

Prima englezoaică: Angelica Nicoară

Băiețelul, fiul lor: Silvius Iorga         

Al doilea englez: Miron Maxim        

A doua englezoaică: Patricia Brad    

Fetița, fiica lor: Cecilia Lucanu-Donat          

John Bull: Radu Lărgeanu     

Prima englezoaică bătrână: Irina Wintze      

A doua englezoaică bătrână: Elena Ivanca    

Unchiul-Doctor: Ioan Isaiu   

Angajatul de la Pompe Funebre: Dan Chiorean        

Trecătorul din Anti-Lume, Omul în alb: Cătălin Codreanu  

Judecătorul, Călăul, Primul asesor: Ruslan Bârlea   

 

regia tehnică: Doru Bodrea   

lumini: Jenel Moldovan, Andrei Mitran        

sunet: Marius Rusu    

video: Vasile Crăciun

sufleor: Alina Forna