News

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

Postat pe 01.21.2023
IN MEMORIAM GEORGE BANU
 

RĂMAS BUN, GEORGE BANU!

Astăzi, 21 ianuarie 2023, întreaga echipă artistică a Teatrului Național din Cluj își ia rămas bun de la cel care a fost Profesorul, Criticul și Prietenul George Banu. Fără niciun semn prevestitor, a plecat dintre noi unul dintre cei mai importanți critici de teatru, nu doar din România și Franța, ci din întreaga lume, lăsând un gol imens în sufletele noastre.
A fost un adevărat iubitor al artelor frumoase, al Teatrului de Artă și al magiei scenei, unde recunoștea imediat marile talente, indiferent de tipul de spectacol, de abordarea estetică sau de spațiul cultural unde le întâlnea. Spirit mereu treaz cu o curiozitate intelectuală vie și o cultură impresionant de vastă, cunoscător și prieten al tuturor numelor importante din Teatrul european și mondial, George Banu nu a fost niciodată indulgent cu impostura, cu prostia sau lașitatea artistică, fiind mereu deschis spre dialogurile constructive, atât cu cei de o seamă cu sine, cât și cu cei mai tineri, căutând profunzimea, onestitatea umană și artistică, poezia și farmecul creației autentice. Profesor îndrăgit de toți studenții de la Institutul de Studii Teatrale de la Paris, Sorbonne Nouvelle, precum și de cei de la Facultățile de Teatru din România, respectat de colegii de breaslă, critic și eseist prolific, George Banu a lăsat o uriașă moștenire generațiilor viitoare și iubitorilor de teatru, scriind istoria acestei arte împreună și alături de oamenii de teatru care și-au dedicat întreaga existență și energie acestei arte. Zeci de volume, sute de conferințe și interviuri care luminează calea tinerilor pasionați de artele scenei și care doresc să înțeleagă nebănuitele căi ale creației teatrale, împărtășindu-se și din fructul experienței predecesorilor lor.
George Banu a răspuns mereu cu drag invitațiilor Teatrului nostru la „Festivalul Întâlnirile Internaționale de la Cluj”, fiind alături de noi la ultima ediție, unde ne-a vorbit despre teatru și război, unde ne-a împărtășit neliniștile sale, speranțele sale într-o umanitate mai responsabilă, revenind mereu asupra cuvântului pace.
Omagiu Profesorului, Prietenului, Mentorului nostru, George Banu!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!