EVERY TZARA HAS HIS DADA (THE GHOST OF ELSINORE)

by Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu / director: Ştefana Pop-Curşeu

WE
18
JANUARY
19:00
"EUPHORION" STUDIO

GOD OF CARNAGE

după ZEUL MĂCELULUI de Yasmina Reza

/ director: Cristian Hadji-Culea

TH
19
JANUARY
19:00
MAIN STAGE

RICHARD III WILL NOT TAKE PLACE

by Matei Vișniec / director: Răzvan Mureșan

SA
21
JANUARY
19:00
"EUPHORION" STUDIO

ART

by Yasmina Reza / director: Sorin Misirianţu

SU
22
JANUARY
19:00
"EUPHORION" STUDIO

A CLOCKWORK ORANGE

by Anthony Burgess / director: Răzvan Mureșan

TU
24
JANUARY
19:00
MAIN STAGE

A MARRIAGE PROPOSAL

by A.P. Cehov / director: Sorin Misirianţu

WE
25
JANUARY
19:00
"EUPHORION" STUDIO

 Poster gallery

Photo gallery

Video gallery

Postat pe 01.11.2017
Un an fără Melania Ursu


A trecut un an de când colega noastră, actrița MELANIA URSU, a părăsit această viață. Actriță de teatru și de film, a făcut parte din echipa Teatrului Național Cluj-Napoca mai bine de 50 de ani și a colaborat, de-a lungul timpului, cu regizori marcanți precum Vlad Mugur, Mihai Măniuțiu, Alexandru Dabija sau Victor Ioan Frunză.

 

Roluri precum Béraldine din BOLNAVUL ÎNCHIPUIT, Aneta Duduleanu din GAIȚELE, Coana Chirița din IAȘII ÎN CARNAVAL au făcut mii de spectatori să râdă cu bucurie în fața talentului ei nemăsurat pentru comedie. Dar și-a asumat și roluri grave, din spectacole pe piese tragice sau drame precum HECUBA sau IFIGENIA ÎN AULIS de Euripide, HAMLET de William Shakespeare, DANSUL MORŢII de August Strindberg sau UN CAZ CLINIC de Dino Buzzati, în care forța interpretării ei scenice au înflorit.

 

A fost profesoară pentru numeroase generații de actori. A fost recompensată, de-a lungul carierei sale, cu numeroase premii sau medalii, precum Premiul pentru întreaga activitate acordat de UNITER în 2012, și Ordinul Național Pentru Merit, în grad de Cavaler, în 2002.

 

Doamna Mela, sunteți mereu în sufletul nostru. Vă mulțumim că am parcurs împreună o parte din călătoria acestei vieți!PORTOCALA MECANICĂ de Anthony Burgess, traducere și adaptare de Diana David, va avea loc în sala mare, duminică, 15 ianuarie 2017, de la ora 19:00.

 

Dat fiind că repetițiile sunt încă în toi, începem cu câteva gânduri ale artiștilor:
 

Pentru regizorul spectacolului, Răzvan MureșanPortocala mecanică, roman-cult al anilor 60, este un joc psihologic. La fel cum o portocală nu poate fi nicicum asociată unui mecanism, nici omul nu poate fi lipsit de libertatea de a alege. Când un om nu poate alege, încetează să mai fie om, afirmă Burgess. Şi poate de aceea omul care alege răul poate fi mai bun decât un om căruia îi este impus binele.Ceea ce fac, fac pentru că îmi place... răutatea aparţine individului, lui, ţie sau mie, nouă înşine."
 

I-am întrebat pe trei dintre actorii din rolurile principale ce coardă sensibilă a ființei lor a fost atinsă de personajul pe care-l interpretează și în ce fel au fost sau nu marcați de el? Iată răspunsurile lor:
 

Cristian Grosu, interpret al lui Alex: „Acum câțiva ani, la prima lectură a Portocalei, am început, fără să vreau și aproape fără să-mi dau seama, să construiesc în mine acest personaj. L-am dorit până l-am avut. Și iată că acum îl urc pe scena Teatrului Național împreună cu gășcarii mei. Aceasta este prima „coardă sensibilă" atinsă, dorința împlinită. Cea de-a doua, se referă la estetica urâtului, la hidoșenia umană și la înțelepciunea cu care reușim, câteodată, să extragem un înțeles frumos și nobil dintr-un amalgam de fapte dezgustătoare. Dar coarda aceasta sensibilă nu „se atinge". La coarda asta cântă fiecare spectator în parte." What can you see at Cluj-Napoca National Theatre, at the beginning of the year? PLAYLIST (Ringasd el magad) by C.C. Buricea-Mlinarcic, the first production of the New Year, director and set designer Tudor Lucanu, which will take place in the "Euphorion" Studio, on Saturday, 7 January 2017, at 07:00 p.m.: the nineteen year story - between 1989 and 2008 - of a Romanian-Hungarian family, from the "golden age", without any electricity, heat and with rationalized food, to, eventually, democracy. A democracy where the former secret police officers are now prosperous businessmen and, when discovered, they will, of course, deny everything: "I am a mere businessman over his head in changing the face of his country...".


If you wish to learn more, we invite you to our production, benefiting also from an ingenious set design conceived by the director Tudor Lucanu, who stated: "Playlist is the history of a mixed family, which begins during the Communist period in Romania and slowly moves towards the to the new social forms. Playlist is a recent history. A history that has shaped us all and that still shapes us, whether we want it or not. A history that you cannot control, rather it controls you. A subjugated history of manipulation in all its forms". Read also: