News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

Postat pe 03.06.2023
ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI - o nouă premieră pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca

 

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI după William Shakespeare, în regia Letei Popescu și cu scenografia lui Bogdan Spătaru. Textul de spectacol este realizat de Leta Popescu, după o adaptare de Maria Manolescu. Traducerea textelor din Shakespeare: Violeta Popa.

Premiera va avea loc miercuri, 8 martie 2023, în Sala mare, de la ora 19:00.

Este o propunere aparte, plină de umor, care revizitează și reevaluează miza socio-umană a faimoasei comedii a lui William Shakespeare care stă la baza realizării acestui spectacolul inedit.


Prima montare a piesei la Naționalul clujean datează din 1969, având titlul Femeia îndărătnică, regia Victor Ion Popa, iar în 1986, Mihai Măniuțiu pune în scenă piesa numind-o Îmblânzirea scorpiei.

Această nouă revizitare a Îmblânzirii scorpiei o are la pupitru pe Leta Popescu, absolventă de regie la Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB Cluj în 2013. În același an începe să monteze spectacole la teatre din Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu Mureș, Gheorgheni, Sibiu, dar și în zona independentă (Reactor, Fabrica de Pensule din Cluj, Zug.zone, Teatrul 3G Târgu Mureș, Replika București).

Muzica spectacolului este realizată de Radu Dogaru, iar coregrafia de Andrea Gavriliu. Din distribuție fac parte: Diana Buluga, Sânziana Tarța, Adrian Cucu, Irina Wintze, Patricia Brad, Silvius Iorga, Irina Barbir, Radu Lărgeanu, Cosmin Stănilă, Cecilia Lucanu-Donat, Radu Dogaru, Alexandra Tarce, Diana Ioana Licu.

Iată ce spune regizoarea despre munca la acest spectacol: „Am profitat de rama pe care o dă Shakespeare în varianta originală, aceea de teatru în teatru. Prologul pe care ni-l dă autorul ne spune că povestea cu Caterina și Petruccio se joacă în fața unui spectator nedus la teatru care reacționează «neîmblânzit» la ceea ce vede. Rama aceasta a făcut ca spectacolul să fie creat pe mai multe straturi și, sper eu, să aducă ceva în plus față de o lectură obișnuită a piesei. Spectatorii pot vedea Îmblânzirea scorpiei în două variante care răspund în opoziție întrebării: «îmblânzirea» este un ritual de cucerire a femeii sau este un ritual de «îndobitocire»? (...)
În ultimii doi ani am căutat (și încă o fac) o formă de «teatru popular» care să satisfacă atât gusturile și căutările mele artistice, cât și gustul unui public mai larg. De la absolvirea facultății, am montat doar în săli studio și doar dramaturgie contemporană românească și maghiară (locală). După ce am ieșit din pandemie, mi-am zis că a venit timpul să încerc să mă adresez unui public mai mare care se reîntoarce la teatru. A fost o decizie care a devenit un proiect de regie și de atunci, la fiecare invitație a directorilor de teatru am cerut sala mare cu promisiunea că voi face spectacole populare, cu alte cuvinte, comedii.”

Vă invităm cu drag să fiți părtași ritualului propus de noi, în această seară specială dedicată femeilor.