News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

Postat pe 01.10.2024
Premiera spectacolului ÎNGER ȘI DEMON

 

Teatrul Național Cluj-Napoca vă invită duminică, 14 ianuarie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, la premiera spectacolului Înger și demon, realizat de Emanuel Petran după poezii de Mihai Eminescu și Veronica Micle, în interpretarea lui Emanuel Petran și a Angelicăi Nicoară.

 

Spectacolul reconstituie parcursul biografic, spiritual și creator al marelui poet, concentrându-l dramaturgic într-un Ajun de Crăciun singuratic, o noapte a revelațiilor și a transformărilor sufletești, reflectate și devoalate de opera eminesciană. Astfel, Petran identifică, decupează și ficționalizează trei perioade marcante în activitatea de creație a lui Eminescu: cea definită de căutările sale în domeniul științific, concretizată în scrieri precum La steaua și Scrisoarea I, cea a poeziilor de dragoste, influențată de relația cu Veronica Micle - motiv pentru care versurile acesteia sunt, de asemenea, integrate în spectacol - și, în cele din urmă, cea a revenirii la o formă de spiritualitate specifică poporului român, prin acceptarea prezenței izbăvitoare a Maicii Domnului, ca metaforă a salvării prin credința strămoșească. Acest parcurs inițiatic este însoțit de prezența feminină într-o triadă simbolică redată de actrița Angelica Nicoară, care devine, pe rând, zeița Diana (ipostază a păgânismului, dar și a fascinației pentru iluzia certitudinii științifice), Femeia ca obiect al iubirii în toate fazele ei posibile și, la final, Fecioara Maria, a cărei apariție coincide cu acceptarea mortalității, dar și a posibilității mântuirii. 

 

Având premiera în apropierea Zilei Culturii Naționale, care coincide cu data nașterii lui Eminescu, Înger și demon este rezultatul unui studiu aprofundat al liricii eminesciene și, totodată, un omagiu adus celei mai importante personalități a literaturii române. Scenografia și selecția muzicală sunt de asemenea semnate de Emanuel Petran. Următoarea reprezentație este programată sâmbătă, 20 ianuarie 2024, de la ora 19:00.


ÎNGER ȘI DEMON
după poezii de Mihai Eminescu și Veronica Micle


regia, scenografia şi selecţia muzicală: Emanuel Petran
lighting design: Mădălina Mânzat
 

Distribuţia:
Emanuel Petran
Angelica Nicoară

regia tehnică: Răzvan Pojonie
lumini: Alexandru Corpodean
sonorizare: Vasile Crăciun
sufleor: Alina Forna